fbpx A zene éltető gyógyír - Bharata Kultúrtér

A zene éltető gyógyír

Kultúra

INTERJÚ MATHEW MITHCHEL JAZZGITÁROSSAL
Alapvetően jazzgitáros. Méghozzá Új-Zélandból. A Bharata Kultúrtérben tanítványát, az indiai mantrákat játszó Krasznai Gítát kíséri gitáron. Többek között erről a koncertről és egyéb dolgokról faggattuk Matthew Mitchellt.

Matthew Mitchell

Hogyan találkoztál a zenével? Hogyan lettél jazz zenész?

Fiatalon, 17 évesen kezdtem jazz zenét hallgatni. Egy új-zélandi kisvárosban nőttem fel. Egyszer kölcsönöztünk a barátaimmal három jazz lemezt a könyvtárból és heteken keresztül hallgattuk. Nem sokkal ezután egy szaxofonos barátom, aki azóta Kölnbe költözött, a kezembe nyomott egy akusztikus gitárt azzal, hogy tanuljak meg néhány számot, mert duózni szeretne velem egy helyi kávézóban. Így kezdődött a zenei karrierem. Néhány év elteltével döntöttem végleg a jazz mellett.

Hogy jött a kapcsolódás a tradicionális indiai zenéhez?

Az indiai zene, különösen az indiai klasszikus zene tisztelője és kedvelője vagyok régóta. Olyannyira, hogy megtanultam szitározni, sőt indiai tablamesterrel is koncerteztem.

Hogy kerülsz az Om lemezbemutató koncertjének zenészei közé?

Krasznai Gítát évek óta ismerem. Gitárban és énekben is kiváló tehetség, éppen ezért megtiszteltetés számomra, hogy vendégzenészként meghívást kaptam az együttesébe. A lemezen szereplő Sövény Olivér pedig kollégám is volt a zeneiskolában.

Pályafutásod során rengeteg zenésszel játszottál együtt és nagyon sok produkcióban vettél részt. Ezek közül melyekre vagy a legbüszkébb?

Valóban sok országban, számos zenésszel játszottam együtt az elmúlt 20 évben. Az igazság azonban az, hogy a legújabb kvartettemre vagyok a legbüszkébb. Új albumunkat 2016. augusztus 3-án, a budapesti Opus Jazz Klubban mutatjuk be. A különös album születését, három jó barátommal való hosszú évek élvezetes munkája előzte meg. zenésztársaim: Bögöthy Ádám-nagybőgő, Sárvári Kovács Zsolt-dobok, Blaho Attila-jazz-zongora.

Mit jelent neked a zene?

Két évvel ezelőtt Parkinson-kórt diagnosztizáltak nálam. Életem nagy változásokon megy át azóta. A zene egyre többet jelent számomra a munkánál. Hobbi, terápia és maga az élet.

KRASZNAI GÍTA ÉS TÁRSAI – “OM” LEMEZBEMUTATÓ KONCERT

  1. 17-én 19 óra
    Vendég művész: Matthew Mitchell gitár

Om koncert Bharata Kultúrtér

Fergeteges kirtan koncert a Bharatában a mantrák rajongóinak. Felemelő zene, kvalifikált zenészekkel.

Fellépnek: Krasznai Gíta ének, Mótyán Tibor tabla, Hadobás Gergely cselló, Kónya Kata fuvola,. Sztárvendég Matthew Mitchell gitár

Regisztrálj és kövesd a híreket a>> facebook eseményen

Belépőjegy a helyszínen vásárolható: 1200 Ft

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*