fbpx Boldogságmutató - Bharata Kultúrtér

Boldogságmutató

Tanulmányok

Szilveszterkor boldog új esztendőt kívánunk egymásnak. Vajon mennyire lesz az, vagy mennyire volt örömteli az elmúlt év?
A Happy Planet Index (HPI) kutatói egy érdekes felmérést végeztek, mely meglepő eredményt hozott. A felmérés központi gondolata, hogy a boldogság nem feltétlenül a jólét függvénye, inkább a hosszú élet, a mély tapasztalatok vagy a környezetvédelem. Fontos megjegyezni azonban, hogy az adatok nem veszik figyelembe a belső egyenlőtlenségeket és az emberi jogi kérdéseket az egyes országokban.

Happy Planet Index

Bizony, e vizsgálat szerint Oroszország és az USA is a lista legvégén kullog. De Ausztrália és Nagy-Brittania sem került be az első negyvenbe. Costa Rica pedig hivatalosan a legboldogabb ország a Földön.

A „boldogság-térkép” viszont elégedett polgárok otthonaként jelöli szinte egész Dél-Amerikát és Indiát. Magyarországot sem a teljes lehangoltság vörös színével jelölték. Bízzunk benne, hogy a felmérés valós tényeken alapul.
Komolyra fordítva a szót: a boldogság kutatása ősi, elemi része az ember életének. Még így, ilyen felmérés formájában is. India szent könyvei is számtalan módon hívják fel az ember figyelmét.

A Védánta-szútra (első adhikarana) témája a Brahman utáni tudakozódás. A szentírások nem véletlenül kötik össze az ember legfontosabb kívánságával, a boldogság utáni vágyódással:

„Az Istenség Legfelsőbb Személyisége a forrása az igaz örömnek. Semmi más nem hozhat valódi boldogságot. Éppen ezért érdeklődni kell Isten iránt.”

A Cshándogja Upanisad 14. szutrájában pedig ezt olvashatjuk:

„A védikus írások kijelentik, hogy az anandamaya személy (Isten) a boldogság forrása mások számára.”

Ezt erősíti meg a következő nyilatkozat, a Taittirija Upanisadban. Ez a szakasz is elmagyarázza, hogy a Legfelsőbb az eredete az élőlények boldogságának (2,7):

„Ki az a személy, aki nélkül az élőlények nem éreznek boldogságot? Ez az Istenség Legfelsőbb Személyisége, aki gyönyörködik az egyéni lelkekben.”

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*