fbpx Duna púdzsa - tradicionális áldozat a Dunáért - Bharata Kultúrtér

Duna púdzsa – tradicionális áldozat a Dunáért

Programajánló

Áldozatot mutatnak be a Dunának Budapesten. A világokat, korokat és kultúrákat átívelő ősi rítus a védikus hagyományok szerint kerül bemutatásra. A különös szertartás során többek között a Gangesz forrásvizét, a Duna saját vizét, tisztított vizet, mézet és tejet csorgatnak a Dunába.

Mindez a Római parton történik 2020. július  25-én szombaton, 18 órakor.

A púdzsán a vendégek aktívan is részt vehetnek. Maguk is elindíthatnak egy-egy virágot szállító levéltányér-hajócskát Európa második legnagyobb folyamának tiszteletére.

A részvétel díjmentes. Kérdéseid a Facebook eseményen tehetsz fel:

Kövesd az esemény híreit a >> Facebookon.

A Duna púdzsa részletei


Az indiai Kumbha Méla ünnepség első napján, az indiaiak szent folyóik előtt fejezik ki tiszteletüket. A spirituális fesztivál a világ legnagyobb rendezvénye, melyet az UNESCO szellemi kulturális örökségként tart számon. A Maha Kumba Méla egy 12 évente megszervezésre kerülő rendezvény. 2013-ban 110 millió résztvevővel ünnepeltek az indiai Prajág melleti Gangesz-parton.

A hagyományosan hideg januári napokban a Duna gangeszi színeket ölt, méz és tej csorog a folyóba és levéltányéron mécseseket sodor a víz a Balkán felé. A hindu szertartáson kagylókürt szólal meg, ghilámpákat, virágot és csamara legyezőt mutatnak be.

Duna púdzsa

A „púdzsa” szanszkrit szó, jelentése imádat, szertartás. A Himalája csúcsaiban eredő Gangesz fáradhatatlanul mossa el milliónyi hódolójának bánatát. Az életet jelentő folyamot a hinduk anyaként tisztelik, s forrásától torkolatáig naponta milliók mutatnak be neki hálaadó áldozatot. A folyó kultúrák átörökítője, világok összekötője.

A Duna púdzsa kifejezés játékosan idézi az egyik legelterjedtebb hindu ünnepet, a „Durga púdzsát”. A rendezvény tisztelgés Európa országait összekötő, életet jelentő folyam előtt.

Helyszín

Az Aelia Sabina köz és a Nánási köz által bezárt partszakaszon leszünk.

BKK-val könnyen megközelíthető: A Flórián térről a 106-os busszal 25 perc. A Varsa utcai megállónál kell leszállni és besétálni a partig. Ott jobbra fordulva érjük el a helyszínt.

Autóval a parkolás a környező utcákban lehetséges.

Időpont

2020. július  25-én szombaton, 18 órakor.

A rendezvényen való részvétel díjmentes.

Hangulatképek a korábbi Duna púdzsákból:

Égő szirmok a Dunában – videó

Duna púdzsa kagylókürt búgással – videó

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*