fbpx Abortuszetika: forró kérdésekre spirituális válaszok - Bharata Kultúrtér

Abortuszetika: forró kérdésekre spirituális válaszok

Tanulmányok

Az abortusz az egyik legmegosztóbb jelenség. Kinek mire van joga az abortuszetika szerint? Összeszedtünk minden tudnivalót, természetesen spirituális szemszögből.

Áldott állapotban van, várandós, állapotos, terhes… A szavak is éreztetik, milyen mást jelent így ugyanaz a fogalom. Ezek a szavak nagyon komoly etikai kérdéseket is felvetnek.

Ha nehéz számukra valami, igyekszünk a lehető legrövidebb úton megszabadulni a kellemetlen helyzettől. No, de ha terhes valaki, akkor abortálja „terhét”, hiszen az csupán egy állapot? Ez lenne a helyes megoldás? Vajon ha a társadalom jogilag megenged valamit, az erkölcsileg is helyes? Az esélyegyenlőséget biztosító társadalom csak névben létezik? A magzatgyermeknek már jogai is vannak, örökölhet. Az élethez való jogát vajon miért veszítheti el?

Akiktől nem lehet elvenni az erkölcsi alapokat, azok tudják, hogy a magzat a fogantatást követően már emberi lény, akinek 8 hetes korától már agya, keze, lába van. Miért tekintik sokan mégis a fogamzásgátlás egy formájának a művi abortuszt? Ráadásul a magzatgyilkosságnak egész életre kiható lelki következményei vannak, amiről a nők többsége egyáltalán nem tud. Rendkívül megnő a későbbi terhességek során a vetélés, a koraszülés kockázata, sőt a meddőség is.

Abortusz etika

Az orvosi tapasztalat azt mondja, hogy még az a nő is ki van téve a később felbukkanó belső zavarodottságnak, akinek nincsenek kétségei a műtét helyességével kapcsolatban.

Az én testem, jogom van eldönteni, hogy mit teszek vele – ez az első odavetett mondat az abortuszpárti oldalon. A valóság pedig az, hogy bár a magzat az anya testében fejlődik ki, de nem az anya testének része. A magzat teljesen egyedi és megismételhetetlen különálló kis ember. A fogantatása utáni 36 órában létrejön a kizárólag őrá jellemző genetikai állománya. Csupán kiszolgáltatott, mert nem tudja megvédeni magát.

Ez elsősorban az anya és az apa kötelessége lenne, másodsorban minden felnőttnek a környezetében. Az abortuszt ellenzők számára vallástól függetlenül felfoghatatlan az a tény, hogy vannak, akik képesek egy kiszolgáltatott kis élőlény sorsáról úgy dönteni, hogy halálra ítélik őt. Pedig ha a terhességmegszakításnak nem kreáltak volna törvényes feltételeket, akkor egy ilyen gyilkosság bűncselekménynek számítana.

Ha valaki az abortusszal kapcsolatos képeket akarja megnézni, minden publikációban, az internetes honlapokon is ott a figyelmeztetés: Vigyázat, ezek a képek rendkívül megrázóak, megdöbbentőek, véresek és erőszakosak! Akinek szívproblémája van vagy gyenge idegrendszerű, ne nézze meg e képeket!

Hát nem égbekiáltó ellentmondás?! Törvényileg jóváhagyott élet-ellenes bűn, melyet takargatni kell…

Az abortusz okai

Lehet-e indokolt bármilyen esetben is a magzatgyilkosság?

A művi beavatkozás 97%-át azért végzik el, mert a kötelező indoklásában a „súlyos válsághelyzet” szerepel. Nem is kell részletesen megindokolni, elég e két szóval beadni a kérelmet.

Egy korábbi felmérés szerint anyagi problémákra, „véletlenül becsúszott” terhességre szokás hivatkozni, a fiatalkorúaknál arra, hogy nem tudnák folytatni tanulmányaikat. Aki rászánja magát, az komoly okokat sorakoztat fel önmaga előtt annak igazolására, hogy nincs más megoldás:

  • egyéjszakás kaland következménye, és még nem áll készen az anyaságra,
  • a fiatalkorú partnere nem vállalja fel a gyermeket, családja pedig nincs,
  • van ugyan férje, de az nem akar gyereket,
  • a család nem akar, vagy nem tud segíteni,
  • a munkahelyén közlik vele, hogy nem veszik vissza stb.

