Bocsánatkérést követelnek a Mahátma megsértése miatt

Tanulmányok

Indiában, Uttar Pradés államban nagy port kavart a főminiszter asszony kijelentése, aki szerint Gandhi a kasztok mentén megosztotta a társadalmat. A parlament elnöke bocsánatkérést követel tőle. Az Uttar Pradési kongresszus követeli Mayavati Kumáritól, az állam főminiszter asszonyától, hogy kérjen bocsánatot, amiért azt mondta, Mahátma Gandhi megosztotta a kasztok mentén az indiai társadalmat. Mayavati az első érinthetetlen származású nő, aki főminiszter lett Indiában, méghozzá több alkalommal is: 1993-ban és 1997-ben néhány hónapig, 2002 májusától 2003 augusztusáig, majd 2007 májusától jelenleg is betölti ezt a posztot. Úgy gondolja, Gandhi azzal, hogy „haridzsánok”- nak, Isten gyermekeinek – pontosan Hari gyermekei, Hari pedig Visnu egyik neve- nevezte a kasztnélkülieket, „alkotmányellenes” tettet hajtott végre.

Mahátma Gandhi

Az érinthetetlenek az indiai társadalom legalját jelentik, akik kaszton kívülinek számítanak. Nem homogén közösségről van szó, hanem számtalan „alkaszt” alkotja a csoportot. A mai napig megmaradt a kasztok jelentősége Indiában, például a foglalkozását is sok esetben az határozza meg az embereknek, hogy melyik kasztba születnek. A kasztonkívüliek végezték mindig a legrosszabb munkákat, ők voltak a latrinatisztítók, utcaseprők, bőrkészítők. Hivatalosan az Alkotmány 17. cikkelye tiltja a kasztonkívüliekkel szembeni diszkriminációt. Gandhi előtt érinthetleneknek nevezték ezt a csoportot, Mahátma azért kezdte a haridzsánok kifejezést használni, hogy a másik elnevezéshez tapadt sok előítéletet megszüntesse. Kezdetben egyetértett a kasztrendszerrel, csak emberibbé akarta tenni, majd később megváltozott a véleménye és elítélte. Gandhi hatására elterjedt a haridzsán kifejezés használata.

Mayavati a manapság használt „dalit” kifejezést tartja helyesnek, amelyet az első érinthetlen politikus, B. R. Ambédkár használt. Ambédkár nyugati műveltségét felhasználva egész politikusi pályafutását annak szentelte, hogy kiharcolja a kasztnélküliek jogegyenlőségét, protestált a haridzsánok kifejezés használata ellen. Mayavati ez alkalommal rá hivatkozott, a társadalom megosztásaként tekint a haridzsán terminusra. A dalit szó az indo-árja dal tőből ered, amely „ellenőrzés alatt tartott”, „elnyomott” jelentésekkel bír. Eredete bizonytalan, Ambédkár talán Szvámi Vivékánandától vette át, aki a 19. század végének. Nyugaton is elismert filozófusa volt. Alapvetően meghatározta a 20. századi indiai gondolkodást. A dalit szó használata a leghelyesebb politikailag, mert a kasztonkívüliek is így nevezik magukat. Leginkább azért követelik a dalit megnevezést, mert azok a kasztonkívüliek, akik ma buddhista vallásúak, sértőnek érzik a hindu gyökerű haridzsán elnevezést. Uttar Pradés parlamentjének elnöke, Rita Bahuguna Joshi bocsánatkérést követel, amiért Mayavati megsértette Gandhit, akinek ideológiáját az egész világon tanítják.

Post a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*