A mesés India kapcsán érdemes áttekinteni az indiai ékszerek történetét. Többféleképpen csoportosíthatjuk, hiszen vannak olyan ékszerek, melyek egy bizonyos csoporthoz tartoznak. Ilyenek a például a turbánokra való díszek és a harcosok vagy a menyasszonyok ékszerei. Vannak olyanok, melyek egy adott célt szolgálnak, például a spirituális szertartás kellékei, vagy valamelyik klasszikus táncot bemutató előadó öltözékének része. Az indiai ékszerek hangsúlyozzák a hagyományos indiai ruhák tradicionális hangulatát.
 
indiai ékszerek
Tipp: Keresd indiai spirituális programjainkat>> Spirituális programok
 
Az ősi indiai ékszerek fantasztikus formavilága elbűvölő. Az alapanyagot rendkívüli változatosság jellemzi. Több mint 2000 éve India a világ egyik legfontosabb drágakő szállítója. Ez persze nem mindig önkéntes alapon működött. A mogul hódítás és a brit gyarmatosítás időszakában alaposan kifosztották az országot. 
 
Az indiai ékszer története nagyrészt magának az országnak a történelme is. A különböző időszakokból és országrészekből ránk maradt ékszerek, történelmi referenciák: mítoszok és romantikus történetek szövődtek köréjük. Az uralkodóknak a művészet támogatása mellett az ékszerek a hatalomról, a jólétről és a presztízsről szóltak. Az indiai nők számára pedig sok szempontból társadalmi és gazdasági biztonságot is jelentett. Még a legszegényebbnek is van néhány karperece és fülbevalója.

Az indiai ékszer múltja

India ékszereinek elbűvölő története 5000 évvel ezelőtt kezdődött az Indus-völgyben. Az Indus-völgyi civilizáció az indiai történelem egyik fontos mérföldköve. A pecsétek, érmék mellett sok amulettet is találtak az ősi leletek között. A navaratna amulettet vagy nyakláncot kilencféle drágakő alkotja, ezek együttesen jelképezik a hindu univerzum kilenc főbb istenségét.
 
Abban az időben India volt a gyöngyök legnagyobb gyártója és exportőre. Már bányásztak gyémántot, és feltalálták a gyémánt fúrót, amelyet aztán megtanítottak a rómaiaknak. Az Indus-völgy civilizáció kézművesei a karneoltól az acháton át a zsírkőig sokféle féldrágakövet is használtak. Díszítették faragással, vésett mintákkal, vagy az apró részleteket arannyal.
 
india ekszerei
  
Már az Indus-völgyi civilizáció első ismert ékszerei rendkívül bonyolultnak tűnnek. Esztétikai értelemben finoman kidolgozottak. Ráadásul az ékszerkészítőnek bonyolult mérnöki készséggel kellett rendelkeznie.
 
Vegyük például a Mohenjodaróban feltárt nyakláncot, amely India fővárosában a Delhii Nemzeti Múzeum ékszer galériájában látható. A közel 5000 éves nyaklánc csiszolt, különleges formájú, aranyozott achát és jáde gyöngyökből áll. Egy aranyhuzalra fűzték, mely minden gyöngyön tökéletesen fúrt lyukon halad át.
 
Ajanta falfestményei számos felékszerezett férfit és nőt ábrázolnak. Az Indiába látogató utazók és követek is beszámoltak arról, hogy nemcsak a templomok kegyszobrai vannak csodás ékszerekkel díszítve. 1443-ban Abdur Razzak, perzsa nagykövet Dél-Indiában járt, a híres Vijayanagar birodalomban: 
 
„A drágaköveket és az ékszerészeket nyilvánosan árulják a bazárokban az út szélén. Gyöngy, rubin, smaragd és gyémánt egyaránt kapható. A király palotájában mérhetetlenül sok csiszolt és sima drágakő ragyog, a rendkívüli méretű trónt aranyból készítették, és értékes drágakövekkel borították. A trón előtt egy négyszögletes párna fekszik, szélein három gyöngysorral”
– tudósította uralkodóját. Domingo Paes portugál lókereskedő krónikái is beszámolnak a birodalom népének káprázatos ékszereiről.
 
