fbpx India vallásai - Bharata Kultúrtér

India vallásai

Tanulmányok

India a filozófia és a vallások szülőföldje volt. Ami a legmegdöbbentőbb, hogy mindez napjainkban is létező valóság. India négy vallás szülőhazája, és a földrésznyi országban mindegyiknek van történelmi létjogosultsága. A három ókori vallás, a hinduizmus, a buddhizmus és a dzsainizmus az indiai filozófia formálói, a szikh vallás kissé későbbi keletkezésű. A témával kapcsolatban érdemes belepillantani A vallások világnapja az egyetemesség ünnepe című tanulmányunkba is.

India története India vallásai tekintetében

India történelmével kapcsolatban óhatatlanul felmerül az árja hódítás. Ez a téves fogalom már számtalan cikk és tanulmány témája volt. India történetét pontosan ismerők már tudományosan megcáfolták ezt. Történelmileg és vallási tekintetben is a védikus India, az Indus-völgyi civilizáció, az iszlám hódítás, a brit gyarmatosítás majd a függetlenné válás a legjelentősebb állomás.

Mivel India történetében a vallás mindig igen fontos szerepet játszott, meghatározó szerepe volt és van a mindennapokban.

India toleranciájára jellemző, hogy a négy fő világvallás mellett több más vallási irányzat is képviselteti magát. Érdekes megjegyezni, hogy Indiában volt több kísérlet új vallások létrehozására, de ez nem mindig sikerült. Például a híres mogul császár, Akbar, aki 1556 és 1605 között uralkodott, megpróbált létrehozni egy új vallást, Din-E-Ehlit, de ez nem maradt fenn. Vannak olyan törzsi közösségek is, akiket a hinduizmustól külön vallásként ismernek el.

Melyik hivatalosan India vallása?

Nem lehet kizárólagosan kijelenteni, hogy India hivatalos vallása a hinduizmus. Csak azt, hogy a hinduk vannak legnagyobb számban. Mivel egy földrésznyi országról van szó, többféle népcsoport és vallás is megtalálható. Az Indiában kialakult vallások mellett a nem indiai vallások követői is jelen vannak.

A hinduizmus

India legdominánsabb vallása a hinduizmus. Ez az egyik legősibb vallás a világon. Körülbelül 5000 évvel ezelőtt fejlődött ki. Alapja a Védák tanítása. A hinduizmus rendkívül színes vallás, amely hatalmas istenek és istennők történeteit ismeri. Hallatlanul személyes felfogást tár elénk. Ugyanakkor a legmagasabb rendű egyistenhit is jellemzi.

Iszlám

India területén a legnagyobb nem-indiai vallás az iszlám. A muszlim hódítók hindu templomokat semmisítettek meg, sok hindut megöltek vagy az iszlám vallásra térítettek. A hindu vallást azonban soha nem tudták megváltoztatni vagy befolyásolni. A muszlim hódítás miatt világviszonylatban Indiában van a harmadik legnagyobb muszlim közösség.

A szikh vallás

A szikhizmus egy viszonylag új vallás, mely a 15. században alakult ki Észak-Indiában. A hinduizmusból és az iszlám tanaiból is vett át elemeket.

A buddhizmus és jainizmus

I. e. 500 körül a hinduizmus mellett két másik vallás alakult ki Indiában, nevezetesen a buddhizmus és a jainizmus. Az ősi időkben a jainizmus és különösen a buddhizmus nagyon népszerű volt Indiában. Buddha az i. e. 5. században tanított. Akik elfogadták a buddhista filozófiát, nemcsak az indiai szubkontinensen belül, hanem az Indiától keletre és délre terjedő királyságokra is kiterjesztették azt. A jainizmus a legaszketikusabb vallás Indiában.

A kereszténység

A judaizmus és a kereszténység korábban érkezett Indiába, mint Európába. A hagyomány szerint Tamás apostol már itt térített. Azzal szembesült, hogy Jézust ismerik Indiában, de a pápát nem. A kereszténység a portugál és angol gyarmatosítás következtében terjedt el. Indiába a zsidók először kereskedőként jelentek meg. A zsidó-római háború után érkeztek nagyobb számmal. Ma a néhány ezer főre tehető zsidó vallású emberek főleg a nagyvárosok környékén élnek.

A zoroasztrizmus

A zoroasztrizmus vagy mazdaizmus az i. e. 9–8. században alakult ki. Ősi perzsa vallás, az iszlám térhódítása előtt keletkezett. Az ősi Perzsia uralkodó vallása volt. Jelenleg Irán mellett Indiában vannak számottevő kisebbségben, kb. 60 ezer párszí él Indiában.

India vallásai számokban

A főbb vallási csoportok képviselőinek körülbelüli számaránya a következő:

Hinduizmus – 82%

Iszlám – 13,4%

Kereszténység – 2,3%

Szikh  – 2%

Buddhizmus – 0,8%

Jainizmus – 0,5%

Zoroasztrizmus – 0,01%

Zsidó – 0,0005%

Agnosztikus, ateista – 0,7%

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*