fbpx A jóga hatásai: a tüdő megbetegedéseinek kezelésében is hatékony - Bharata Kultúrtér

A jóga hatásai: a tüdő megbetegedéseinek kezelésében is hatékony

Tanulmányok

A jóga a gyulladásos tüdőbetegség esetében is javíthatja a betegek életminőségét, állítja az indiai Orvostudományi Intézet (AIIMS) egy tanulmánya. A jóga hatásai valóban lenyűgözőek.

A tanulmány bemutatta a tüdő működését. A légszomj kiváltotta és a gyulladásos betegségeket. Azt is, hogy milyen jelentős javulás mutatkozott a krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedő betegeknél, miután befejezték a 12 hetes jóga tréninget. A COPD kiváltó oka leggyakrabban a dohányzás. A beteg tüdő megnehezíti az új, egészséges levegő felvételét. Bár nincs teljes gyógymód a COPD esetében, a beteg életminősége javítható a tünetek, mint például a légszomj kezelésében, állítják a kutatók.

Megvizsgáltuk, vajon az egyszerű, strukturált jóga hogyan hat a gyulladással és a légszomjjal küzdő betegek esetében – mondta Randeep Guleria, az AIIMS tüdőgyógyászati és alvászavarok osztályának egyetemi tanára Új-Delhiben. A vizsgálatban 29 stabil COPD-s beteget érintett. Ők a jóga olyan formáját gyakorolták, amely tartalmazta: a fizikai testtartásokat (ászanák), a légzési technikákat (pránajáma), tisztító technikákat (kriyas), a meditációt és a relaxációs technikát (shavasan). 1 órán keresztül, hetente kétszer, 4 héten át. Ezután a betegek otthon folytatták a gyakorlatokat. 12 hetes edzés után ismételt vizsgálat következett. Minden paraméter jelentős javulást mutatott.

Az Egészségügyi Világszervezet statisztikája szerint 2010-ben a krónikus obstruktív légúti betegség, a COPD volt a negyedik vezető halálok. Napjainkban sem jó a helyzet. Sajnos ezt a betegséget tekintve Magyarország vezeti a halálozási statisztikát Európában.

Más tanulmány, mint pl. a Group Health Research Institute Seattle-ben megállapította, hogy a több hetes jóga osztályok alanyainál kevesebb a hátfájás. Van néhány bizonyíték arra is, hogy a jóga segíthet a rák elleni küzdelemben, csökkenti a magas vérnyomást, a könnyű krónikus fájdalmat, különösen az ízületi fájdalmat.

Ha a jóga fizikális hatásai mellett kíváncsi vagy a jóga spiritualitására is, akkor érdemes elolvasnod, hogy hogyan kell meditálni. A jógában is alkalmazott technika a mantrák zengése. Egy színvonalas írás a mantrák erejéről.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*