2016.09.22-én 18 órakor a Bharata Kultúrtérben

Öt világvallás szaktekintélye tart eszmecserét a toleranciáról és az empátiáról az India Klub Alapítvány szervezésében. A budapesti Bharata Kultúrtérben 2016. szeptember 22-én 18 órakor megvalósuló kerekasztal-beszélgetés célja rámutatni a világvallások ide vonatkozó közös értékeire. A közönség előtt zajló kerekasztal résztvevői azt elemzik, hogy a látszólagos kulturális és vallási különbözőségek ellenére miként kerülhetünk közelebb egy békésebb világ eléréséhez. Tipp: beszámoló a már megtörtént eseményről>> Vallásközi párbeszéd - beszámoló

vallásközi dialógus

 „A vallások különböző utak, amelyek ugyanoda vezetnek. Mit számít, hogy külön úton járunk, ha a célunk közös?”   M.K. Gandhi

A Tolerancia és empátia a világvallásokban című vallásközi dialógus olyan fogalmakat tárgyal, mint együttérzés, tisztelet, megbocsátás, kegy, kegyelem a különböző vallásokban, kultúrákban a XXI. század kihívásainak világában.
Napjainkban számos békétlenséget és tolerancia hiányát sejtető helyzettel vagy hírrel szembesülhetünk. Társadalmunk jelenkori akadályai miatt egyre szükségesebb az empátia és a tolerancia hangsúlyozása.

Ferenc pápa a 2016-os évet az irgalmasság rendkívüli szentévének hirdette meg. Ebből inspirálódva vállalkoznak a szervezők a vallásközi dialógus megrendezésére, amely által a résztvevők bepillantást nyerhetnek a különböző világvallások tanításaiba az irgalomról, szeretetről, részvétről, megbocsátásról. Ezek a fogalmak kardinális szerepet játszanak úgy a vallások hitrendszereiben, mint a gyakorlataiban. Legyen szó akár a menekültkérdésről, illetve bármilyen társadalmi vagy hétköznapi konfliktusról, a békés együttélés alapja a józan tolerancia és az empátia.

A szerevezők reményei szerint a közös hang eljut a nagyközönséghez, így társadalmunk sikeresebben nézhet szembe a XXI. század kihívásaival.

A vallásközi kerekasztal meghívott vendégei

  • dr. Fischer Miklós - a LifeGarden pszichológusa, Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem docense
  • Galgóczi István - muszlim hitoktató, arabista, politológus
  • Leveles Zoltán - hindu tanító, az India Klub Alapítvány vezetője
  • Nagypál Szabolcs - római katolikus teológus, az ELTE ÁJK egyetemi adjunktusaként a Jog- és Társadalomelméleti Tanszéken tanít
  • Csong An Szunim - az Eredeti Fény Zen Templom apátja

Helyszín: Bharata Kultúrtér, 1074 Budapest, VII. kerület, Tivadar utca 3.

 

A résztvevők rövid bemutatása

 

Galgóczi István – muszlim hitoktató, arabista, politológus


Galgóczi István iszlám tanítóA hitét magyar muszlimként megélő iszlám szakértő, Galgóczi István, Nyíregyházán született 1971-ben, érettségi után két évet tanult Kairóban, az al-Azhar Egyetemen, majd Budapesten diplomázott az ELTE BTK Arabisztika és Politikaelmélet szakain 2000-ben. Jelenleg a doktori dolgozatát írja a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Három évet élt az iszlám világában, két évet Egyiptomban, nyolc hónapig volt ösztöndíjas Tunéziában. Zarándokként 2003-ban részt vett a Haddzson. A hite és a muszlimok megismerése végett beutazta Bosznia-Hercegovinát, Törökországot, Iránt, Türkmenisztánt, Üzbegisztánt, Kazahsztánt, Kirgizisztánt, Tádzsikisztánt, Kínát, valamint Szíriát és Szudánt is. Rendszeresen publikál, és előadásokat tart egyetemeken, művelődési házakban.

Interjú Galgóczi Istvánnal a vallásközi párbeszéd kapcsán.

