Duna púdzsa – tradicionális áldozat a Dunáért

Programajánló

Áldozatot mutatnak be a Dunának Budapesten. A világokat, korokat és kultúrákat átívelő ősi rítus a védikus hagyományok szerint kerül bemutatásra. A különös szertartás során többek között a Gangesz forrásvizét, a Duna saját vizét, tisztított vizet, mézet és tejet csorgatnak a Dunába. Mindez a Petőfi-híd budai hídfőjénél, az A38 Hajó előtt történik 2018. január 14-én, vasárnap délután 15:45 órakor. A úúdzsa időpontja a napnyugtához igazodik.

A púdzsán a vendégek aktívan is részt vehetnek. Maguk is elindíthatnak egy-egy virágot szállító levéltányér-hajócskát Európa második legnagyobb folyamának tiszteletére.

A Duna púdzsa részletei


Az indiai Kumbha Méla ünnepség első napján, amikor a nap északi irányba fordul, a spirituális India a budapesti Duna-partra, az A38 Hajó elé költözik. Ezen a napon az indiaiak szent folyóiknak adnak tiszteletet.

A hagyományosan hideg januári napokban a Duna gangeszi színeket ölt, méz és tej csorog a folyóba és levéltányéron mécseseket sodor a víz a Balkán felé. A hindu szertartáson kagylókürt szólal meg, ghilámpákat, virágot és csamara legyezőt mutatnak be.

Duna púdzsa

A „púdzsa” szanszkrit szó, jelentése imádat, szertartás. A Himalája csúcsaiban eredő Gangesz fáradhatatlanul mossa el milliónyi hódolójának bánatát. Az életet jelentő folyamot a hinduk anyaként tisztelik, s forrásától torkolatáig naponta milliók mutatnak be neki hálaadó áldozatot. A folyó kultúrák átörökítője, világok összekötője.

A Duna púdzsa kifejezés játékosan idézi az egyik legelterjedtebb hindu ünnepet, a „Durga púdzsát”. A rendezvény tisztelgés Európa világait összekötő, életet jelentő folyam előtt.

A Duna púdzsa a Kumbha Méla első napján kerül megszervezésre Budapesten. Az indiai Kumbha Mela spirituális fesztivál a világ legnagyobb rendezvénye, melyet az UNESCO szellemi kulturális örökségként tart számon. A 12 évente megszervezésre kerülő 2013-as Mala Kumba Melán 110 millió résztvevővel ünnepeltek az indiai Prajág melleti Gangesz-parton.

Helyszín

Petőfi-híd budai hídfőjénél, az A38 Hajó előtt

Időpont

2018. január 14-én 15:45

A rendezvényen való részvétel díjmentes.

A hangulatkép a korábbi Duna púdzsákból:

Égő szirmok a Dunában – videó

Duna púdzsa kagylókürt búgással – videó

Post a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*