fbpx Rámájana az UNESCO világörökség listáján - Bharata Kultúrtér

Rámájana az UNESCO világörökség listáján

Kultúra

A Rámájana világörökség az UNESCO minősítése szerint is. Nyilván ez a hír Indiában évezredek óta egyértelmű tény. Enélkül hogy is maradhatott volna fenn évezredeken át? Apáról fiúra, mesterről tanítványra, nagyszülőkről unokákra szállt tovább a Rámájana páratlan bölcsessége. Mahátma Gandhi így vélekedett:

„Rámanáma, Ráma neve a tiszta szívűeké és azoké, akik szeretnék elérni a tisztaságot, és azok is akarnak maradni.”

A Rámájana az UNESCO világörökség listáján szerepel

A Rámájana az UNESCO világörökség listáján szerepel “Az Emberiség Szellemi Örökségének Mesterművei” között. Védelmet élvez egyebek mellett az indiai Rámájana hagyományos előadásmódja, a Rámlílá is. Az UNESCO azért bővítette a világörökség szellemi remekműveinek listáját, hogy felhívja a világ figyelmét Rámájana jelentőségére.

Tulsidas (Tulszídász) alkotása

Az eredeti szanszkrit nyelven íródott Rámájana jóval időszámításunk előtti időszakra datálható. A szent eposzt később Ráma Csarita Mánasza néven Tulszídász újra dolgozta. A Rámájana korszakának megállapítása korábbi cikkünkben olvasható. Tulszídász munkája a tizenhatodik században hindi nyelven íródott, hogy a szanszkrit epikus mű mindenki számára elérhető legyen.

A Rámájana főhőse Visnu hetedik megtestesülése, Ráma herceg, a későbbi király, a tökéletes uralkodó. Az eposz beszámol arról, miként rabolták el feleségét, Szitát, hogyan szabadította ki a démoni Rávana fogságából, és kik voltak ebben a segítői. A tíz napos csata Ráma és Rávana között Ráma győzelmével fejeződik be, ez egyben az előadás csúcspontja.

A játékot évente szeptemberben vagy októberben rendezik, maga a fesztivál és színpadi előadás is több napig tart. Dél-Indiában úgy is nevezik Navaratri (Nava-Ratri = kilenc éjszaka). A 10 napos összejövetel utolsó napján, hatalmas örömtüzek lobognak, tűzijátékok és csillagszórók ünneplik Ráma, vagyis az igazság győzelmét a gonosz felett. Hogy méltóképpen megemlékezzenek Ráma visszatéréséről, este kis mécseseket gyújtanak, ezek a lámpácskák mutatják az utat hazafelé. A Rámájana kultúrák találkozása, mely egyetemes bölcsességével összeköt földrészeket, Istent és embert, múltat és a jövőt.

A Rámájana és a Rámlílá

A Rámájana kultúrák találkozása, mely egyetemes bölcsességével összeköt földrészeket, Istent és embert, múltat és a jövőt. Története az emberiség örök problémáit tárgyalja, örökérvényű megoldásokkal.

Az emberiség szellemi örökségének legkimagaslóbb alkotásai között szerepel a Rámlílá, vagyis az a drámai előadás, melyet minden évben megrendeznek szerte Indiában, Nepálban és Bangladesben, sőt világszerte minden nagyobb hindu közösségben. Nem véletlenül, a világ hindu templomaiban, de a világ múzeumaiban is populáris téma a Rámájana, éppen ezért nyílnak múzeumok Ráma életéről.

A színpadi előadások

A helyi Rámlíla bizottságok a hagyományoknak megfelelően állítják színpadra a szabadtéri produkciókat, és teljes egészében a helyi lakosság finanszírozza. Ilyen formájú népi színház teljesen egyedülálló a világon, ezért is kapott jelentős globális figyelmet.

A Rámlíla megkülönböztetés nélkül összehozza az embereket kaszt, vallás vagy az életkor nem számít. A közönséget felkérik, hogy énekeljen, és részt vesz a narrációban is. A falvakban szintén spontán módon eljátsszák a szerepeket, vagy részt vesznek a különböző kapcsolódó tevékenységekben, mint például maszk- és jelmezkészítés vagy a sminkelés és díszítés. Mára már több régió kifejlesztette sajátos előadásmódját, a pantomim stílustól, a zenés előadásokig.

Ramnagarban az egész város egy hatalmas szabadtéri színpad, és a közönség együtt mozog az előadókkal minden epizódban a következő helyszínig. Itt akár egy hónapig is tarthat az előadássorozat. A fontosabb szerepek gyakran öröklődnek a családban, például Rávana szerepét ugyanazon család tagja játszotta 1835-1990 között.

Az UNESCO a világ kincsévé tette a Rámlílát. Az ősi Rámájana méltán került az UNESCO világörökség listájára, méltán szerepel az Emberiség Szellemi Örökségének Mesterművei között.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*