fbpx Krsna alászállása - Bharata Kultúrtér

Krsna alászállása

Tanulmányok

Krsna-dzsajanti, így nevezik Indiában a hinduk nagy ünnepét, Krsna születését. A dzsajanti szanszkrt szó arra a szerencsés bolygóállásra utal, ami Krsna születése pillanatában állt fenn. A dzsajanti szót tévesen kiemelkedő emberek születésével kapcsolatban is használják. A holdnaptár szerint 2018- ban szeptember 3-ra esik az ünnep, amiről világszerte megemlékeztek: Skandináviától Dél-Afrikáig, Japántól az Amerikáig. Az ünneplésből persze Magyarország sem maradt ki.

Krsna

Különféle vaisnava missziók, jógaiskolák, indiai közösségek mind nagy odaadással emlékeznek meg a Krsna-dzsajantiról. Az ünneplés fő helyszíne az indiai Mathura, ahol Krsna több mint 5000 évvel ezelőtt született. Isten örökkévaló. Felmerülhet a kérdés, miféle Isten lehet az, aki egyszer csak megszületik? Jogos volna a megjegyzés, hiszen igazából, nem születésről van szó, hanem alászállásról, megjelenésről. Ahogyan a napkelte sem a Nap keletkezése, úgy Krsna “születése” sem Isten létrejöttét, hanem a Földön való megjelenését jelenti.

A Krsna-dzsajanti, vagy Krsna-dzsanmástami jó alkalom arra, hogy az ünneplő tömegek együtt énekelhessék el Krsna dicsőségét, és elmélkedjenek róla. A szaktekintélyek előadásokat tartanak a Bhagavad-gítáról. A 700 versből álló mű a hinduk Bibliája. Krsna és egyik kedves híve, Ardzsuna közötti párbeszédet írja le. Isten abszolút, ezért szavai azonosak vele. Ezekkel a szavakkal füröszti elméjét a hallgatóság. A Bhagavad-gítá valódi megoldást nyújt az emberiség problémáira. A világi életben megszokott, hogy a problémák megvitatásában és különféle anyagi elrendezésekben keressük a megoldást.

A valódi megoldást azonban Krsna szavai jelentik. Aki tanítására emlékezik és alkalmazza azt, abban kifejlődik az a fajta komplex látásmód, mellyel képessé válik a problémák óceánja helyett lelkiséget látni a világban. Az ilyen bölcs életében megtörtént a Krsna-dzsajanti: életében megjelent Krsna, az élet és a korlátlan boldogság forrása. A Legfelsőbb isteni energiái révén rejtve marad a világ előtt. A felhő a Nap energiája, mert a Nap párologtatja a tengereket az égbe. Így alakul ki a Nap energiájából a felhő, ami eltakarja az energia forrását.

A jelekből következtetünk a Nap létezésére, mert világosságot és meleget sugároz a felhőn át. Hasonlóan, Krnsa energiája az anyagi világ, ami az anyagi világ élőlényei szeme elől eltakarja az energia forrását, Krsnát. Az élet jelenlétéből és az élőlények szerető képességéből következtethetünk a Legfelsőbb létezésére. Az anyagi világ felhője fölött mindig ott ragyog az élet és a korlátlan szeretet forrása. A lelki gyakorlás szele folyamatosan tisztogatja az eget, majd végül az isteni energia felperzseli az összes felhőt. Előbújik a felhők mögül a Legfelsőbb: Krsna alászáll.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*