Kinek ajánljuk az önkéntes tevékenységet?

Az önkéntesként végzett munka mindenkinek hasznos lehet, aki szeretné hasznosnak érezni magát, egy jó ügy érdekében tenni valamit, segíteni egy számára rokonszenves szervezetnek céljai elérésében, kipróbálni magát egy számára új területen, egy csapat részeként tevékenykedni, új kapcsolatokat építeni, aki érdeklődő, kíváncsi, vagy éppen kicsit túl sok a szabad ideje...

Nagyon fontos tapasztalat lehet fiatal emberek számára, hiszen szociális érzékenységük, empátiájuk fejlődik, ha különböző szociális, környezetvédelmi, gondozói feladatokban segítenek. Ugyanakkor ez lehetőség arra is, hogy kipróbálják magukat egy-egy új területen, hogy tapasztalatokat szerezzenek, új embereket ismerjenek meg, közelről is tanuljanak az élet egy-egy területéről, ne csak a tankönyveken keresztül, így akár a szakmaválasztásban is segíthet.

Az önkéntességet azonban ajánljuk olyan idősebbeknek is, akik pályamódosításon gondolkoznak, új tapasztalatokra vágynak, vagy akik egy ideje munkakeresők, és fontos számukra, hogy hasznosnak érezhessék magukat, és közben emberek között legyenek, új kapcsolatokat építsenek. Lehet, hogy éppen az itt szerzett tapasztalatok, kapcsolatok révén nyílik meg a lehetőség egy új pályára, egy új munkahely elérésére.

Sokszor jelent nagy örömet, egyfajta „szünetet" a mindennapi stresszbe, hajtásba belefáradt céges alkalmazottnak is az önkéntes tevékenység, hiszen ez egészen más atmoszféra és környezet, mint amihez a versenyszférában szoktak.

Ha valaki elkeseredett, önbizalmát vesztett, netán már egy-egy szenvedély rabságában vergődik, krízishelyzetben van, mert jó ideje nem talál munkát, mert magányos, mert az életét kilátástalannak érzi, az önkéntes tevékenységek segíthetik a reszocializációt, hogy újra egy csapat részének érezhesse magát, hogy dolgozhasson, és újra érezze, hasznos, sőt kompetens tagja a közösségnek.

A Bharata Kultúrtér önkéntes programja keretében az önkéntesek Magyarországon vagy külföldön a helyi közösség fejlődését célzó non-profit tevékenységekben vesznek részt. A tevékenységi körök széles skálán mozognak: környezetvédelem, környezet és egészségtudatos gondolkodás erősítése, szociális munka, esélyegyenlőség, építészeti értékek megőrzése, fiatalkori drog- és bűnmegelőzés, esőerdő-program, média és kommunikáció, webszerkesztés, művészet, kultúra, kiadói, program-, akció és demonstrációszervezési tevékenységek.

Alapítványunk az önkéntes programban küldő és fogadó szervezetként vesz részt. Az önkénteseket projektjük megkezdése előtt bevonjuk Alapítványunk tevékenységeibe. Projektjeik után is kapcsolatban maradunk velük, hogy a civil életben való részvételre, tapasztalataik átadására, kamatoztatására motiváljuk őket.

Sikertörténetek

Mi magunk

Számunkra legfontosabb és legkézzelfoghatóbb eredmény, hogy a Bharata Kultúrtér 90%-ban önkéntes szerveződés. Egy huszonegynéhány fős önkéntes csapat komoly vállalásai állnak e gyönyörű projekt mögött.

Nemzetközi sikereink

Magyar vezetéssel előkészítettük egy indiai 17. századi templomrom rekonstruálását. A templom környezete teljesen egyedi, mert a településen összesen 5000 templom van. Ezek közül a történelem vihara többet is megrongált, lerombolt. Jelenlegi indiai munkánk az állagmegóvás, környezetvédelmi körkép javítása. Azon is dolgozunk, hogy a környék a Világörökség listájára kerüljön. Négy épület rekonstruálása már megtörtént. A lehetőségek szerint az eredeti állapot visszaállítására törekszünk. Ha ez nem lehetséges, akkor is megkeressük a legeredetibb megoldást, pl. letört vörös homokkő pótlása vasoxidos, vörös színű habarcs pótlással.

Indiai tevékenységeink közé tartozik a vrindávani hulladékgyűjtés- és kezelés folyamatos menedzselése, valamint India második legfontosabb folyója, a Jamuna környezeti katasztrófához közelítő helyzetének javítása, mint pl. a szennyvízelvezetés, mederjavítás és szemétgyűjtés. Vrinda Kunja, India 

Dél-Amerikai projektjeink közül legnagyobb jelentőségű a tradicionális öko truly építkezés kifejlesztése. Eko Truly Park, Peru 

Ugyancsak jelentős az Amazonas erdeiben épült biofarm, ahol a szigorúan környezettudatos gazdálkodás és életvitel mellett (pl bio száraz WC használata), a helyi lakosság bevonásával dolgozunk az Amazonas megmentésén.  Saraswati Ahimsa Vana, Ecuador 

Hazai eredményeink közül legfontosabb a jelentős hazai és nemzetközi önkéntes munka hozzájárulással felépült és működtetett dél magyarországi Nandafalva működése. Nandafalva, Magyarország

Hol várunk önkénteseket?

A Bharata Kultúrtérben szívesen fogadunk mind belföldi, mind külföldi önkénteseket, kíváncsi fiatalokat és szívesen segítő idősebbeket egyaránt. Jó a hangulat, változatosak a feladatok a programszervezéstől a karbantartásig és a programok lebonyolításában való részvételig.

A Nandafalván, tanyán található magyarországi kolostorunkba is várjuk az önkénteseket, ahol a biogazdaság és a tanya napi teendőiből, vagy épp a búzaőrlésből vehetik ki a részüket. Érdeklődni: a Bharatában.

Indiai önkéntes programjainkra is várjuk az érdeklődők jelentkezését, erről bővebben: lásd a Vissza Indiának menüpontot!

Joomla SEF URLs by Artio