Ugyanakkor mindig van más lehetőség, csak nehezebb élethelyzetet kell érte vállalni. Ha egy abortuszt fontolgató nő úgy tenné fel a kérdést: Vajon mit tennék, abban az esetben, ha évek óta vágynék a gyerekre, s végre sikerülne megfogannom? Vajon találnék-e megoldást, ha ugyanezek a körülmények lennének, és azt mondaná az orvos: ez az egyetlen lehetőségem? Vajon elvetetném akkor is? Nos, ha egy nő nagyon akar gyermeket, akkor nincs olyan nehéz körülmény, ami ebben meg tudná gátolni.

Egy felmérés során a megkérdezettek csupán 12 százaléka nyilatkozta azt, hogy semmilyen indok miatt nem vetetné el magzatát. Sajnos a tinédzserek esetében világszerte kimagaslóan nagy az abortusz száma, és a 20-24 évesek között is gyakori. Ezt részben a férfiaknak való megfelelési kényszerrel magyarázzák.

Miután John Lennon és Yoko Ono összeházasodtak, gondosan készültek a gyermekvállalására.

„Nagyon sok gyermek pusztán egy pohár whisky hatására fogan”

John Lennon

– nyilatkozta Lennon akkoriban.

A nem kívánt gyerek megölésének gyakran a kényelem a háttere, hogy az anyagi jólétet vagy a karriert ne kelljen feladni, vagy ne kelljen egy kicsit egyszerűbb életmódot folytatni. A babák sokszor a továbbtanulás, a szakmai előmenetel, és a szexuális szabadság útjában állnak. Szánalmas döntés, hogy ennek érdekében bárki is képes vért ontani.

Még sajnálatosabb, hogy sok esetben az anya szeretné megtartani gyermekét, de mások rákényszerítik az abortuszra. Csak elviseli mások (a partner, a család, a munkahely) döntését, de a szörnyű beavatkozást és annak következményeit neki kell viselnie.

Abortusz statisztika Magyarországon

A KSH adatai szerint 2015-ben 31176 terhességmegszakítás történt. Magyarországon ma minden harmadik várandósság végződik abortusszal.
1956-tól kezdve engedélyezett az abortusz, azóta körülbelül 6,8 millió életet vettek el.

Az abortusz etikai kérdés. Vagy mégsem?

Az Európai Unióhoz képest ebben a szomorú statisztikában is az élen járunk. A legutóbbi statisztikai adatok azt mutatják, hogy egy kicsit csökkent az abortusz mértéke, de még így is katasztrofális a helyzet hazánkban: ezer közül 450 esetben történik meg. A kevesebb abortusz mellett azt is figyelembe kell venni, hogy a szülőképes korú nők száma is csökkent.

A szocializmus évtizedeiben a materialista felfogás teljesen helyénvalónak tartotta a terhességmegszakítást, magzatvédő, abortuszellenes szervezet működését nem engedélyezték. Még csak tájékoztató anyagok sem jelenhettek meg! 1989-ben néhány orvos és jogász létrehozta a Pacem in Utero (Békét az anyaméhben) nevű magzatvédő egyesületet. Itt olvasható egy korábbi tragikus számadat: „törvényesen öltek meg ötmillió magzatot”.

Meddig lehet elvetetni a gyereket

Úgy kellene tekinteni, hogy a jogi kérdések és válaszok mindaddig tisztázatlanok, amíg az ország véleménye megoszlik ebben a fontos erkölcsi kérdésben. A fogantatás pillanatától élünk! – hirdetik az életvédő szervezetek, de sajnos ezek sokkal kisebb nyilvánosságot kapnak.

A tömegkommunikációnak rendkívül fontos szerepe van a közvélemény formálásában. Évtizedeken keresztül csak azt lehet hallani, hogy ez rutinműtét, a nőnek joga van méhéből kivágatni a nem kívánatos szöveteket. Sok nő nem is tudja, hogy a benne megfogant élet nem csak szövetek halmaza, hanem egy személyiség, mint ahogy azzal sincs tisztában, hogy milyen következményekkel járhat az abortusz további életére.

Az a gyakorlat, hogy hány hónapig lehet elvetetni a babát, nem egységes. Országonként, sőt egy országon belül is időnként változik. Hazánkban jelenleg a 12. hétig végezhetik ezt a természetellenes beavatkozást az anya akaratából, utána már orvosi jóváhagyás is szükséges.

Ha az a „valami” még nem ember, csak sejtek halmaza, ha zigótának hívjuk, akkor elpusztítható, az ilyenkor végzett beavatkozás tehát nem gyilkosság.

Ez a materializmuson felnőtt tudatlan ember véleménye, melyet sajnálatos módon az orvosok egy része is támogat. Miért? Egyrészt mert nekik is ezt tanították, másrészt mert többnyire azok mennek el nőgyógyásznak, akiknek nem okoz lelkiismereti konfliktust egy kis védtelen élet elvétele.

