Delhi, india fővárosa

Tanulmányok

A szent Jamuna folyó partján fekszik Delhi, a világ egyik legrégebbi folyamatosan lakott városa. Bár a térképeken és a publikációkban is Delhi India fővárosa, a pontos név Új-Delhi.

Új-Delhi India fővárosa
Az ősi India korában vagy a Delhi-szultánság alatt is politikai és pénzügyi központ volt. A brit hódítás idején is – egy rövid időt leszámítva – Delhi maradt India fővárosa. Ha Indiába utazik valaki, akkor bár Delhi egy életérzés, a nagy légszennyezettség és a forgalmi dugók miatt érdemes elkerülni.

Biztonságból azért összeírtuk a legfontosabb látnivalók listáját, ha mégis Delhibe keverednél. Ez is érdekelhet: Indiai utazási tanácsok

DELHI ŐSI NEVE INDRAPRASZTHA

A világhírű indiai eposz, a Mahábhárata is megemlíti Indrapraszthát, a Pándava herdegek legendás fővárosát. Ennek az ősi településnek a helyén áll a mai Delhi.

Az Indraprasztha név a buddhista pali nyelvű szövegekben is olvasható, a Kuru királyság székhelye. További részletek>> India történelme

ÚJ-DELHI INDIA FŐVÁROSA

Az általános szóhasználat szerint India fővárosát Delhinek mondják, de valójában Új-Delhi a hivatalos neve. A 13. század elejétől kezdve a hódítások során hol mohamedán, hol angol fennhatóság alatt állt. Egy rövid ideig Kalkutta vette át a főváros szerepét, de 1911-től ismét visszakapta rangját.

DELHI LAKOSSÁGA

Új-Delhi 22 milliós nagyváros. Alig van olyan vallás Indiában, amely ne lenne jelen a fővárosban.

Olyan sok hindu temploma van, hogy szinte lehetetlen megmondani a hívek pontos számát: 83% körülire tehető.

A muzulmánok többsége a város déli részén él, számuk 12% körül mozog.

A szikhek 3,4%-ban vannak, a buddhisták száma nem túl nagy.

A dzsainizmus és a kereszténység szintén jelen van Delhiben. További részletek>> India lakossága

DELHI LÁTNIVALÓK RÖVID LISTÁJA
Íme néhány fontosabb Delhi látnivalói közül.

RAJGHAT
Raj ghat, Gandhi sirja

A Radzs Ghát fekete márványból készült négyzet alakú emlékmű. Azt a helyet jelöli, ahol Mahátma Gandhit elhamvasztották.

DELHI VASOSZLOT A QUTUB MINAR KOMPLEXUMÁBAN
Delhi Vasoszlop a Qutub minarnál, a nem rozsdásodó vasoszloppal

A Kutub Minár torony a világ legmagasabb minaretje. Annak az épületegyüttesnek a része, ahol a híres Delhi Vasoszlop is áll, mely 95%-os tisztaságú kovácsoltvasból készült.

A Vasoszlop eredetileg nem itt, hanem India „közepén” emelkedett a magasba. Visnu dicsőségét hirdette, és fontos asztronómiai célt szolgált. Az UNESCO világörökség

RED FORT
Red Fort – Vörös Erőd Delhiben

Vörös Erőd: A 17. században élt mogul uralkodó építtette. Az erőd falait vörös homokkő alkotja, a belső térben látható paloták anyaga fehér márvány. Az UNESCO világörökség része.

HUMAYUN SÍRJA
Humayun császár sírja Delhiban

Humájun császár síremléke szintén az UNESCO világörökség része. A vörös-fehér mauzóleumot gyönyörű park veszi körül.

JAMA MASJID
Jama Masjid Főmecset Delhiben

Jama Masjid (Dzsama Maszdzsid): India legnagyobb mecsete, az iszlám építészet egyik remekműve.

LÓTUSZ TEMPLOM
Lótusz templom Delhiben

Lótusz Templom: A Bahai imaház virágszerű alakjáról közismert. A világ egyik leglátogatottabb épülete, ajtaja mindenki előtt nyitva áll.

JANTAR MANTAR
Jantar Mantar Delhi

Jantar Mantar: egy 18. századi csillagászati obszervatórium. India legteljesebb, legépebben fennmaradt csillagvizsgálója. 13 építészeti csillagászati műszerből áll, melyeket a csillagászati táblák összeállítására, valamint a Nap, a Hold és a bolygók mozgásának előrejelzésére lehet felhasználni. Maharaja Jai Singh építette 1724-ben.

CONNAUGHT PLACE
Connaught Place – Új-Delhi főtere

Connaught Place: Az egyik legnagyobb pénzügyi, kereskedelmi és üzleti központ. Az egykori Brit-India öröksége. Koncentrikus körökben elhelyezkedő sugárutakból és közte levő parkokból áll.

DELHI IDŐJÁRÁS
Új-Delhi időjárása

Új-Delhi időjárása áprilistól júniusig rendkívül meleg, nyáron nem ritka a 40 Celsius fok fölötti hőmérséklet. A legkellemesebb hónapok február-március és október-november. További részletek>> Delhi aktuális időjárás előrejelzése.

Post a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*