fbpx Hatékony vezetés védikus alapokon - Bharata Kultúrtér

Hatékony vezetés védikus alapokon

Tanulmányok

Időtlen bölcsesség vezetők számára – alcímmel jelent meg annak idején Pujan Roka könyve, de mind a mai napig népszerű. A szerző több mint tizenöt évet töltött vezető pozícióban. Jól ismeri a termékfejlesztés, a vezeték nélküli távközlés, műsorszóró média, az internet és a könyvkiadás gondjait. Stratégiai és innovatív gondolkodónak tartják, de mégis az a legjellemzőbb rá, hogy ő egy „szolga-vezető”. Vezetőként szolgál, és gyakorlati csapatjátékos, amikor a végrehajtásról van szó. Több könyvet írt a vállalati vezetéssel kapcsolatban. Kiemelt témája: A szolgáló vezetés – és annak jelentősége az információ korában.

Tipp: Asrami előadások a Bharatában>> Meditáció és spirituális tanítás

A szolgáló vezetés

Nagy elődje, Robert Greenleaf közel fél évszázaddal ezelőtt már megírta híres tanulmányát, A szolga-vezetés lényege címmel. Ennek a könyvnek fő inspirálója a Nobel-díjas Herman Hesse Napkeleti utazás című elbeszélése volt, mely utazás a benső én, az önmegismerés felé tart.

A szolga-vezetés nem teljesítmény-, hanem ember-központú magatartásforma. Olyan fogalmakban gondolkodik, mint: figyelem, empátia, gyógyítás, tudatosság, meggyőzés, előrelátás, gondoskodás, elkötelezettség.

Azt is megmagyarázza, hogy miért fontos mindez a mai világban, amikor oly sok kapcsolódási pont van a hírközlés terén, a gazdasági és a mindennapi életben egyaránt. Hiszen azáltal, hogy egy ilyen mentalitású vezető másokat segít egészségesebb, bölcsebb, szabadabb, önállóbb életre, nagyobb valószínűséggel válik maga is ezen tulajdonságok birtokosává.

A Bhagavad-gítá vezetési elve

Pujan Roka a Bhagavad-gítát tanulmányozva felismerte, hogy a vezetési elv milyen mélyreható az ókori Keleten. Annak elveit akarta alkalmazni az üzleti és szervezeti életben. Hiszen a vezető érzelmi intelligenciája, az önismeret és az empátia, nagy hatással lehet magára a szervezetre is. A Bhagavad-gítá tanítása, a másokat szolgálni akaró magatartás révén ragyogó betekintést nyert mindebbe.

A kritikusok egyhangúan méltatták Roka könyvét, kiemelve, hogy túlmutat a hatékony vezető kérdésen. A Bhagavad-gítá is az eredményes vezetés példája. Olvasása során az ember felismeri, hogy ez nagy kihívás, segítség, hogy együttérzővé és könyörületessé váljon valaki.

A nyugati ember már nagyon sok kincset felfedezett, amikor tanulmányozta India szentírásainak filozófiai, teológiai és bölcseleti alkotásait. Sok kortárs író és gondolkodó foglalkozott már hasonló témákkal, mint amit a Bhagavad-gítá is tárgyal. De Pujan Roka könyve az első, mely ily módon hasonlítja össze a Bhagavad-gítá és a kortárs vezetési elméletek és gyakorlatok hasonlóságait.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*