fbpx Hindu erotika − Síva lingam - Bharata Kultúrtér

Hindu erotika − Síva lingam

Tanulmányok

A hindu erotikáról szóló sorozatunkban most a Síva-kultusz fontos jelképével, a Siva lingammal foglalkozunk, s végül összegezzük a hindu erotikával kapcsolatos cikksorozat lényegét.

Síva lingam − hindu imádatforma

Leveles Zoltán írása

A laikus szemlélő indiai kultúrával kapcsolatos ismeretei között nagy valószínűséggel szerepel egy különös szertartás: Siva phallosz formában történő imádata. S itt megfeneklik a tudás. Megfelelő ismeret hiányában besöpri megválaszolatlan kérdéseinek szőnyege alá: talán a Káma-szútra illusztrációja, vagy egy ősi freudi ábrázolás volna? Vallással takargatott aberráltság, vagy egyszerűen a kéj szabad kiélésének szimbóluma? Mi a szerepe egyáltalán egy ilyen ábrázolásnak a templomokban? S a megválaszolatlan kérdés csak akkor tör felszínre, amikor újra szembetalálkozik a látvánnyal, amint hinduk ezrei sorakoznak, hogy a lingamot a legnagyobb átszellemüléssel megfüröszthessék, és virággal szórják meg.

A lingam jelentése

A lingam szanszrit szó. A nagy szanszkrit szótár tucatnyi különböző jelentését sorolja fel. Legjelentősebbek ezek közül: jel, isteni szimbólum, Isten (linga) és egyéni lélek (anga), phallosz. Különféle szövegkörnyezetben más-más értelmet kap ugyanaz a szó. Például a Bhagavad-gítá 14. fejezetének 21. versében Ardzsuna így szól Krisnához:

kair lingaisz trín gunán etán atítoo bhavati prabho

kim ácsára katham csaitámsz trin gunán ativartate

Ebben a versben a linga szó jelentése: jel, s a kérdés magyarul így hangzik: Kedves Uram! Milyen jelekről ismerhető fel az, aki a három anyagi kötőerő felett áll? Hogyan viselkedik, s hogyan emelkedik a három kötőerő fölé?

A lingamok ősiségét fejezi ki, hogy a több mint 5000 évvel ezelőtti leletek közül, a harappai ásatásoknál is került elő lingam. A Siva-lingam minden Siva templomban megtalálható. A teremtő és a pusztító isteni energiát fejezi ki. Formája és aránya egyhegyűséget elmélyítő alakzat, mely segít a szerteágazó figyelmet a transzcendens felé fordítani.

A lingam Isten jelenlétének a jelképe is. Ahogyan a füstből következik a tűz létezése, úgy a lingamból, mint meditációs objektumból a gyakorló számára is következik Isten jelenléte. A lingam Isten szimbóluma. A lingam jelképezi a hinduizmus három fő kulcsfiguráját is: Brahmát, Visnut és Sivát. Jelképezi ugyanakkor Isten és a lélek találkozását is. Ha indiai szimbólumokról szeretne többet olvasni, akkor érdemes körülnézni a szimbólumok között.

A teremtés ábrázolása

Végezetül, szóljunk a nyugaton oly populáris jelentéséről is. A lingam a megtermékenyülés ábrázolása is. Mégpedig az anyag megtermékenyítéséé. Azt fejezi ki, ahogyan Isten megtermékenyíti lelkekkel az anyagi világot, azaz a teremtés ábrázolása. S ezt a legnagyobb természetességgel fogadják.

A virágot látva, annak megtermékenyülésére gondolva és végül gyümölcsét ízlelgetve nem támadnak a szemlélődőnek kéjes gondolatai. Hasonlóan, a teremtés és pusztulás lingam formájában történő ábrázolása sem ad okot a kuncogásra vagy megmosolygásra. Már csak azért sem, mert a lingam nem a férfi és a nő közötti világi kapcsolat ábrázolása. A lingam tehát a teremtés előtti rácsodálkozás és tisztelgés ősi formája.

Összegzés

Láthatjuk, hogy egy általunk nem ismert kultúra felületes megítélése mennyire téves lehet. S az óind kultúrával kapcsolatban ezt mindig tartsuk szem előtt. S ha egy furcsának tűnő jelenséggel vagy ábrázolással találkozunk, legyünk türelmesek. Gondoljunk a hosszú évezredeken átöröklődött bölcsességre, mely nagy valószínűséggel felülszárnyalja a magunk néhány évtizedes tapasztalatait.

Ha hallunk egy magyarázatot, akkor se legyünk benne biztosak, hogy az a valóságot képviseli. Lehet, hogy egy indiai templomban hallunk egy esetleges választ a kérdésünkre, s egy könyvben egészen mást olvasunk, egyik pap ezt mondja, a másik pedig azt. Ezek lehetnek az igazság különféle aspektusai, vagy részigazságok, de lehetnek hamis magyarázatok is. Valódi tudáshoz úgy juthatunk, ha értelmünkre és szívünkre hagyatkozva, kellő nyitottsággal, de konstruktív fenntartásokkal kutatjuk a hiteles forrást.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*