fbpx Kalkuttai fények - Kolkatar Gaan koncert - Bharata Kultúrtér

Kalkuttai fények – Kolkatar Gaan koncert

Programajánló

2018. május 19-én 19 órakor a Bharata Kultúrtérben (1074 Bp, Tivadar u. 3)

Fellépnek: Burns Kati, Eva Thompson, Pandit Rajesh Gangani

A műsorban az ének mellett szitár és tabla hallható. A rágazenéhez képest könnyedebb stílusú dalok kelnek életre Kalkutta városáról.

Továbbá, tréfás szerzeményeket is hallhat a közönség egy elhagyott menyasszonyról és Krisnáról, illetve egy klasszikus pandzsábi tappa is megszólal majd.

Az utóbbi darab a Kalkuttában nemrég elhunyt klasszikuszenész híresség, Girijadevi előtti tisztelgés.

“Amikor Kalkuttára gondolok, mindig a napfény, a város pezsgése, a fűszerek illata jut az eszembe. Második éve tanulmányozom Nyugat-Bengál zenéjét, és úgy hozta az élet, hogy kétszer is megmerülhettem Kalkutta könnyedebb, dallamosabb zenei műfajában, a Kolkatar gaanban. Tavaly Arijit Chakraborty, idén Sajnoy Mondal oldalán léptem fel, hogy a helyi közönséget bengáli dalokkal szórakoztassam.

Ezekből a dalokból mutatok be néhányat kedves zenésztársaim, Eva Thompson és Rajesh Gangani társaságában, bár a műsorszámok közt meglapul majd két fajsúlyosabb kompozíció is, a spirituális töltetű zenék kedvelői örömére. A Kolkatar gaan a nagyváros szíve-lelke, a vidám forgatag és a bágyasztó esték emlékeit idézi fel azokban, akik már megtapasztalták, akik pedig nem, azok számára hangulatos ízelítőt ad a kalkuttai életérzésből.” Burns Kati

Burns Kati saját magyar zenei anyanyelvéből kiindulva jutott el a színes ázsiai énektechnikákig, a szibériai dorombének és az indiai hangképzési módok világáig. Így alakította ki főként magyar, indiai és pakisztáni dalokból, improvizációs betétekből álló repertoárját. A keleti zene iránti vonzalom vezette el az indiai klasszikus és félklasszikus műfajokhoz.

Pandit Rajesh Gangani
Rajesh Gangani

Thompson Éva Angliában tanult szitározni és vínázni, évek óta ismerkedik mind a hindusztáni, mind a karnatikus zenei stílussal. Éva és Kati tíz éve zenél együtt.

Nagy megtiszteletetés számunkra, hogy csatlakozik hozzánk Pandit Rajesh Gangani (Adzsradha gharana, kathak: Dzsaipur gharana)

Világszerte ismert tablaművész és zenetanár, aki mostanára a magyar indiai klasszikus- és fúziós közönség szívébe is belopta magát.

Belépőjegy: 1200 Ft

TIPP: KORÁBBI INTERJÚINK A FELLÉPŐKKEL
Interjú Burns Katival

Interjú Thompson Évával

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*