Prof. Dr. Széll Kálmán orvos, rendkívüli ember, tudós és humanista. Ő egyértelműen kijelenti, hogy az abortusz bűn, „amely gyökeresen ellentmond az orvosi hivatásnak, mert különös kegyetlenséggel öl meg egy leendő embert.”

Ezt kell tudni a 12 hetes magzat életéről

A12 hetes magzat hossza már 6-7 cm, pici szíve igen gyors, percenként 120-160-at ver. Idegrendszere már eléggé fejlett, tehát minden fájdalmat érez.

Kéz és lábujjait, arcizmait mozgatja. Tud mosolyogni! Az agyának szerkezete kialakult, csak a méretében különbözik attól, amilyen a születésekor lesz. Belső szervei is fejlettek, csak növekednie kell.

Már tudna kiadni hangot, mert kialakultak azok a szervek is. Mellkasa ütemesen emelkedik, süllyed, készül a levegővételre. Több helyen is azt olvashatjuk, hogy „néha a nagy igyekezetben kortyol egyet-egyet a magzatvízből, amitől sokat csuklik”.

A Catholic Media House által közzétett háromperces, különleges technikával készült kisfilm, Az élet csodája a magzat fejlődését mutatja be.

A fogantatás pillanatában egyedi és megismételhetetlen DNS alakul ki, s itt a bizonyíték: már a fogantatás után 3 héttel dobog a magzat szíve. A 11 hetes magzat mosolyog, ráncolja a homlokát, szopja az ujját. 13 hetesen már édesanyja szívverését is érzékeli, megnyugtatóan hat rá.

Az abortuszra egyetlen egészségügyi ok lehetséges: ha a terhesség az anya életét vagy egészségét veszélyezteti.

A művi vetélés egészségügyi következményei

A terhességmegszakítások nagy részét a nők nem akarják igazán elvégeztetni, de egy vagy több kényszerítő körülmény hatására mégis megteszik. Egy amerikai kutatás szerint a nők több mint a fele nem biztos abban, hogy jó döntést hozott-e. 64 %-uk külső nyomásra hivatkozott, csak kényszer hatására egyezett bele. 79 % panaszolta, hogy az abortuszon kívüli semmilyen más lehetőségről nem tájékoztatták, és 84 % érezte úgy, hogy a várható következményekről sem kapott megfelelő orvosi tájékoztatást.

A következményekkel nem számoló ember szerencsejátékot játszik. Az etikai kérdések mellett több más tényezőt sem vesz figyelembe. Például azt sem, hogy a terhesség-megszakítás minimum 10%-ban egész életre szóló egészségkárosítást okoz.

Az abortusz karmikus következményei

A hindu nem-ártás elve összefügg az orvosok hippokratészi elvével. Az óind tradíció az élet szentségét teljes tiszteletben tarja. Még az állatokét is, nemhogy az emberét. A vegetariánus életmódot etikai okok miatt követőknél fel sem merül az abortusz gondolata.

Aki egy kicsit is ismeri a keleti kultúrák egyik legfontosabb filozófiai fogalmát, a karma törvényét, az tudja, hogy minden tettet visszahatás követ.

A pozitív cselekedeteket kedvező, a negatívakat fájdalmas következmények kísérik. Lehet, hogy ez még ebben az életben bekövetkezik, de az is lehet, hogy csak a következőben. Egy biztos: mindenért számot kell adni.

A Védák tanítása szerint mindnyájan egyéniséggel rendelkező lelki lények vagyunk. Anyagi testünk csak földi életünk ruhája, melyet minden halálban elhagyunk, a fogantatás pillanatában egy új testbe lépünk. A legsúlyosabb bűn az emberi élet erőszakos megszakítása. Egy védtelen, kiszolgáltatott kisgyermek megöléséért, pedig nagyon súlyos árat kell fizetni. Ez nem egyfajta isteni bosszú miatt van, csupán azért, hogy az ember a saját bőrén is megtapasztalja azt, amit másnak okoz.

Aki nem képes hallás útján tanulni, annak annyiszor kell szenvedéseken átmennie, míg meg nem érti, hogy helytelenül cselekszik. Mindaddig, amíg nem változtat gondolkodásán és életstílusán, újra és újra megszületik valahol, és ismételten át kell élnie a tanuláshoz szükséges tapasztalatokat.

Nevezzük nevén a gyereket!

