fbpx Delhi, India fővárosa - Bharata Kultúrtér

Delhi, India fővárosa

Tanulmányok

A szent Jamuna folyó partján fekszik Delhi, a világ egyik legrégebbi folyamatosan lakott városa. Bár a térképeken és a publikációkban is Delhi India fővárosa, a pontos név Új-Delhi.

Új-Delhi India fővárosa

Az általános szóhasználat szerint India fővárosát Delhinek mondják, de valójában Új-Delhi a hivatalos neve. Az ősi India korában vagy a Delhi-szultánság alatt is politikai és pénzügyi központ volt. A 13. század elejétől kezdve a hódítások során hol mohamedán, hol angol fennhatóság alatt állt. A brit hódítás idején egy rövid ideig Kalkutta vette át a főváros szerepét. V. György aztán bejelentette, hogy a fővárost visszaköltözteti Delhibe. Az 1920-as években kezdődtek az új építkezések és felújítások, mígnem 1931-ben Delhi hivatalosan is főváros lett. Amikor 1947-ben India felszabadult az angol uralom alól, ezt megerősítették.

Ha Indiába utazik valaki, akkor bár Delhi egy életérzés, a nagy légszennyezettség és a forgalmi dugók miatt érdemes elkerülni. Biztonságból azért összeírtuk a legfontosabb látnivalók listáját, ha mégis Delhibe keverednél. Ez is érdekelhet: Indiai utazási tanácsok.

Delhi ősi neve Indraprasztha

A világhírű indiai eposz, a Mahábhárata is megemlíti Indrapraszthát, a Pándava hercegek legendás fővárosát. Ennek az ősi településnek a helyén áll a mai Delhi.

Az Indraprasztha név a buddhista pali nyelvű szövegekben is olvasható, a Kuru királyság székhelye. További részletek>> India történelme

Delhi lakossága

Új-Delhi 22 milliós nagyváros. Alig van olyan vallás Indiában, amely ne lenne jelen a fővárosban.

Olyan sok hindu temploma van, hogy szinte lehetetlen megmondani a hívek pontos számát: 83% körülire tehető.

A muzulmánok többsége a város déli részén él, számuk 12% körül mozog.

A szikhek 3,4%-ban vannak, a buddhisták száma nem túl nagy.

A dzsainizmus és a kereszténység szintén jelen van Delhiben. További részletek>> India lakossága

Delhi látnivalók rövid listája

Íme néhány fontosabb Delhi látnivalói közül.

raj-ghat
Raj-Ghat

Raj Ghat, Gandhi síremléke

A Radzs Ghát fekete márványból készült négyzet alakú emlékmű. Azt a helyet jelöli, ahol Mahátma Gandhit elhamvasztották.

Delhi vasoszlopa, a Qutub Minar

A Kutub Minár torony a világ legmagasabb minaretje. Egy épületegyüttes része. A híres, nem rozsdásodó Vasoszlop 95%-os tisztaságú kovácsoltvasból készült.

A Vasoszlop eredetileg nem itt, hanem India „közepén” emelkedett a magasba. Visnu dicsőségét hirdette, és fontos asztronómiai célt szolgált. Az UNESCO világörökség része.

Red Fort − a Vörös Erőd Delhiben

Vörös Erőd: A 17. században élt mogul uralkodó építtette. Az erőd falait vörös homokkő alkotja, a belső térben látható paloták anyaga fehér márvány. Az UNESCO világörökség része.

Humayun császár sírja

Humájun császár síremléke szintén az UNESCO világörökség része. A vörös-fehér mauzóleumot gyönyörű park veszi körül.

Jama Masjid, Főmecset Delhiben

A Jama Masjid (Dzsama Maszdzsid) India legnagyobb mecsete, az iszlám építészet egyik remekműve.

Lótusz templom Delhiben

Lótusz Templom: A Bahai imaház virágszerű alakjáról közismert. A világ egyik leglátogatottabb épülete, ajtaja mindenki előtt nyitva áll.

Jantar-Mantar
Jantar-Mantar

Jantar Mantar − Delhi

A Dzsantar Mantar egy 18. századi csillagászati obszervatórium. India legteljesebb, legépebben fennmaradt csillagvizsgálója. 13 építészeti csillagászati műszerből áll, melyeket a csillagászati táblák összeállítására, valamint a Nap, a Hold és a bolygók mozgásának előrejelzésére lehet felhasználni. Maharaja Jai Singh építtette 1724-ben.

Connaught Place − Új-Delhi főtere

Connaught Place: Az egyik legnagyobb pénzügyi, kereskedelmi és üzleti központ. Az egykori Brit-India öröksége. Koncentrikus körökben elhelyezkedő sugárutakból és közte levő parkokból áll.

Új-Delhi időjárása

Új-Delhi időjárása áprilistól júniusig rendkívül meleg, nyáron nem ritka a 40 Celsius fok fölötti hőmérséklet. A legkellemesebb hónapok február-március és október-november.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*