2016. 06. 17-én 19 óra
Vendég művész: Matthew Mitchell gitár

Krasznai Gíta együttesFergeteges kirtan koncert a Bharatában a mantrák rajongóinak. Felemelő zene, kvalifikált zenészekkel.

Fellépnek: Krasznai Gíta ének, Mótyán Tibor tabla, Hadobás Gergely cselló, Kónya Kata fuvola,. Sztárvendég Matthew Mitchell gitár

Regisztrálj és kövesd a híreket a>> facebook eseményen

Mennyei vegán vacsora előrendelhető a kulturter(kukac)bharata.hu címen - 900 Ft/fő, (indiai leves, római köményes burgonya, paradicsomos karfiol zöldborsóval és tofuval, zöldségfasírt). A vacsora a koncert után kerül felszolgálásra.

Belépőjegy a helyszínen vásárolható: 1200 Ft


Krasznai GítaKrasznai Gíta énekes, gitáros. 2012-es fél éves indiai tartózkodása alatt részt vett a Kumbha Méla ünnepségen. A 100 milliós lélekszámú nagy Kumbha Méla emberemlékezet óta 12 évenként megszervezett találkozó, amikor is a spirituális India képviselői és vezetői gyűlnek össze. Krasznai Gíta különös szerencséje révén énekelt a nagy jógiknak és guruknak. Egy híres mester azzal áldotta meg Gítát, hogy nagy zenész váljon belőle.
Hazaérkezése után zenésztársaival stúdióba vonult. így született meg a most bemutatásra kerülő „Om” lemezt. Az albumon nyolc dal hallható. Ősi indiai mantrák világzenei hangszerelésben, eredeti szöveggel és dallammal. Az ihletett hangulatú lemez elénk varázsolja India mesés, meditatív világát.

 


 

Mótyán Tibor

Mótyán Tibor (tabla, tabla tarang) Szarvason született, hét éves kora óta zenél. Tanult hegedülni, zongorázni, basszusgitározni, de neve leginkább tabla-játékosként ismert. Tanulmányait Indiá¬ban folytatta, ahol Pt. Vinode Pathak tanítványa lett. Később olyan nagyszerű tablaművészektől tanulhatott, mint Pt. Abhijit Banerjee, Pt. Vinod Lele, vagy Pt. Pundlik Bhagwat. Jelenleg Hortobágyi László Gayan Uttejak Orchestra zenekarával és számos dzsessz- és kortárs zenei formációval is dolgozik. Az egyetlen nem indiai születésű tabla tarang játékos.
Sitaram és a Layanda nevű fúziós zenekaraival sokat koncertezik Magyarországon és Európában, illetve Tóth Szabolcs rendszeres zenésztársa a klasszikus koncerteken. Emellett számos tabla szóló koncertet is adott, illetve saját, tabla alapú fúziós együttesét, a Tala Sutra-t is lehet hallani színpadon.

  


Hadobás GergelyHadobás Gergely cselló A Zeneakadémia cselló szakos hallgatója. Sin Katalin tanítványa. A gordonkázás mellett még énekel, gitározik, mandolinozik és ukulelézik. Jeles zenészcsaládból származik, édesanyja operaénekes, édesapja brácsaművész.

Klasszikus tanulmányai mellett nagy nyitottsággal vesz részt igényes könnyű és világzenei formációkban.

 

 


Kónya KataKónya Kata fuvola szakon végzett a Szegedi Konzervatóriumban. Már óvodás koromban rabul ejtett a zene, és azóta is a bűvkörében tart. Többnyire komolyzenével foglalkoztam, de mindig is érdekeltek a könnyű- és világzenei stílusok. Az elmúlt évek során megfordultam szimfonikus zenekarokban a szegedi konzervatórium, és az SZTE-ZMK által, és egy alkalommal kipróbálhattam magam egy fúvószenekarban is. A kamarazenélés mindig is a kedvencem volt, hiszen nincs is annál jobb érzés, mikor zenésztársaimmal összefogva, közösen nyújthatunk egy kis szépséget a világnak, egymásnak és önmagunknak.


 

A Bharata Kultúrtérben az „Om” című lemez megvásárolható.


 

Sztárvendég

A koncertnek sztárvendége Matthew Mitchell jazzgitáros, gitárvirtuóz, zeneszerző. Metthew nemzetközi hírű zenei polihisztor. Játszik gitáron, bőgőn, zongorán, szaxofonon. Kedveli az indiai zenét, ezért megtanult szitározni is. Bejárta szinte az egész világot. Számos lemezt adott ki, rengeteg formációban játszott, dalait több országban sugározzák a rádióban. Krasznai Gíta gitártanáraként elvállalta a fellépést ezen a koncerten.


Matthew Mitchell Matthew MitchellÚj-Zélandon született zenész. Fő hangszere a gitár, de számos más hangszeren is kiválóan játszik, mint nagybőgő, zongora, szaxofon, szitár. Kalandos élete során bejárta szinte az egész világot. Több, mint 40 országban koncertezett a legkülönbözőbb formációkban. Fő zenei világa a jazz, de otthonosan mozog más műfajokban is. Tizenegy saját nagylemezt jelentetett meg, húsz lemezben volt közreműködő. Dalait több ország rádióállomásai sugározzák. Virtuóz gitártudása és kiemelkedő zeneelméleti ismeretei korunk legjelentősebb gitárosai közé emelik.
Fiatal srácként esténként egy bárban gitározott. Új-Zélandon végezte el az ottani Zeneakadémiát, majd 1999-ben Londonba költözött. Zenésztársai többek között Larry Bartley, Byron Wallen, Tom Skinner, David Okumu, Ingrid Laubrock, John Edwards és Tom Chant. Világszerte turnézott, többek között a következő zenészekkel: Cristoff Monniot, Daniel Kienczy, Marek Balata, Laurie Anderson, Peter Cudek, Takagi Masakatsu, William Parker, Rob Brown és a dobos Hamid Drake, hogy csak egy néhányat említsünk.
Mikor rákot diagnosztizálnak nála, ez nem akadályozza abban, hogy tovább folytassa zenei pályáját. A halálos kór elleni küzdelem sikerrel zárul, ám egy újabb betegség jelentkezik, a Parkinson kór. Az élet úgy hozta, hogy Magyarországra költözött.
Methew Mitchell ma zenét szerez, lemezeket vesz fel és koncertezik a magyar zenei élet legkülönbözőbb szereplőivel, mint Jeszenszky György, Blaho Attila, Harcsa Veronika, Sárvári Kovács Zsolt, Horváth Balázs, Grencsó István, Sárközy Fanni, Pély Barna. Megtanult magyarul és gitárt oktat.
Legújabb formációja a Skallander nevet viseli. Az ebben játszott Matthew szerzemények már két nagylemezben korábban megjelentek, az albumokat gyermekkori barátjával, Bevan Smith énekessel jegyzik. A mostani Skallander élőzenei formáció, kiváló fiatal tehetséges gitárosokkal, dobbal és énekessel. Itt kapcsolódik az „Om” koncert Matthew alakjához, hiszen Matthew egyfelől Krasznai Gíta gitártanárja, másfelől pedig Gíta a Skallander énekese.

 


 

 Itt bekukkanthatsz a lemezfelvétel izgalmas pillanataiba!