A mogul díszítőművészet hatása még tovább fejlesztette az indiai ékszerek világát, további elegáns és kifinomult stílusokat eredményezett. A brit gyarmati időszak nem befolyásolta az ékszerkészítést, de a 20. század elején az indiai ékszertervezés nyitottabbá vált az európai hatásokra. 
 
Dali idezet az ekszerrol

Hagyományos indiai ékszerek

Indiában az ókori ékszereket nemesfémekből, aranyból és ezüstből készítették merész dizájnnal. Ezek egy adott történelmi időszakhoz tartoznak. Vannak olyan ékszerek, melyeket kifejezetten hagyományos ruhákkal, például szárival vagy egy tunikából és nadrágból álló együttessel viselik.
 
A Jadau ékszercsoport nagy múltra tekint vissza. A hagyomány szerint a rajasthani Bikaner az otthona. Ezekben az indiai ékszerekben drágakövek és féldrágakövek, kristályok és gyöngyök vannak aranyba ágyazva, amit először megolvasztanak. Amikor az arany hajlékonyabbá válik, a köveket nagy pontossággal és művészettel beillesztik. Ragasztás vagy faragás nélkül rögzülnek rajta.
 
A Meenakari-féle indiai ékszer alapanyaga arany volt, ma már rézzel is helyettesítik. A tűzzománchoz hasonló színezett fém ékszer sok szakértői kezén halad át, mielőtt elkészül. Csapatmunka, mely a tervezővel kezdődik, követi az aranyműves, a gravírozó, a színező és a polírozó. Ma már kevés a képzett szakember, így gyakran egyetlen mester végzi el a sokrétű feladatot. A fém felületét bonyolult rajzokkal metszik meg, és megtöltik színekkel. A kemencében ezek megolvadnak, majd kihűlve megkeményednek. A kész munkadarabot finoman csiszolják. 
 
A zománcozás számos központban működött, mindegyik régió saját stílusát és technikáját követte. Lucknow specialitása az ezüstszínű kék és zöld zománcozás volt, míg Benaresben (ma Varanasi) a sötét rózsaszín a domináns szín. A legintenzívebb hagyományok Jaipurhoz és Delhihez köthetők.

Az indiai ékszer egészségvédő hatása

Az orr-piercinget és az orrgyűrűt már a régi indiai kéziratokban és a védikus irodalomban is említik, ami 6000 évre nyúlik vissza. A házas és nem házas hindu nők egyaránt használják ezt az ékszerfajtát. Az egészen egyszerű mellett készülhet arany, gyöngy és gyémánt kombinációjával is. Ugyanúgy, mint a lábgyűrű pozitívan hat a menstruációs ciklus során. Mivel egy adott csomópontot nyom, szabályozza azt, és csökkenti a fájdalmat. A lábgyűrű is ősi ékszerfajta, már a Rámájanában is olvashatunk róla.
 
A Karna vedha, a fülpiercing szertartás egy ősi indiai gyakorlat, amelyet az Ayurveda is támogat. Még ma is gyakorolják. A fül lebenyében fontos marma pont található. Ez a pont a reproduktív szervek egészségének egyik legfontosabb területe mind a nők, mind a férfiak esetében. A fülpárnák olyan meridián pontokat is tartalmaznak, amelyek az agy bal és jobb féltekéjéhez kötődnek. Amikor ezt a pontot átszúrják, az segít az agy aktiválásában. A fülbevalónak látásjavító hatást is tulajdonítanak. Ezért volt az ősi indiai ékszerek között a férfiak, különösen a ksatriák, a harcosok dísze is.
 
idezet a foldanya szepsegerol

Tájegységek szerinti indiai ékszer

Mivel egy szubkontinensről van szó, több tájegységre bontható. Ezek közül néhányat érdemes bebarangolni az indiai ékszerek témában. Ha mindet bemutatnánk, könyvet kellene írni.
 
