fbpx Egy híres templom sok tanulsággal - Bharata Kultúrtér

Egy híres templom sok tanulsággal

Tanulmányok

A dél-indiai Tirupati városában a Báládzsí (Krsna egyik neve) templom a leglátogatottabb istentiszteleti hely a világon. A zarándokok száma egy átlagos napon 25-50 ezer, a hétvégeken és ünnepnapokon több mint 100 ezer, egy év alatt közel 20 millió. (A Vatikán évente 4-5 millió látogatót fogad.)

Báládzsí

A templom gyönyörű környezetben, egy dombtetőn épült, és nemcsak arról híres, hogy a világ leggazdagabb temploma, hanem arról is, mennyi ételt osztanak ki, s nem utolsó sorban a környezetbarát szervezettségéről. Sőt, van még valami, amiért kiemelkedő szerepe van, no, de előbb nézzük meg az előbbieket.

Miután az oltáron felajánlották az ételt az istenségnek, egy részét ingyen kiosztják a zarándokok között, egy része pedig megvásárolható. Indiában a templomok környékén nincs éhező ember. Naponta 70000 ladut (pirított, őrölt hüvelyesekből vagy szezámmagból álló édes golyót) készítenek a templom belsejében lévő konyhákban, ahol 30 szakács és sok kisegítő dolgozik. Nagy mennyiségű mazsola, kesudió és kardamom mellett 3 tonna urad dált (babféle), 6 tonna cukrot, 2,5 tonna ghít (tisztított vaj) használnak fel. Kisebb mennyiséget más édességekből is csinálnak, a mintegy 3000 adag különlegesség mellé. A belső konyhában több mázsa rizskészítményt (rizs és hüvelyesből álló ételt, zöldséges rizst, joghurtos rizst, édes rizses pudingot, süteményt stb.) állítanak elő naponta.

Úttörő erőfeszítést téve az energia-megtakarítás terén a napenergiát nemcsak a főzésben hasznosítják, hanem a víz melegítéséhez is, így gondoskodva a hívek tisztálkodási feltételeiről. Napelemes lámpákat használnak, és szélmalmok által termelt energiát, valamint folyamatosan bővítik a víz újrahasznosításának lehetőségét. Tirupati egy paradicsom, gazdag növényzettel, a hegyekben tilos a műanyagok használata, és folyamatosan tervezik az erdészeti fatelepítést.

A takarítás nem csupán fizikai szinten történik

Miként minden vaisnava templom esetében, a híres szentély takarítása is több lépcsős. Nem csupán arról van szó, hogy összesöpörnek vagy vízzel lemossák az ókori templom szerkezetét, a szentélyeket, az oszlopokat és falakat. A főpapok a védikus himnuszok éneklése közben tisztító ceremóniát végeznek. Ünnepélyes puját mutatnak be az istenségnek. Ezt követi a Koil Alwar Tirumanjanam, melynek jelentése: „a hívők szent kegyhelyének aromás alapanyagokkal történő tisztítása”.

A templomtisztító szertartás magába foglalja a gyógynövényes fertőtlenítést. Az alapanyag nem vegyszer, hanem antiszeptikus hatású növények keveréke, kámfor, szantál, sáfrány, kurkuma és néhány ritka gyógygyökérből készített szent pasztát használnak. Ez kellemes aromát adott az egész szentélynek. Külön gondot fordítanak a konyhák fertőtlenítésére, ahol a híres laddu édesség készül. A hívek hajnaltól számítva négy órán keresztül nem engednek be senkit a templomba, amíg a takarítás folyik. Erre a megmozdulásra évente négyszer kerül sor.

Áldozati felajánlás

India több templomában hagyomány, hogy a hívek áldozati felajánlásként levágják hajtincseiket. Az egyik leghíresebb hely a Báládzsí templom. Férfiak és nők egyaránt áldozatként mutatják be az egyben levágott, hosszú hajfonatukat, egy erre a célra kijelölt edénybe téve azt. A templom személyzete összegyűjti, értékesíti, a pénzt pedig a templom fenntartására fordítja. Több millió dollár értékben adnak el hajat, pedig nagyon keveset kérnek egy fontért (nagyjából fél kilóért). A kereskedők természetesen busás haszonra tesznek szert az amerikai és európai vevők által. A legkülönbözőbb indiai templomokon keresztül csak az Egyesült Államokba havonta több tonna haj érkezik.

Bármilyen formát kialakíthatnak belőle, még színezik is a levágott hajkoronát. Erre a szakértők szerint az indiai haj a legalkalmasabb, hiszen az ottani emberek nemigen használnak kemikáliákat a hajápoláshoz, ezért erős, természetes a hajuk, jól bír minden utólagos alakítást. Egy különleges eljárással, miután a fekete hajszálakból lassan eltávolítják a pigmenteket, világosszőke, erős szálú hajat is kaphatnak.

Gondoljunk csak bele! A keleti féltekén egy egyszerű falusi asszony, lemondásként, szívbéli áldozatként vagy Isten felé szálló köszönetképpen gyönyörű hajfonatát áldozza fel a templomban. A nyugati világ méregdrága szalonjaiban pedig ebből egy híres filmcsillag, milliárdos asszony vagy manöken póthaja készül. Megjegyzés: egy minőségi alapanyagokból készült hajhosszabbítás a budapesti exkluzív fodrászatokban is 100 ezer forint körül kezdődik.

Kelet-nyugat kapcsolatában mindig is elgondolkodtató az érték és ár szavak jelentése…

(Haj adományról hasonló cikkünk: Kopaszra nyírt nők)

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*