fbpx Egy nap az életen át tartó tiszteletért - Bharata Kultúrtér

Egy nap az életen át tartó tiszteletért

Tanulmányok

A márciusi nemzetközi nőnap virágos (sokszor csak szóvirágos) megemlékezés. A múlt század elejétől ünneplik. A nők jogaiért évek óta küzdő feminista mozgalmak hatására alapították Koppenhágában. Az ind kultúrában megtaláljuk ennek sokkal komolyabb és lelkibb megfelelőjét, egy gyönyörű augusztusi ünnepet, a Raksha Bandhant (raksha = védelem, bandhan = összeköt).

Az ünnep eredete

A hagyomány szerint egyszer Indrának, a félistenek királyának a gonoszokkal vívott harca során nagy nehézségekkel kellett szembenéznie. Elhatalmasodott rajta a szomorúság. Hű felesége, Szacsi vett egy szál fonalat, szent versekkel és mantrákkal felruházta, és férje karjára kötötte. A szerető védelem hatására Indra hamarosan győzelmet aratott.

Indiában minden évben nagy fesztivált rendeznek ennek emlékére. Az évszázadok egy kissé átalakították ezt az ünnepet, ma Rakhi néven is ismert, mely a nővér és fiútestvére közti örömteli nap. A lány bátyja vagy öccse csuklójára karperecként egy szépen feldíszített fonalat köt, ezzel kérve a védelmét.

A családi összetartozás erősítése

A fiú fogadalmat tesz, megígéri, hogy mindig megóvja lány testvérét, majd kölcsönös kedveskedésként megetetik egymást édességgel. A nők nemcsak vér szerinti testvéreiktől kérhetik a védelmet. Lehet az bármelyik férfi rokon vagy egy jó barát, sőt még csak hindunak sem kell lennie az illetőnek.

Az ősi hagyományt követve azok az emberek, akik ismerik a Védák szent mantráit, ezzel a kötelékkel a betegségeket és a félelmet is megpróbálják távol tartani. A középkorban, ha egy nő valaki kezére rakhit kötött, annak szent kötelessége volt élete végéig megvédeni őt -akár önmagát is feláldozva. Azokban a napokban, sok rádzsput áldozta életét, hogy megvédje lelki testvérét. Ezt bizonyítja Chittor királynőjének, Kamavatinak és a mogul császárnak, Humayunnak a története is.

A történelem egy nemes epizódja

A 15. század közepén sokszor dúlt háború a radzsputok a gudzsarati szultán és a mogulok között. Rakhi akkoriban azt jelentette: lelki kötelezettség, védelem. Az özvegy Karnavati királynő rájött, hogy nem tud védekezni az ellene támadó gudzsaráti szultán, Bahadur Shah ellen.

Egyetlen reményként Humayun császárnak egy rakhit küldött, akit annyira szíven talált ez a gesztus, hogy azonnal felvállalta lelki testvéri kötelezettségét. Azonnal a segítségére sietett, sőt még saját katonái ellenében is megvédte a királynőt.

Rakhi, a díszes jelkép

Manapság a rakhi puha, színes, feldíszített selymes szálakból áll, dísztárgyak, képek, arany és ezüst szálak is kiegészítik. De van rakhi film, képeslap, ajándékbolt, a kínálat az egyszerű fonáltól egészen művészi fokig kivitelezett ajándékokig ível, de valamennyinek közös célja van: a védelmet kérő s a védelmet adó szeretetteljes érzéseit és jó kívánságait jelképezi.

Papok is adhatják a hívőknek a lelki összetartozást szimbolizálva. Tágabb értelemben a rakhi szolidaritást, eszmei rokonságot is jelenthet, miként az indiai függetlenségi mozgalom idején ez sokszor tapasztalható volt.

Kellár Márta

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*