fbpx Milyen az indiai zászló? - Bharata Kultúrtér

Milyen az indiai zászló?

Tanulmányok

Összefoglaltuk az indiai zászló történetét, jelentését és filozófiai üzenetét. Mutatjuk.

A 19. század folyamán India még brit uralom alatt állt. Az indiai függetlenségi mozgalom kezdete előtt különféle zászlókat használták Indiában a független államok vezetői is. 1947-ben, amikor India megszabadult a britektől, a dr. Rajendra Prasad vezette bizottság úgy döntött, hogy néhány módosítással elfogadja a Kongresszus lobogóját India nemzeti zászlójának. Így született meg az indiai nemzeti zászló.


Szeretnél még tanulni az indiai kultúrából? Púdzsa és tanítások>> Spirituális előadások

India zászlaja

Minden nemzetnek szüksége van zászlóra – mondta Gandhi India zászlaja kapcsán. Az indiai nemzeti zászló az indiai emberek reményeit és törekvéseit képviseli. Ez a nemzeti büszkeség szimbóluma.

India zászlaja selyemből
Az indiai zászlajának alapanyaga a khadi. Ehhez pamut, gyapjú és selyem szükséges. Műanyag szóba sem jöhet.

Az ország egész területén csak négy központnak van engedélye a India zászlaja szövetének előállítására. Az egyetlen gyár pedig, amely indiai zászlót gyárt és szállít, Karnataka államban található.

Az indiai zászló színei

Indiában a „háromszínű” kifejezés az indiai nemzeti zászlóra utal. A felső, sáfrányszínű sáv az áldozathozatalt jelenti.

Az indiai zászlóban a fehér az igazságot, a békét és a tisztaságot, a zöld pedig a föld termékenységét és a dharmát, az életfeladatot jelöli.

Sarvepalli Radhakrishnan, India első elnöke szerint, a sáfrány szín a lemondást képviseli, az önös érdekek elhagyását, amelyet a vezetőknek a közszolgálat érdekében el kell sajátítaniuk.

Az indiai zászló jelentése

Elképzelhetetlen, hogy egy országnak ne legyen zászlaja. India himnusza mellett ezért volt oly fontos annak megalkotása.

A fehér sáv közepén egy sötétkék kerék található, a Dharmacsakra. A i.e. 3. században élt híres uralkodó, Asóka császár jelképe volt, más néven a „törvény kereke”.

24 küllővel rendelkezik, a születés és elmúlás törvényét szimbolizálja. A kerékagy a fegyelmet, a kör a dharma lényegi tökéletességét, az abroncs pedig a figyelmet jelképezi.

Az indiai zászló története

Az 1857-es szabadságharc után a brit vezetés vetette fel a közös indiai zászló ötletét. Az első, a brit szimbólumokon alapuló zászló, amelyet India csillagának is neveztek, zászlókból álló csoport volt, amelyet a britek különböző célokra használtak az indiai uralom alatt.

1905-ben a bengáli partíció új indiai zászlót alkotott, amelynek célja az indiai emberek egyesítése, függetlenül attól, milyen kaszthoz vagy valláshoz tartoztak.

A zászlón, amelyet a britek ellen a swadeshi mozgalom során indítottak, 3 részből állt. A felső fehér sávban nyolc fehér lótusz volt, amely a nyolc provinciát képviselte, a nap és a félhold az alsó zöld sávban, a Vande Mataram verssor dévanágari írással a középső sárga sávban.

Vande Mataram
A korábbi zászlón olvasható szöveg: Vande Mataram, „Anya, meghajlok előtted”

A Vande Mataram, „Anya, meghajlok előtted”, a szülőföldhöz írt óda első sora, India nemzeti dala. Több zászlóterv, számos próbálkozás született, de egyik sem hozott tartós eredményt.

Az 1920-as években Mahátma Gandhi is tett javaslatot:

ez a zászló fehér (a kisebbségi közösségek), zöld (muszlimok) és piros (hindu és szikh közösség) lett volna, a rokka rajzával a közepén. Ez sem talált egységes elfogadásra, ezért 1931-re újabb terv készült.

Az indiai zászló története

A piros szín helyére sáfrány került. Ez a szín a hindukat és a muszlimokat is képviselte. A szikh közösség viszont nem érezte magáénak. Ez egy új zászlótervhez vezetett, amelyet Pingali Venkayya, egy indiai szabadságharcos készített.

Pingali Venkayya, az India zászajának tervezője

Pingali Venkayya volt az India zászlajának tervezője. Kormányzati alkalmazottként dolgozott, később Lahore-be költözött, hogy csatlakozzon a védikus egyetemhez. Sokoldalú zseni, termékeny író, a japán nyelv oktatója és geofizikus is volt.

Indiai zászló idézet Gandhitól

Fiatalemberként Afrikában találkozott Gandhival, akiknek elkötelezett követője lett több mint 50 évig.

Venkayya egész életében szegénységben élt. 5 évet töltött hazája és a világ történelmi zászlóinak kutatásával, és 30 vázlatot készített.

Végül az ő tervezetének kisebb módosításával megszületett az indiai zászló jelenlegi formája. India Anya tiszteletében, melyet Gandhi jóváhagyása tette népszerűvé.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*