 

Csong An Szunim – az Eredeti Fény Zen Templom apátja


Csong An Szunim – zen buddhista apát1966 szeptemberében született Budapesten. A zennel egy barátja ajánlására találkozott 1990-ben. Szung Szán zen mestert Budapesten ismerte meg 1991-ben. Világiként gyakorolt 1994-ig, amikor szerzetesi fogadalmat tett, és Szung Szán zen mestertől a ‘Csong An’ = ‘tiszta szem’ nevet kapta. Hat évig tartózkodott folyamatosan Koreában, ezalatt tizenkét 90 napos és egy 100 napos meditációs gyakorlatot végzett el. Mestere 1999-ben avatta tanítóvá, ebbéli működését 2000-ben kezdte meg, mely mára már Ázsiában, Európában és az USA-ban is visszhangra talált. 2003-ban döntött az Eredeti Fény Templom megalapításáról. Koreában televíziós és nyomtatott formában egyaránt népszerűvé vált tanítása. Nevével fémjelezve három könyv jelent meg: ‘The Flower and the Bee’, ‘Mind Mirror’, ‘How May I Help You?

Interjú Csong An Szunimmal a vallásközi párbeszéd kapcsán.

 

Nagypál Szabolcs – római katolikus teológus, az ELTE ÁJK egyetem adjunktusa


Nagypál Szabolcs – római katolikus teológus, az ELTE ÁJK egyetemi adjunktusakaNagypál Szabolcs 1974-ben született, római katolikus teológus, a pannonhalmi Békés Gellért Ökumenikus Intézet (BGÖI) tudományos főmunkatársa, és a Vallásközi Párbeszéd Társaságának (VPT) társelnöke. Az ELTE ÁJK egyetemi adjunktusaként a Jog- és Társadalomelméleti Tanszéken tanít társadalom-, állam- és jogelméletet; vallástudományt, erkölcstant, bölcselettörténetet; jogászi erkölcstant, a film és a jog kapcsolatát. Kutatási területe az ökumenikus teológia és a vallásközi párbeszéd, a közvetítés (mediáció) és a szelíd viszálykezelés, valamint a jogászi hivatások erkölcsi kérdései. A Keresztény Diákok Világszövetsége (WSCF) vezetőségének volt tagja évekig; majd a Nemzetközi Ökumenikus Társaság (IEF) alelnöke és teológiai bizottságának moderátora. A L’Harmattan Kiadó Békés Gellért Ökumenikus Könyvek sorozatának főszerkesztője. Számos angol és magyar nyelvű kiadvány szerkesztője és tanulmány szerzője; első önálló kötetének címe Párbeszédtükör: A vallásközi találkozások módszertana (L’Harmattan, 2013).

Interjú Nagypál Szabolccsal a vallásközi párbeszéd kapcsán

 

Dr. Fischer Miklós – pszichológus, az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem docense
Dr. Fischer Miklós – pszichológus, az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem docenseDr. Fischer Miklós a LifeGarden pszichológusa, szociológus, szociálpolitikus. Doktori fokozat klinikai és személyiségpszichológiából, témája a vegyesházasságok. Címzetes egyetemi docens, szakpszichológus, családterapeuta. Az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetemen tanára. A KÚT pszichológiai rendelő egyik alapitója, amely társadalmi trumákat kezel. Részvétel több Európai Úniós tolerancia és felzárkóztató programban.

 

 

Leveles Zoltán – hindu tanító
Leveles Zoltán – hindu tanítóLeveles Zoltán 1988-ban találkozott a hinduizmussal. Az óind bölcsesség megszállott kutatójaként nyert beavatást a hindu vaisnava tradícióba. Számos szakmai cikk szerzője. Több könyv és film alkotásában is részt vett. Publikációiban a létkérdéseken túl szívesen foglalkozik napjaink társadalmi problémáival is. India rendszeres látogatója, ahol környezetvédelmi projektekben, valamint középkori kolostorok rekonstruálásán vesz részt. Az India Klub Alapítvány vezetője, a Bharata Kultúrtér alapítója.

 Interjú Leveles Zoltánnal a vallásközi párbeszéd kapcsán.

 

 

Joomla SEF URLs by Artio