pragati sood anand

Különleges tánccsemege tanúi lehettünk a Bharatában Pragati Anand indiai Kathak táncosnő estjén. Az est vendégművészei Sinha Róbert és Vidák Róbert gitárművészek voltak.

sinha es_vidak1

Pragati Anand, aki szociológusként végzett, az Új Delhi-i Kathak Kendra iskolában tanulta a Kathak táncot Smt. Reba Vidyarthi vezetésével, majd Bharatanaytam táncvégzettséget is szerzett. Európa számos országában fellépett már, így Németországban, Svájcban, Írországban, Ausztriában. Saját táncosokból és zenészekből álló társulatának neve Sampoorna. Alapítója a Pratibimbh tánc- és zeneművészeti főiskolának.

 

 Van egy mondás Indiában: "katha kahe so kathak", vagyis "aki a történetet elmeséli, az a Kathak". Ennek az Észak-Indiai táncnak az őse egy olyan előadás volt, amelynek során szent legendákat és történeteket játszottak el táncos-zenés formában. A táncot a hindu templomok belső szentélyeiben őrizték évszázadokon át, miközben egyre kifinomultabbá, árnyaltabbá, gazdagabbá vált. A középkorban a mogul uralkodók korában a perzsa és a közép-ázsiai művészet hatásait is magába olvasztotta a Kathak.

A táncra a különleges lábmunka és a gyors forgások jellemzőek. A közbeékelt epizódok során a táncos egy történetet, jelenetet vagy érzelmet ábrázol, arckifejezések és kézmozdulatok által.

Sinha Róbert a Holland Királyi Zeneakadémián szerzett klasszikus gitárművész diplomát 2006-ban. Vidák Róbert a legnagyszerűbb magyar roma-zenész hagyományok képviselője, Spanyolországban, illetve Magyarországon koncertező spanyol mesterek kurzusain tanulta a flamenco-gitározást. A két gitárművész a Hangfestők nevű világzenei trió tagjaként az elmúlt években a rangos hazai helyszínek mellett Európa több nagyvárosában (Párizs, Madrid, Brüsszel, Bordeaux, Helsinki) is fellépett.