fbpx Narasimha caturdasi - Bharata Kultúrtér

Narasimha caturdasi

Programajánló

Az Írások szerint Legfelsőbb időről időre alászáll. Félig ember, félig oroszlán alakban jelent meg Narasimha caturdasi napján, hogy megmentse odaadó hívét, Prahládot, a nagyhatalmú démonkirály kisfiát. Naraszimha szanszkrit szó. Nara jelentése ember, szimha jelentése oroszlán. Ünnepelj velünk!

Gyere el 2019.05.18-án, szombaton 16 órakor a Bharata asrami programjára, hogy együtt ünnepeljük Narasimha (Nrsimhadeva) megjelenésének évfordulóját! A különös hindu ünnep szanszkrit nevét “Narasimha Caturdasi” ejtsd: Naraszimha Csatúrdaszi.

Narasimha Caturdasi

Narasimha Caturdasi ünnep leírása

A Narasimha Caturdasi egy fontos indiai ünnep. Gyere, meditálj velünk te egy Legfelsőbb félig ember félig oroszlán formáján!

Narasimha meginvitálására védikus imák zengünk. Narasimha a védő, aki elhárítja az akadályokat életünkből. Ez az ünnep remek alkalom kínál egy közös meditációra, a karma bilincseinek feloldására.

A program 16 órakor kezdődik egy pudzsával, majd újra feltűnik Prahlád, Hiranyakasipu és az Úr Nrsimhadeva története.

Ezt követi egy védikus tűzáldozat, szanszkrit és magyar imák közös éneklése és az elmaradhatatlan praszád – a felajánlott vegetáriánus étel megtisztelése.

A program díjmentes.

Narasimha jelentése

A Bhagavad-gíta szerint a Legfelsőbb időről időre alászáll. Egy alkalommal félig ember, félig oroszlán alakban jelent meg, hogy megmentse odaadó hívét, Prahládot, a nagy hatalmú démonkirály kisfiát.

Naraszimha (nara jelentése ember, szimha jelentése oroszlán) a bhakták védelmezője.

Narasimha a belső démonok legyőzője

Narasimha és Prahlád története A legfelsőbbe vetett hitről és a belső ellenség legyőzőséről szól.

A Puránákból ismert történetben Hiranyakasipu, a rettegett uralkodó még a félisteneket is elűzte birodalmukból, sőt még szentéletű fiát is el akarta pusztítani. Prahlád nagy szeretettel, tántoríthatatlanul imádta a Legfelsőbbet. Minden megpróbáltatásában Hozzá fohászkodott, Visnu isteni beavatkozása pedig mindig megvédte őt.

Narasimha a gyerekek védelmezője

A gyermekek védelme minden idők első számú erkölcsi kötelessége. Így volt ez sok ezer évvel ezelőtt is. A védikus irodalom elmeséli Naraszimha történetét, aki Visnu egyik avatárjaként azért jelent meg, hogy megmentsen egy szent életű kisfiút.

Az igazán kritikus helyzetben anyagi védelem nem sokat tehet értünk. Narasimha története arra utal, hogy Isten mindenütt jelen van. Egyúttal azt bizonyítja, hogy a Legfelsőbb mindig hajlandó és képes megvédi híveit. Sosem hagyja el őket.

A Legfelsőbb bármi lehetetlen helyzetben és formában képes megjelenni.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*