fbpx Rigvéda az UNESCO világörökség listáján - Bharata Kultúrtér

Rigvéda az UNESCO világörökség listáján

Kultúra

A Rigvéda 30 kézirata 2007-ben felkerült az UNESCO világörökség gyűjteményébe, mely a világ kivételesen értékes régi dokumentumait tartalmazza. A „Világ emlékezete” program célul tűzte ki, hogy őrként áll az emberiség kollektív amnéziájával szemben, és megőrzi az értékes levéltári és könyvtári gyűjteményeket a világ minden tájáról.

Rig-véda

Tipp: Ismerd meg a Védák tanítását és ősi rítusait>> Hindu templomi programok Budapesten

A Védák részeként nyilvántartott Rigvéda kéziratokat Pune-ban a Bharkandar Keleti Intézet bocsátotta az UNESCO rendelkezésére, a Sáradá írás dokumentumaival együtt, amelyeket egyelőre nem fogadtak el. A több mint 28.000 kéziratnak otthont adó Kutatóintézet a Rigvéda 30 kéziratát adta át.

Rigvéda rövid leírása


A Rigvéda (Kr.e. 1800-1500) védikus szanszkrit nyelven íródott, s rögzíti a védikus vallás korai szakaszát. Sokkal archaikusabb, mint bármely más indoeurópai szöveg.

A Rigvéda a hinduizmus legrégebbi szent könyve, mely egyben az első fennmaradt irodalmi emlékek közé tartozik. A védikus tudomány olyan ágazatai, mint a jóga, a meditáció, mantra és az ájurvéda is megtalálható a Rigvéda teremtéshimnuszai között. Évszázadokon át szájhagyomány útján terjedt, de a későbbiekben írásba foglalták, hogy megőrizzék.

A Rigvéda 1028 rövidebb himnuszt tartalmaz, minden himnusz átlagosan körülbelül tíz verset.

A Rigvéda India és a világ kulturális kincsei közé tartozik. Méltán írta erről Hamvas Béla:

„A Rigvéda himnuszai nem közönséges dalok, hanem a világegyetem harmóniájának kultikus énekei.”

A nők szerepe a Rigvédában

Érdemes megemlíteni, hogy számos nő szerepel a gyűjteményben, meglehetősen szókimondóak, és úgy tűnik, a férfiakhoz hasonlóan magabiztosak.

A Rigvédában nagyon kevés bizonyítékot találtak a hozomány fontosságára, és nincs bizonyíték a szati, az özvegyek máglyára lépésére sem.

Érdekesség, hogy a szövegben olvashatunk az „arany köpenyes fém”-ről, mely arra utal, hogy a fémfeldolgozás nem volt ismeretlen a védikus kultúrában.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*