A biológia dehumanizált nyelvezete elfedi a valóságot. Ha csupán zigótának, embriónak, a fogamzás termékének stb. nevezzük a kis emberkét, akkor nehezebben szembesülünk a legalizált gyilkossággal. Ha egy koraszülöttért nem tesz meg mindent az anya és az orvos, akkor bűncselekményt követ el.

Ugyanolyan idős magzat viszont megölhető… Ez csupán terhességmegszakítás, művi vetélés, a nő csupán elveteti a babát. Hol vannak az olyan gyönyörű kifejezések, mint az áldott állapot, babavárás, várandósság?

1857-ben az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróság kijelentette, a feketék „… alárendelt és alacsonyabb osztályú lények …” A rabszolgákat tulajdonosa megölhette.

1935-ben a nürnbergi törvények kizárták a zsidókat a német társadalomból. Hitler a társadalom testének kóros sejtjeiként kezelte őket. A jogfosztást deportálás, majd a népirtás követte.

Az anyaméhben élő magzatról azt állítják, hogy nem teljes értékű ember, csupán nem kívánt sejtek halmaza, a tulajdonos dönthet róla, tehát meg lehet ölni.

E logika szerint a rabszolgaság, a zsidóüldözés törvényes volt – az abortusz is törvényes…

Közel 50 évvel ezelőtt Dél-Vietnámban amerikai katonák vérengzést rendeztek, több mint 500 civilt megöltek egy faluban. A főbűnöst amerikai bíróság életfogytiglani börtönre ítélte. Három év múlva felmentették…

1947-ben Budapest díszpolgárává választották Sztálint, 2004-ben semmisnek nyilvánították, de a Fővárosi Közgyűlés csak 2011-ben törölte.

Mire tanít mindez? A világi jog ideiglenes és mindig a hatalmat, de nem minden esetben az emberiséget szolgálja. A lelkiismereti törvény igenis felülírhatja a világi törvényeket. Nem hivatkozhat senki sem arra, hogy nem felelős a tetteiért, mert az éppen aktuális jog megengedte azt.

Abortuszhelyzet a nagyvilágban

Két tény: A 21. század egyik súlyos gondja a népesség öregedése. A WHO szerint évente 40-50 millió abortuszt végeznek a világon. Ez kb. 125 ezer abortuszt jelent naponta.

Az adott évben elkövetett abortuszokat január 1-től kezdve a következő honlapon tartják nyilván:

Ennyi magzatot ölnek meg>> Kattints az élő statisztikáért

Egy számláló pörög, nem egészen 1 másodperc alatt változik az adat. Ahogyan e sorokat olvassa, éppen kioltanak egy-egy életet, míg kiolvassa ezt a szót: most, most, most… A cikk írásának idején, 2017. március elején 7,574,763-nál tartott. Meg meri nézni, mennyit mutat?

Több országban is elvégzik az abortuszt a 21-24 hetes terhességig is. Nagyon ritka a jó példa: Írországban csak akkor engedélyezhető, ha a terhesség a nő életét veszélyeztetné. Elképesztő módon az ENSZ rendszeresen hibáztatja Írországot abortuszellenessége miatt. Cora Sherlock, a Pro Life, az Életért kampány aktivistája kijelentette: az ENSZ Nőjogi Bizottságának nincs felhatalmazása arra, hogy eldöntse, ki maradhat életben és ki nem. Máltán minden esetben illegális a magzatgyilkosság.

Vannak olyan „emberfélék”, akik jóváhagynák az úgynevezett late-term, vagyis a 9. hónapig elvégezhető abortuszt Sőt, a „részleges szüléssel járó abortusz” gyakorlatát is. Eszerint az anya félig megszüli gyermekét, majd mérget fecskendeznek a félig már megszületett kisbabába.

Nem akarok gyereket. Biztos, hogy abortuszt akarok?

Biztos hogy abortuszt akarok? Kérdezd meg magadtól ezerszer is. A válaszban segít Leveles Zoltán hindu tanító videója.

Az abortusz etika a fenti élő videóban több oldalról is megvilágításra kerül.

Hogyan zajlik le az abortusz?

A védőnők csak első alkalommal próbálhatnak óvatosan érvelni a magzat életéért. Arra kötelezik őket, hogy a tanácsadáson egy hivatalos szóhasználat szerint beszéljenek. Tilos kimondani a gyilkosságot, tilos bűntudatot kelteni, mert a nő érzelmeit és méltóságát tiszteletben kell tartani.

Vajon hol marad a magzat élete, érzelmei és méltósága? Azt is javasolták, hogy az abortusz-tanácsadásra érkezők ne a várandós anyukákkal egy helyiségben várakozzanak, ne legyenek ott kisbaba képek, ne kelljen szívhangot hallgatniuk.