Jammu és Kasmir: A legtöbb itteni ékszer aranyból vagy ezüstből készül, és híres a finom, bonyolult megmunkálásról. Az arany vagy aranyozott ezüst karperec, melynek két végén oroszlán vagy kígyófej van, hihetetlenül népszerű az országban. 
 
rajasthani ékszerek 
A Rajasthani ékszerek a kreatív művészetet tükrözik. Az erre a tájegységre jellemző Jadau ékszer az egyik legszebb példája a magas szintű kézművességnek. Gyöngyöket és különböző típusú drágaköveket használnak, mint például, gyémántok, smaragdok, zafírok és rubinok. A lakkozott karkötőket általában mindkét karon furcsa sorozatokban hordják. 
 
Egy másik népszerű ékszerforma a gyönyörűen vésett „hansuli”. Nepálban és Észak-Indiában közkedvelt. Gyöngyökkel díszített, vagy ezüstbe vésett, szép mintájú nyakpánt. A kulcscsonton nyugszik, de amelyik vastag, az belül üreges, így nem nehéz. 
 
Maharashtra ékszereit főleg Bollywood filmjei tették népszerűvé. Lenyűgöző 22-23 karátos arany és aranyozott nyakláncok, aranyszálas karszalagok, gyönyörű kövekkel és arany gyöngyökkel díszítve. 
 
A nyugat-bengáli ékszer több mint csillogó drágakő, inkább nemzedékről nemzedékre átadott hagyomány és kultúra. Az anyák átadják ékszereiket lányaiknak, akik majd továbbadják a következő generációnak. 
 
Dél-Indiában is elsősorban aranyat és gyöngyöket használtak az ékszerkészítéshez. Ezekre a pazar darabokra a hagyományos virág és a tipikus kasmírminta, valamint a természetes motívumok a legjellemzőbbek. 

A menyasszonyi ékszer 

Az indiai menyasszonyi ékszerek közül csak egyet mutatunk be. A Mangalsutra a hindu nők esküvői aranylánca. Azt a szerepet tölti be, mint a gyűrű a nyugati esküvőkön.
 
indiai esküvői ékszerek
Mangala jelentése szent, szerencsés, a szútra fonál vagy dolgokat összekötő vonal. A Mangalsutra hagyományosan arany és fekete gyöngyökkel díszített nyaklánc vagy öv. Számtalan változata létezik.

A templomi ékszerek

Az hindu templomi ékszerek is híresek, mind a templom istenségének a tulajdona. Indiában rendkívül személyes módon közelednek a Legfelsőbb és az Ő képviselői felé. Gyönyörű ruhákba öltöztetik őket, és csodás ékszerekkel díszítik az oltáron álló képmásukat.
 
indiai templomi ékszerekTipp: Keresd indiai spirituális programjainkat>> Spirituális programok
 
A templomi ékszerek általában nagyok, sokszor rávésik a különböző istenek és istennők arany alakjait. Fényes rubinok és smaragdok díszítik, vonzó minták, amelyek fogva tartják a szemet. 
 
A hindu templomok táncosai, akik elsősorban a templom istenségének mutatták be odaadó táncukat, szintén különleges ékszereket hordtak. Viselőjének az istenséggel és a mitikus univerzummal való különleges kapcsolatát jelképezte. A klasszikus Bharatnatyam tánc terjedésével párhuzamosan a templomi ékszerekhez hasonló szép darabok már a lányok kelengyéjében is megjelentek. 

Összefoglalás

Az indiai ékszerek valódi szépségét a formák és színek változatos kombinációja adja. Nyakláncok, gyűrű a kéz és lábujjra, valamint az orrba, fülbevaló, hajcsat vagy homlokpánt, fantasztikus fejdíszek, a férfiaknál nyaklánc, fülbevaló és turbándísz – mind megtalálható hagyományos és modern formában is. A nyaklánc mellé többnyire azonos anyagú és mintájú fülbevaló is tartozik. A hagyományos ékszereket a tájegységre jellemző tradicionális öltözék is kiemeli.
 
Az indiai ősi kultúrában és hagyományokban szinte mindennek van tudományos alapja is. Az ékszereknek ismerték az egészségvédő hatásait. A maharadzsák kincstáraiban őrzött mesés indiai ékszerek egy része szétszóródott a világon. India legnagyobb ékszergyűjteménye a Delhii Nemzeti Múzeum Alamkara galériájában látható. A látogatók a mögöttük húzódó lenyűgöző történetekről is olvashatnak.