fbpx Farsang - Bharata Kultúrtér

Farsang

Tanulmányok

Mint köztudott vízkereszt napján, jan. 6-án megkezdődik a farsangi időszak, melynek hagyománya hosszú múltra tekint vissza. A farsang végét a húsvét előtti nagyböjt negyven napja közül az első, hamvazószerda jelzi. Ebben az időszakban kevés munka adódott a földeken, a téli fonásnak pedig lassan végére értek, így jutott idő a vigasságra, a lakodalmakra. Mulatságok, téltemetés, tavaszköszöntés, bálok, karneválok jellemzik ezt az időszakot, attól függően, hogy paraszti, polgári vagy nemesi társaságról van-e szó.

Ismert karneválok

Európában a legnagyobb érdeklődést mindig is a velencei karnevál vonzotta, mely díszes maszkjaival talán azt sugallja, hogy a világ nem más, mint színjáték.

Nálunk a mohácsi busójárás (mely a világörökség része lett) a legkiemelkedőbb esemény ebben az időszakban. Igazi tartalma, az egyszerű hősiesség sajnos sokszor feledésbe merül. Pedig a hagyomány az ottani lakosok bátorságáról szól, akik a Mohácsi-sziget mocsaras, nádas vidékén kerestek menedéket a török elől. Szörnyű álarcokat készítettek, majd meglepték ellenségüket. A törökök a vihar miatt behúzódtak az elfoglalt mohácsi házakba, ám szörnyű zajra ébredtek. Az álarcos, ördögpofájú szörnyeket látva fejvesztve menekültek a városból.

Fesztiválözön Indiában

No, de az európai farsangi mulatságok összessége sem közelíti meg azt a fesztiválözönt, amit India kínál az érdeklődőknek. A hinduk eleve rengeteg ünnepnapot tartanak. Ez vallásuk személyes jellegének köszönhető, hiszen ha tisztelem Föld Anyát, Gangesz Anyát vagy Isten más ‘hivatalnokait’, mint pl. a Nap, Hold stb, akkor mindig van ok a különféle vidám összejövetelre. Ráadásul ezek többsége komoly kulturális tevékenység, mely a hagyományokon alapszik, s egyben továbbörökíti azokat.

A Ratha-játra, Puri városának híres Szekérfesztiválja a hinduk egyik legnagyobb szent zarándoklat ünnepe. A templomi istenségnek, az Univerzum Urának a templomból való kivonulása, több millió híve kíséretében. Több száz énekes, zenész és táncos segíti az ünnepi felvonulást. Az anyagi életből a lelki élet felé tartó utazásra ösztönöz.

Az indiai kultúra keresztmetszetét adja a 101 napos Szúrja fesztivál, mely a leghosszabb művészeti fesztivál a világon: szeptemberben kezdődik és december végén, illetve a következő év januárjának közepén ér véget. Non-profit, önkéntes szervezet irányítja, amelynek nincsenek irodái és fizetett alkalmazottai. Kiváló előadások: művészi filmek, költészet, tánc, színház, fotóművészet, festészet, zene jellemzi.

A tradicionális tánc minden ága képviselve van itt, a Bharatanatyam, Kathak, Kathakali, Kuchipudi, Odissi, Manipuri és Mohiniattam egyaránt. Kerala állam székhelyén Trivandrumban, 35 éve működik eredményesen, de a világ minden pontján megtalálható egy-egy előadásuk. Az alapítót, Natarádzsa Krisnamurthyt (aki édesanyjától örökölte mélységes Gandhi tiszteletét) 2003-ban az év emberének választották.

Dél-indiai fesztiválok

Nem kisebb megmozdulás a Tamil Nadu állam székhelyén, Chennaiban rendezett zenei fesztivál sem, melyet minden évben az óév végén és az új év elején ünnepelnek. Ez a rendkívül népszerű és nagy érdeklődéssel várt egy hónapos fesztivál, a zene, a tánc és más művészeti ágakban több, mint 1.000 előadást kínál. Kissé délre, a Bhagavad-gíta főhősének, Ardzsúnának a vezeklési helyén, Manallapuramban, a szabadban egy másik klasszikus és népi táncfesztivál zajlik. A hely festői, a háttérben, a tengerparton kőszobrok láthatók.

Érdemes még megemlíteni a Tamil Nadu-i Szúrja ünnepet is. Ahogy a neve is mutatja, a fesztivált Szúrjának, a Nap istenének ajánlják Andhra Pradesh, Karnataka és az észak-indiai államokban is. A nők nagy kihívásnak tekintik, hogy házaikat gyönyörű motívumokkal kidiszítsék az ünnepre. Ezekben a napokban a gyönyörű Szúrja púdzsa a legfontosabb szertartás.

Pongal, egy hatalmas aratóünnep Dél-Indiában, a Hálaadás indiai megfelelője. Legfontosabb része a főzés, melynek közismert finomsága forralt tejből valamint rizsből készül, s még ízletesebb a második napon. A nagy lakomára és a táncra sok-sok család gyűlik össze. A három napig tartó tamil ünnepség mellett vizifesztívált és nagy elefánt-felvonulást is láthatnak az odaérkezők (Kerala, Madurai). Trichurban ezen az ünnepen nagy összejövetelt tartanak színesen feldíszített elefántokkal.

