fbpx Sára Sándor indiai fotói - Bharata Kultúrtér

Sára Sándor indiai fotói

Kultúra

Sára Sándor Kossuth-díjas operatőr, filmrendező fotókiállítása, amelyen Indiában készített portréit láthatjuk, december 9-én az Országos Széchényi Könyvtárban nyílt meg.
Sára Sándor indiai fotóinak teljes anyagából 2009-ben könyv készült India, a szépség koldusa címmel, amelyet B. Müller Magda szerkesztett és tervezett. A most megnyíló kiállításon szereplő fotókat ebből a kötetből válogatták.

Sára Sándor 1957-ben szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Több mint harminc film operatőre volt, és rendezőként is számos alkotást jegyez. Első játékfilmjét, Feldobott kő címmel, 1968-ban forgatta. A Duna Televízió főigazgatója, majd hét éven át elnöke, a Magyar Filmtörténeti Fotógyűjtemény Alapítvány első embere volt.

A művész – aki maga is jelen lesz kiállítása pénteki megnyitóján – így nyilatkozott élményeiről az India, a szépség koldusa című könyvben: “Túl a fényképezésen, túl a filmezésen, nagyon megérintett az egész indiai kultúra. Az életszemléletük, ami sokkal közelebb van a természethez, élhetőbb életet élnek, még a legnagyobb szegénységben is, még a máig elnyúló hatású kasztrendszerben is.”

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*