Fergeteges évadnyitó előadás a Bharatában Haáz Eszter rádzsasztáni táncával és Leveles Zoltán rádzsasztáni útibeszámolójával - gyönyörű fotókkal és történetekkel. Kövesd a szavazást és regisztrálj az est Facebook esemény oldalán!

2017. szeptember 4-én 18 órakor a Bharata Kultúrtérben (1074 Bp, Tivadar u. 3)

Belépőjegy 1200 Ft.

Tipp: Interjú Haáz Eszter rádzsasztáni táncossal>> A rádzsasztáni tánc felszabadító ereje

HAÁZ ESZTER

Haáz Eszter rádzsasztáni tánc

2004-ben kezdtem táncolni a Kalbeliát,
azaz a kígyóbűvölő (kalbelia, sapera) törzs táncát, magam varrtam a teljes viseletet is hozzá.
Sok fellépés után 2011-ben tanultam továbbl Rádzsasztánba.
Jaipurban a Dhoad családnál tanultam a terah talit, Jodhpur mellett pedig Sua Devinél gyakoroltunk.
A most következő Rádzsasztáni esten 3 tánc lesz terítéken:
- bhawai - egyszerűbb mozdulatokból álló tánc, melyben a táncos edényeket egyensúlyoz és ügyességi próbákat hajt végre
- terah tali (=13 cintányér) -vallásos tánc, melyet Baba Ramdev tiszteletére, eredetileg 13 cintányérocskával adnak elő
- kalbelia -a legvirtuózabb rádzsasztáni tánc, valójában a kobrakígyó imitálása. Ahogy a kobrakígyóra, a táncra is jellemző a kiszámíthatatlan mozdulatok, erő, fürgeség és hajlékonyság.

LEVELES ZOLTÁN

Leveles Zoltán

Leveles Zoltán a Bharata Kultúrtér alapítója, az India Klub Alapítvány elnöke, író, hindu tanító, blogger, indiai spirituális utak szervezője és vezetője. Az ókori India bölcsességét szeretné közkinccsé tenni, de az sem idegen tőle, hogy egy rendkívül finom vagy gyorsan elkészíthető vegetariánus receptet tesz közzé.

Tevékenységei szerteágazóak: Földanya tiszteletére szervezett rendezvényen mutat be védikus tűzáldozatot, kultúrtörténeti előadásokat tart, kerekasztal-beszélgetésben vesz részt különböző vallások képviselőjével. Őnkéntes programokat szervez a tanyavilágban, és falat épít, vagy éppen kerítést fest, esetleg jógázik az érdeklődőkkel.

Leveles Zoltán 1988-ban találkozott a hinduizmussal. Az óind bölcsesség megszállott kutatójaként nyert beavatást a hindu vaisnava tradícióba. Számos szakmai cikk szerzője. Több könyv és film alkotásában is részt vett. Publikációiban a létkérdéseken túl szívesen foglalkozik napjaink társadalmi problémáival is. India rendszeres látogatója, ahol környezetvédelmi projektekben, valamint középkori kolostorok rekonstruálásán vesz részt.

VEGÁN VACSORA

Vegán vacsit is rendelnél mellé? 1200 Ft-ért a következő menüt rendelheted: baszmati rizs, szabdzsi, dahl, saláta, édesség, gyömbérital. Az ételek elkészítése során nem használunk fehér lisztet, fehér sót, fehér cukrot, finomított olajakat. Ehelyett himalája só, baszati rizs, hidegeln sajtolt olajak, kókuszvaj, barnacukor stb.
Rendelés itt>> Vacsora rendelés

 

Rajasthani est