fbpx A vína hangja megnyugtat - Bharata Kultúrtér

A vína hangja megnyugtat

Kultúra

Thompson Évát a vína öblös hangja kerítette hatalmába. Arra kértük mutassa be röviden ezt a különleges indiai hangszert.

Arról is beszámolt, hogy a zene mikor válik segítségére. Azt is megtudtuk tőle, hogy szeret Burns Katival zenélni.

Thompson Éva koncertje a Bharatában

Tipp: Thompson Éva következő fellépése a Bharata Kultúrtérben 2018. május 19-én 19 órakor kerül megszervezésre>> Kalkuttai fények

Érdemes: Interjú Burns Kati énekesnővel

Interjú thompson éva vína művésznővel

Az interjút Bató Mária Magdolna készítette

A vína valóban különleges hangszer. Hogyan kerültél kapcsolatba vele? Mióta vínázol?

Már egészen pici korom óta vonzódtam a keleti kultúrákhoz. Meggyőződésem, hogy előző életemben Indiában éltem és életem fontos része volt a zenélés. 1998-ban lehetőségem nyílt, hogy Angliába utazzak. A londoni Bharatiya Vidya Bhavan iskolában tanultam Kathak táncot. Ekkor kezdtem el tanulni szitározni is. Egy diákkoncerten láttam és hallottam először vínát. Egyből beleszerettem a hangszer mély és öblös hangjába.

A vína misztikus hangja az indiaiak számára segítséget nyújt a meditációhoz. Mit nyújt neked ez a hangszer? Mi fogott meg benne?

A vína hangja mélyebb és közelebb áll az emberi énekhanghoz mint más hangszereké. Mivel én szeretek énekelni, a vína tökéletes választás volt. Ha rossz a hangulatom és leülök játszani, egy idő után a légzésem lelassul és visszatér a nyugalom a lelkembe. Mindig is foglalkoztatott a zeneterápia. Folyamatosan kutatom az indiai rágák gyógyító hatását.

Különlegességéből adódóan karbantartása is elég nehéz lehet. Hogyan oldod meg ha valamilyen probléma merül fel a hangszerrel?

A Bhavanban megtanították, hogyan kell felhúrozni a hangszert. Ez nem jelent nehézséget, csak időigényes. A vína hosszú nyakán található hangképző hidak kemény viaszos alapra vannak erősítve. Arra kell vigyázni, hogy ne érje közvetlen hőhatás, különben elcsúszhatnak a hangok. Szerencsére ilyen gondom még nem volt.

Thompson Éva Burns Katival a Bharata Kultúrtérben
Thompson Éva Burns Katival a Bharata Kultúrtérben

“Varázslatos, hogy a kölcsönös odafigyelés milyen eredményhez tud vezetni.”

Ugyan húros hangszerről beszélünk, mégis felépítése és hangzása is sokban különbözik a nyugati hangszerektől. Bemutatnád röviden a hangszered?

A Saraswati vínának hosszú a nyaka. Ezen helyezkednek el a bundok. Két rezonáns található a rúd két végén. A Saraswati vína hét húrral rendelkezik. Ezek közül négy fő és három chikari húr.

Már léptél fel együtt Burns Katival, többek között a Bharatában is. Mit üzensz a Bharata közönségének? Mire számíthatnak a fellépésetek során?

Szeretek Katival zenélni. Úgy érzem, életünkben sok a párhuzam. Mindketten oda tudunk figyelni a másikra, ez elengedhetetlen a közös zenélésben. Láttam már Burns Kati bemutatásra kerülő dokumentumfilmjét. Mindenkinek ajánlani tudom, hogy jöjjön el, nézze meg! Nem fog csalódni!

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*