Észak-indiai fesztiválok

Január első felében Ahmedabadban (Gudzsarát) valamint Dzsájpurban (Radzsaszthán) zajlik egy rendkívül érdekes és nagyon látványos fesztivál, a Makar Sankranti, mely jelzi, hogy a a Nap az északi féltekére megy, s egyben az életet, és a termékenységet ünnepli. Napkeltétől napnyugtáig milliónyi tarka papírsárkány szeli át az eget. Például a 20. Nemzetközi Papírsárkány Fesztiválon 32 különböző ország vett részt. Emellett légi akrobaták, sárkány festészeti versenyek, kiállítások láthatók. Mindez remek szórakozást nyújt a gyerekeknek is!

Szintén Radzsasztánban rendezik a híres sivatagi parádét, mely egy csodálatos lehetőség minden résztvevő számára, hogy megtapasztalja a homokkő város, Dzsaisalmer mágikus varázsát. Teve felvonulások, teve futtatás, vízilabda versenyek és mérkőzések, vetélkedés a szép szakállnak és turbánnak kijáró díjakért, akrobaták, bábosok, zsonglőrök mind-mind részei ezeknek a napoknak. Aki idelátogat, biztosan nem fog unatkozni!

Január közepétől április végéig rendezik a nagy hagyománnyal bíró vallási megmozdulást, a Kumbha Melát Haridvárban. Ezt az ősi észak-indiai fesztivált misztikus elemek is tarkítják. Sok milliónyi jógi, hívő, hindu szent ember jön össze, hogy beszéljenek a hitükről, s ezeken több millió ember vesz részt nap mint nap. A találkozó egyik fontos része a Gangeszben vett szent fürdő, hogy a víz ne csak kívülről tisztítson, hanem elmoshassa a bűnöket is.

A Holi tavaszünnep, felszabadult télbúcsúztató Észak-Indiában. Az emberek önfeledten vigadnak, táncolnak, énekelnek. Az ünnep első napjának délelőttjén egymást vörös színű folyadékkal locsolják le, délután pedig egymásra vörös port hintenek, vagy azzal mázolják be egymás arcát, ruháját. Ebben a játékban korra, nemre és társadalmi hovatartozásra tekintet nélkül mindenki részt vehet. Az ünnep záró eseménye az utolsó este, amikor faágakból örömtüzeket raknak.

Dzsájpuri Irodalmi Fesztivál

Dzsájpur még a mohamedán hódítás korában is híres volt kiemelkedő művészeti életéről. Nos, az irodalom szerelmeseinek nem szabad kihagyni azt a fantasztikus lehetőséget, mely az év elején itt várja őket. A lista széles és lenyűgöző. Találkozhatnak neves hazai és nemzetközi szerzőkkel, meghallgathatják őket, ráadásul mindezt ingyen! A Dzsájpuri Irodalmi Fesztivált minden évben megrendezik, Ázsiában ez tekinthető az egyik legfontosabb irodalmi események.

Történelmi ünnepek

Az 1950-ben hatályossá vált indiai alkotmány emlékére Új-Delhiben (egy látványos felvonulás keretén belül) minden évben megünneplik a köztársaság napját. A parádét, mely Delhi központjából indul, három ágazat, a fegyveres erők (hadsereg, haditengerészet és légierő) alkotja. Ugyancsak ide tartoznak a hagyományos tánc-társulatok, de a nap csúcspontja a helikopterek és más légi járművek drámaian elsuhanó bemutatója. Hasonló katonai parádék láthatók India több államának fővárosában is ezen a napon.

Karnataka államban, Hampi romjai mellett egy kedves és élénk fesztivál várja az érdeklődőket: színház, tánc, zene, bábjátékok, tűzijáték, látványos körmenetek. Vidzsajanagar, az egyik legnagyobb hindu királyság volt India történetében. Az egykori, pompás Hampira emlékeznek, mely egykor fővárosa volt.

A 2017-es fesztivál egy különleges ünnep tisztelete köré szerveződött: akkor ünnepelték 500 éves évfordulóját annak, hogy Krishna Devarayát Vidzsajanagar császárává koronázták. Krishna Devaraya volt a megtestesült tolerancia, a liberalizmus és nagylelkűség. Nem csoda, hogy birodalmában tökéletes harmónia uralkodott a különböző vallások között. Mind a muzulmánok, mind a keresztények teljes vallásszabadságot élveztek, mecseteket, templomokat emeltek.

A nagy államférfi és jó stratéga nagy szerelme a zene volt, ő is ügyesen játszott vinán. Uralkodását virágzó kultúra és művészet jellemezte, jogosan nevezik ezt az időszakot a Telugu irodalom aranykorának. Emellett a szanszkrit és tamil nyelvű irodalom is nagyon magas színvonalat ért el.Palotájában, egy külön teremben rendszeresen tartottak különféle irodalmi összejöveteleket.

A teljesség igénye nélkül ennyit szedtünk csokorba a szezon indiai fesztiváljaiból. Reméljük a varázslatos India még sok évezreden keresztül megőrzi sokszínűségét, kultúráját és főleg azt, ami mindezt lehetővé teszi: mély vallásosságát.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*