fbpx Padlóra került a közönség - beszámoló: India filmen és képekben - 2010. december - Bharata Kultúrtér

Padlóra került a közönség – beszámoló: India filmen és képekben – 2010. december

Kultúra

Szerencsésnek mondhatják magukat, akik még ha a padlón is, de bekerülhettek az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermébe az “India filmen és képekben” c. film- és könyvbemutató fesztiválra. Többen nem bírták a jegyszerzés körül kialakult drámai hangulatot, s önszántukból mondtak le a szép estéről, míg másokat a jegykezelők küldtek haza.

A leleményes magyar közönség mindenféle trükköt bevetve próbált bejutni. Volt, aki ilyen, meg olyan újság mondva csinált képviselőjeként, míg más minisztéruimi benfentesnek vallotta magát, csakhogy áttörhessen a jegykezelők barikádján és a kívül rekedt tömegen. Jó hír: megfűszerezett ismétlés az A38 Hajón január 15-én…

Rozsonits Tamás beszámolója:

December 7-én az indiai kultúra fellegvárává vált az Uránia Nemzeti Filmszínház, amely gyönyörű miliőt biztosított Juhász Balázs fotóművész, Leveles Zoltán szerzetes, Tóth Tamás filmrendező műveihez, valamint Bittner Meenakshi Dóra bharata natyam táncelőadásához.

Erre az alkalomra jelent meg Juhász Balázs és Leveles Zoltán: Álmom India című könyve, amely nvallomás:egy nyugati fotóművész és egy nyugati hindu szerzetes rácsodálkozása a megmagyarázhatatlan világra.

A több mint 200 oldalas exkluzív fotóalbum India legmeghittebb pillanatait örökíti meg, miközben ősi bölcsességét hozza el a könyv olvasói számára. A könyvet kísérő kiállítás egy csodálatos válogatás a könyv képanyagából.

Az est harmadik meghatározó kulturális bombáját Tóth Tamás: Guru című dokumentum – játékfilmjének premiere jelentette, melynek társszerzője Leveles Zoltán.

Bittner Meenaksi Dóra bharata natyam táncművész, aki a Guru c. film dramaturgja is egyben, indiai klasszikus táncelőadásával méltó kísérője volt a bemutató ünnepségnek.

Kepes András megnyitójában kiemelte: ez a kiállítás és a premierek hidat jelentenek az európai emberek és India között és viszont is így van. A megnyitót és a premiert megtisztelte jelenlétével Gauri Shankar Gupta, India magyarországi nagykövete, az est díszvendége, aki Tóth Tamás filmjének méltatása mellett, beszédében szintén a kultúra kapcsolatteremtő szerepét emelte ki. A nagy számú vendégseregben több közéleti személyiséget üdvözölhettünk a megnyitón.

Az Urániában öt napig megtekinthető volt, a világot összekötő kiállítás tárlat Budapest után Magyarország több nagy városába is ellátogat.

Hangulatképek a bemutatóról

Kepes András volt a bemutató házigazdája
Könyvdedikálás előtt

A bemutató plakátja

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*