fbpx Bocsánatkérést követelnek a Mahátma megsértése miatt - Bharata Kultúrtér

Bocsánatkérést követelnek a Mahátma megsértése miatt

Tanulmányok

Indiában, Uttar Pradés államban nagy port kavart a főminiszter asszony kijelentése, aki szerint Gandhi a kasztok mentén megosztotta a társadalmat. A parlament elnöke bocsánatkérést követel tőle.

Az Uttar Pradési kongresszus követeli Mayavati Kumáritól, az állam főminiszter asszonyától, hogy kérjen bocsánatot, amiért azt mondta, Mahátma Gandhi megosztotta a kasztok mentén az indiai társadalmat. Mayavati az első érinthetetlen származású nő, aki főminiszter lett Indiában, méghozzá több alkalommal is: 1993-ban és 1997-ben néhány hónapig, 2002 májusától 2003 augusztusáig, majd 2007 májusától a cikk írása idején is betölti ezt a posztot. Úgy gondolja, Gandhi azzal, hogy „haridzsánok”- nak, Isten gyermekeinek − pontosan Hari gyermekei, Hari pedig Visnu egyik neve − nevezte a kaszt nélkülieket, „alkotmányellenes” tettet hajtott végre.

Érinthetetlenek

Az érinthetetlenek az indiai társadalom legalját jelentik, akik kaszton kívülinek számítanak. Nem homogén közösségről van szó, hanem számtalan „alkaszt” alkotja a csoportot. A mai napig megmaradt a kasztok jelentősége Indiában, például a foglalkozását is sok esetben az határozza meg az embereknek, hogy melyik kasztba születnek. A kasztonkívüliek végezték mindig a legrosszabb munkákat, ők voltak a latrinatisztítók, utcaseprők, bőrkészítők.

Hivatalosan az Alkotmány 17. cikkelye tiltja a kaszton kívüliekkel szembeni diszkriminációt. Gandhi előtt érinthetetleneknek nevezték ezt a csoportot. A Mahátma azért kezdte a haridzsánok kifejezést használni, hogy a másik elnevezéshez tapadt sok előítéletet megszüntesse. Kezdetben egyetértett a kasztrendszerrel, csak emberibbé akarta tenni, majd később megváltozott a véleménye és elítélte. Gandhi hatására elterjedt a haridzsán kifejezés használata.

Mayavati a manapság használt „dalit” kifejezést tartja helyesnek, amelyet az első érinthetetlen politikus, B. R. Ambédkár használt. Ambédkár nyugati műveltségét felhasználva egész politikusi pályafutását annak szentelte, hogy kiharcolja a kaszt nélküliek jogegyenlőségét. Ő protestált a haridzsánok kifejezés használata ellen. Mayavati ez alkalommal rá hivatkozott, a társadalom megosztásaként tekint a haridzsán terminusra.

A dalit szó az indo-árja dal tőből ered, amely „ellenőrzés alatt tartott”, „elnyomott” jelentésekkel bír. Eredete bizonytalan, Ambédkár talán Szvámi Vivékánandától vette át, aki a 19. század végének Nyugaton is elismert filozófusa volt. Alapvetően meghatározta a 20. századi indiai gondolkodást. A dalit szó használata a leghelyesebb politikailag, mert a kaszton kívüliek is így nevezik magukat. Leginkább azért követelik a dalit megnevezést, mert azok a kasztonkívüliek, akik ma buddhista vallásúak, sértőnek érzik a hindu gyökerű haridzsán elnevezést. Uttar Pradés parlamentjének elnöke, Rita Bahuguna Joshi bocsánatkérést követel, amiért Mayavati megsértette Gandhit, akinek ideológiáját az egész világon tanítják.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*