fbpx Különlegesen tájolt templom Bangalore-ban - Bharata Kultúrtér

Különlegesen tájolt templom Bangalore-ban

Tanulmányok

A Gavi Gangadhareshvara templom Bangalore-ban már régóta ismert világszerte egy csillagászati esemény miatt. A híres XVIII. Századi angol festő Thomas Daniell két képet is festett a barlangtemplomról 1792-ben.

Gavi Gangadhareshvara szentélye

Minden évben január 14.-én a lenyugvó nap rávilágít a barlang belsejében levő szentély oltárán elhelyezett istenségre. A nap sugarai délnyugati irányból áthaladnak egy boltíven majd két függőleges keskeny ablakon aztán egy oda elhelyezett bika (Nandi) szobor két szarva között, hogy elérjék és rávilágítsanak a murtira. Minden évben pontosan 15-2O percig. Újabb számítások megállapították, hogy ez az esemény megismétlődik nov. 3O-án vagy dec. 1-én is. Ezen a vidéken az aratás december elején kezdődik majd január 14.-én pedig egy nagy fesztivállal ünneplik meg a sikeres aratás befejezését.

Indiában a templomokat általában úgy építették, hogy az égtájakhoz igazodjanak ( É-D, K-NY ) itt viszont nyilvánvaló, hogy ezt a templomot eltérően tervezték, a lemenő naphoz igazodva, vagyis (D-NY, É-K). De van egy másik különlegessége is a templomnak ami ezt igazolja.

Figyeljük meg a templom más fő részeit. A fő szentély a barlang belsejében van. A templom előtti teraszról jól látni a lemenő napot. A kiemelkedő jellegzetesség az elő udvarban elhelyezett két nagy kerék (egyenként kb. 2 méter átmérőjűek), a Surya Pans és a Chandra Pans. Elöl és hátul is vonalak vannak vésve a kövekbe melyeknek a jelenőségét csak mostanában ismertük fel. Ilyen koronggal nem találkozunk más templomokban és az elhelyezésük is különleges.

Megfigyeltük a díszek árnyékát egy teljes éven át és így megtudtuk állapítani a templom eredeti alaprajzát és helyzetét az égtájakhoz képest. Rájöttünk, hogy ez is azt bizonyítja, hogy a templom nem a szokásos ÉD és KNY-i fekvést követi hanem a naplemente felé orientálódik. A tavaszi napegyenlőség idején ahogyan távolodunk el tőle és haladunk a júniusi nyári napforduló irányába az árnyék a keleti disk-ről lassan kúszik a nyugati disk felé. Ezt megérintve júniusban megfordul és lassan eltávolodik, jelezve a nyári napfordulót. A téli napforduló idején ugyanez történik csak akkor a másik irányból, a nyugati disk-től a keletig. A vonalak nyilvánvalóan a még hátra levő napokat jelzik.

A templom tehát két okból is különleges : 1) a boltív, az ablakok és a Nandi mind úgy vannak elhelyezve, hogy a lemenő nap sugarai beáradjanak és Január 14. -én meg nov. 3O.-án vagy dec. 1-én rávilágítsanak a barlang belsejében levő istenségre, jelölve az aratás idejét. 2.) mint a Daniell által festett képek alapos megvizsgálásával is látható a két nagy disk úgy van elhelyezve, hogy a beáradó fény jelölje a nyári és a téli napforduló idejét.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*