fbpx Időutazás történetek az ókori Indiából - Bharata Kultúrtér

Időutazás történetek az ókori Indiából

Tanulmányok

Az időutazás: mitológia vagy valóság? A téma mindig foglalkoztatta az emberi fantáziát. Nincs új a nap alatt. Ami igazán érdekes az: mennyire hasonlítanak az évezredekkel ezelőtti nézetek arra, ahogy megfogalmazzák a fizikusok és a csillagászok ma a téridőt. Már a Mahábháratában is olvashatunk egy időutazással kapcsolatos történetet.

Időutazás történetek az ókori Indiából

Az időutazás iránti rögeszménk a könyvekben, filmekben és a popkultúrában is megjelent. A menekülés eszköze lenne? Mi teszi az időutazás gondolatát annyira vonzóvá?

Mi az időutazás lényege?

Az időutazás legendája kiterjedt és messze ható. Az elméletileg a tények sem cáfolják teljesen. Amikor 1905-ben Einstein közzétette a speciális relativitáselméletét, kiderült, hogy nem létezik abszolút tér. Az általános relativitás elmélete pedig nem zárja ki az időutazás lehetőségét. Akkor hát lehetséges? Nos, a mai tudás kevés hozzá – mondják a tudósok. Egy dologban azonban biztosak: bár a fizika nem mond ellent, a kvantumfizika törvényei szerint a visszafelé tartó mozgás nem változtathatja meg a jelent. Ez azt jelenti, hogy ha sikerülne is a múltba lépni, nem lehetne megváltoztatni az eseményeket.

A hindu puránikus krónika az asztrofizika területét érintő utalásokat is tartalmazza. Tehát az ősi indiai tudósok és bölcsek rendelkezésére állt már az ókorban: Az űrben léteznek olyan bolygók, amelyek különböző naprendszerek részei, és a különböző bolygókon különböző sebességgel halad az idő.

Időutazás paradoxon

Az időparadoxon annak az elméleti kérdésnek a felvetése, hogy vajon megváltoztatható-e a múlt. Ha az időutazónak sikerül visszalépni a múltba, akkor nagypapája megölésével lehetetlenné válik a visszalépő személy megszületése. Nos, ez megint jellemzően a nyugati elme kérdése. Választ keres egy teljesen értelmetlen, embertelen és sehová nem vezető kérdésre. Ez csupán elméleti kíváncsiságát elégítené ki. Sem visszalépni nem tud, sem változtatni a már lezajlott eseményeken.

Ha olyan kérdésre keresné a választ, hogy vajon visszalépve a múltba, megváltoztatható lenne-e jobb irányba a történelem, már érdekesebb felvetés. El kell fogadni, hogy a tudomány egyértelmű nem-mel felel erre is.

Időutazás elmélete

A sci-fi világában az időutazás sebesség és energia kérdése. A tudomány pontosabban megmondja: Az időutazáshoz a fénysebesség körüli érték szükséges, ami mai tudásunkkal lehetetlen.

Időutazás idézet

A tér és az idő nem abszolút, csak viszonylagos mérték. Az asztrofizika ismert elmélete szerint az űrutazás során az ikrek közül az a testvér, aki a földön marad idősebb, a másik pedig, aki elhagyta a földi légkört ugyanabban a korban marad.

Ez nem új fogalom. Valójában ugyanezt a jelenséget India ősi bölcsei ismerték már a puránikus korban, körülbelül 5000 évvel ezelőtt. Nem csak az egyes országokról, hanem a Földön kívül más bolygók létezéséről is tudtak. Sőt egyesek szabadon eljutottak olyan távoli a bolygókra, mint például a Brahmaloka, melynek a Földtől eltérő idősebessége volt. Olyan ismeretekkel rendelkeztek, mint például a gravitáció. A Bhágavata-purána (IX. 3.29-36.9) és a Visnu-purána (IV 1.20-39.) slókáiban, szövegeiben olvashatunk erről.

Időutazás bizonyítékai

Bármennyire is kíváncsiak vagyunk az időutazás bizonyítékaira, csupán töredékmásodpercek kel mérhető az elmélet. Az idő múlása és a mozgás sebessége kapcsolatban áll. A mindennapi életben ezt csak abban mérjük, hogy mennyi idő alatt érünk egyik helyről a másikra. A fizika azonban azt is méri, hogy a Földtől távolodva másképp telik az idő. A GPS műholdak óráján mért idő is eltér a földi órák idejétől.

Az ókor indiai bölcsei más bolygókra vonatkozó ismerete magába foglalta azt is, hogy az űrutazás során az élet meghosszabbodik. Ezt a tényt vibhu-gamanam-nak nevezték. Az asztrofizikusok modern felfedezése mindezt megerősíti. Eszerint az asztronauták időutazók, mivel pár mikromásodpercet fiatalodnak az űrben.

Időutazási rekord

A leghosszabb időutazási rekord birtokosa Szergej Krikalev orosz űrhajós volt. A Szovjetunió szétesésekor a Mir-űrállomáson rekedt, „megfeledkeztek” róla. Csak hónapok múlva jöhetett vissza a Földre – ő volt a Szovjetunió utolsó polgára. Kiküldetésével nyert is, no, nem sokat, 22,68 ezredmásodperccel meghosszabbodott az élete.

Időutazás történetek a Mahábháratából

A puránikus irodalom beszél Muchukunda királyról, aki egy évet töltött más bolygón, s mire visszatért a Földre, már egy más korban találta magát. A leghíresebb időutazással kapcsolatos történet mégis Revata király fiának esete. India védikus irodalma elmondja, hogy a Treta Yugában, az ismétlődő négy világkorszak közül a harmadikban Revata király legidősebb fia, Kakudmi űrutazásra indult Brahmalokára, hogy Brahma tanácsát kérje. Szerette volna lányát a legkiválóbb uralkodóhoz férjhez adni, de nem tudta, ki lenne az a személy, aki megérdemli őt. A hosszú útra szépséges lánya, Révati is elkísérte. Brahma kinevette a királyt:

− Ó király! A fejedelmek, a vőlegényjelöltek mind meghaltak már, sőt fiaik, unokáik és barátaik is.

Brahma elmagyarázta, az idő másként működik a létezés különböző síkjain. Megismertette vendégeivel az asztrofizika fent idézett jelenségét. Brahma egy jó hírrel is szolgált, sőt ez volt a lehető legjobb jövőkép. Kifejtette, hogy a királylány a lehető a legjobb vőlegényt választhatja abban a korban, melybe megérkezik: a Yadu dinasztia hercegét, Krisna testvérét Baladévát. Kakudmi király tehát visszatért a Földre, és valóban azt tapasztalta, hogy az egész klánja elveszett. A táj és a földi környezet megváltozott, és az emberiség alacsonyabb fejlettségi szinten volt, mint a saját idejében.

Összefoglalás

Az időutazás összekapcsolódik a halhatatlanság vágyával is. Az anyagi célok bűvöletében élő ember nem tudja, hogy ő nem az ideiglenes test, hanem a valóban halhatatlan lélek. Aki hisz a lélekvándorlásban, annak nem az a kérdés, hogyan juthatok más időbe és térbe? Hanem az: Mit tanultam jelenlegi életemben, milyen tudatállapotba, milyen erkölcsi normák szerint jutok majd oda.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*