Az abortuszra jelentkező nő a legtöbb esetben nincs is tisztában azzal, mi történik vele és magzatával. Ha vannak is félelmei, meg akar szabadulni „terhétől”, ezt meg is ígérik neki.

A leggyakrabban a méh kiszívásával végzik ezt a szörnyűséget. A gép 29-szer erősebb egy háztartási porszívónál. Minden egy tartályba kerül, a magzatelhajtó átvizsgálja a tartalmát, hogy az apró ember minden testrésze meglegyen, mert ha bent marad a méhbe, fertőzést okoz, meddőséghez is vezethet.

A kaparáskor éles műszerekkel feldarabolják a méhben a szerencsétlen magzatot, és „kikanalazzák”. Ezt Magyarországon már betiltották, annyi későbbi egészségkárosodást okozott a nőknél. Bernard N. Nathanson, amerikai orvos volt, aki 75 ezer magzatgyilkosságot hajtott végre. Egyik barátnőjéből ő maga abortálta saját gyermekét.

„Számomra ez szolgált bevezetésként az abortusz sátáni világába”

– írta később, amikor már az abortusz ellen küzdött. Világhírű kisfilmje a Néma sikoly, The Silent Scream, egy magzat menekülését mutatja be, amint próbál elhúzódni az abortáló orvos műszerei elől.

Ha a terhességmegszakítás nem a törvény szerint folyik, akkor magzatelhajtás, vagyis bűncselekmény.

Végkövetkeztetés: a család szerepe

Több lépcsőben is segíthetnek a szülők. Elsősorban az ő feladatuk lenne, hogy olyan nevelést adjanak, melyben fel sem vetődhet a gyilkosság gondolata. Ha minden tettében felelősségteljes gyermeket nevelnek fel, akkor jó esély van arra, hogy lánygyermeküknek nem kell átélni egy ilyen traumát, a fiúk pedig nem okoznak más családokban tragédiát.

A tinédzser kor kezdetén részletesen beszélniük kellene a szexualitást érintő kérdésekről, kiemelten arra bíztatni gyermekeiket, hogy ne elégedjenek meg a futó kalandokkal. Szexuális aktusra az ivarérett állatok is képesek. Legyen számukra több az emberi élet, keressenek hozzájuk méltó célokat, gyorsan eljön az az idő, amikor boldogan kezdhetnek párkapcsolatot.

A felelősségvállalást itt is hangsúlyozni kell, a megelőző lehetőségeket is részletesen meg kell beszélniük. Bíztatni kell nemcsak a lányokat, a fiúkat is a tudatos párkapcsolatra. Becsületesen tisztázzák párjukkal, mit várnak egymástól, és mi lesz, ha az esetleges védekezés mellett is megfogan egy új élet.

Ha ennek ellenére várandós lesz egy nő, akkor álljon mellé a család. Ne utasítsa el azzal, hogy amit csináltál, oldd meg! Ne abortuszra biztassa, ne azt a hazug álláspontot szajkózzák, hogy jogod van kikapartatni magadból az új életet. Még az is jobb megoldás, ha örökbefogadó szülőket keresnek.

Nagyon sokan életük tragédiájaként élik meg meddőségüket, amely nem mindig születéstől fogva van, lehet, hogy éppen egy korábbi abortusz következménye. Bármit odaadnának, hogy gyermekük lehessen. Van egy régi mondás, miszerint a nő két dologért tesz meg mindent: az egyik az, hogy ne legyen gyereke, a másik az, hogy legyen.

Mi tehet a jövőt építeni akaró ember? Elítélni semmi esetre sem szabad azt, aki átesett az abortuszon, mint ahogy helyeselni sem lehet tettét. Az élet egyetemes emberi jog, a megszületés előtt is. Dr. Kopp Mária szerint: „Az abortusz a védtelen élettel szembeni agresszió legkegyetlenebb megnyilvánulása, egyben a fogyasztói ideológia legdrámaibb kifejeződése.”

Noah egy spontán vetélés során halt meg. Az édesanya, Lara sokáig nem tudta túltenni magát a veszteségen. Majd erőt véve fájdalmán a magzatáról készült fényképet felajánlotta a magzatvédelem céljaira. 11 hetes kisfia fényképe bejárta a világhálót, remélhetőleg elgondolkoztatva az abortusz mellett érvelőket is…

„Ha Noah segít megmutatni egy anyának, milyen szépséges az ő gyermeke, s eláll az abortusztól – mondta a halott kisfiú édesanyja –, akkor a mi veszteségünknek lesz értelme.”

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*