fbpx "Indiába érkezni olyan volt, mint egy más bolygón landolni" - Bharata Kultúrtér

“Indiába érkezni olyan volt, mint egy más bolygón landolni”

Kultúra

Lantos Zoltán visszatérő fellépő a Bharata Kultúrtérben. A világhírű hegedűművészt kalandos életéről, az indiai zenéről és arról is faggattuk, hogy mire számíthatunk a koncerten. A soron következő koncert november 30-án a Bharatában>> Raga Fusion, ahol Pandit Rajes Gangani kíséri tablával.

Tipp: Korábbi Interjú Lantos Zoltánnal>> Az improvizációban élő, egyetlen hangban teljesen jelen lenni

Interjú Lantos Zoltán hegedűművésszel

Hogyan találkoztál az indiai muzsikával?
Még a zeneművészeti főiskolán zenetörténet órán hallottam Ravi Shankar játékát életemben először, akkor még nem nagyon tudtam értelmezni.

Milyen volt Indiába érkezni?
Indiába érkezni – az akkor még kommunista Magyarországról – olyan volt, mint egy másik bolygón landolni. Hihetetlen szabadság-érzés fogott el, és valamiféle menthetetlenül lelassult ősromantika feeling.

Mi vonz az indiai klasszikus zenében?
Egyrészt maga az ősrégi, tökéletesre kikristályosodott nyelvezet, amihez fogható rendszer nem létezik máshol a világon.. (bár hasonló létezik, csak kevésbé fejlett formában) Másrészt az intenzív kreatív szépség, ami mélységes spiritualitással párosul. Olyan, mint egy zenekatedrális, amiben maga az előadó szinte élete végéig örök diák marad, a legnagyobb mesterségbeli tudás mellett is.

Már nem először lépsz fel a Bharata közönsége előtt. Milyen emlékek fűznek a Bharatához?
Az egyik legkedvesebb hely a számomra. Little India. Legutóbb ötvenéves fennállásom alkalmával adtam szólókoncertet.

Mire számíthat a november 30-i koncerten a Bharata közönsége?
Pt Rajesh Gangani tablaművésszel a klasszikus rágák világából idézünk, nagyjából tradicionális módon, de mégis kicsit elvonatkoztatva, saját kompozíciókkal és sok improvizációval átszőve, elektronikus effekteket is alkalmazva. Ezért a projekt neve: Raga Fusion.

Mit üzensz a közönségnek?
Megköszönjük, ha lelkük terébe befogadnak, szeretettel, ahogy mi, két hangszer lélegzünk majd együtt.


Raga Fusion

Lantos Zoltán következő koncertje a Bharatában 2018. november 30-án, este 19 órakor hallható a Bharata Kultúrtérben. (Budapest, Tivadar u. 3. – az Almássy tér mellett) >> Raga Fusion

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*