fbpx Az odisszi tánc kiválasztottja a táncban találta meg Istent - Bharata Kultúrtér

Az odisszi tánc kiválasztottja a táncban találta meg Istent

Kultúra

Interjú Rahul Acharya odisszi táncmesterrel

Rahul Acharya indiai klasszikus táncmester Indiából érkezett hazánkba Túri Virág Réka táncművész meghívására. Magyarországi útja kapcsán faggattuk táncról, spiritualitásról, kultúrák találkozásáról.
(Rahul Acharya fellépése a Bharata Kultúrtérben 2017. szeptember 10-én került megszervezésre.)

Az interjút Bartalis Orsolya és Bató Mária Magdolna készítette

Indiai klasszikus táncművészként adna néhány támpontot a nyugati közönségnek, hogyan közelítse meg az európaitól ennyire eltérő táncmozgást? Az odisszi tánc egy táncmozgás vagy annál több?

Az odisszi táncstílus a legősibb klasszikus indiai tánc. Nem csupán Indiában a legrégebbi, hanem világszerte. Alapjai a Dzsagannáth tiszteletére felszentelt Puri templomból erednek, amely a hindu hitvallás egyik alapköve. Dzsagannáth az Univerzum Ura: állandó tiszteletét a hindu szent szövegekben mélyen gyökerező elbűvölő imádata alapozza meg. Nagyon fontos megérteni az indiai kultúrát önmagában, mivel a klasszikus tánc megközelítéséről beszélünk, amelynek szentsége a nyelvtanunkban rejlik.

Nandi the Divine Bull : Odissi by Rahul Acharya during the NCPA Mudra Dance Festival 2016 at Experimental Theatre,NCPA on 23/04/2016. Photos By : NARENDRA DANGIYA

A hindu szent szövegek tanulmányozása kulcsfontosságú, mert abban foglaltatik össze a nyelvtana. A világ előadóművészetekről szóló legősibb szövege az indiai Natya Shastra, ez tartalmazza az alapokat. Az indiai művészeti formák, legyen az tánc, zene vagy színház, elég modernek, de mikor a hagyományos és ősi rendszeréről beszélünk, nagyon sok tanulásra van szükség.

A táncformát a Sahitya alapján kell megközelíteni (irodalmi aspektus). Szóval ott van a szent és a nyelvtani megközelítés, majd lassanként a technika elsajátítása, a mozdulatok megtanulása. Egy életen át tartó tanulmányozást igényel, hogy csak egy kis ízelítőt is megtapasztalhassunk az odisszi mozgás- és táncformából. Ez nem csak egy táncmozdulat, amit színpadra viszel, majd ha befejezted elmész, és vársz a következő fellépésre. Az odisszi egy életforma, amit minden pillanatban meg kell élni. A táncos számára ez egy utazás, a cél pedig nem kisebb, mint a tánc által elérni a Legfelsőbbet. Az Istennel való találkozás a táncod során történik.

A világ számos pontján előadott már. Ez az első turnéja Magyarországon. Mi volt az első benyomása?

Gyönyörű ország! Az épületek és az egész architektúra hasonlít a francia és olaszországi városokra. Nagyon szép. Magyarország Európa egy ősi országa, és gazdag a történelme is. A reggeli futás közben megcsodálhattam a régi korok építményeit. Nagyon jó érzés itt lenni.

Hogyan jött az ötlet, hogy Magyarországra utazzon? Mennyit fog maradni, és mik a tervei az itt tartózkodása során?

Túri Virág Réka odisszi táncművész szervezte a teljes turnémat, és ő felelt minden részletért. Lévén, hogy jó kapcsolatot ápolok az indiai kultúrminisztériummal is, Virág és a budapesti indiai követség közreműködésével jöhetett létre mindez. Másfél hónapot maradok Magyarországon, és egy előadássorozaton veszek részt, workshopokat és órákat tartok, amelyeket szintén Virág segített megszervezni.

Mi a tapasztalata a nyugati közönséggel, mennyire befogadóak az indiai klasszikus tánccal szemben? Mennyire értik az egészét?

Az európai és nyugati közönség mindig nagyon szíves fogadtatásban részesített. Ez az első magyarországi turném, de Európa több városában is felléptem már. A tapasztalom az, hogy valóban nyitott az európai közönség.
Bárhol is legyek a világban, arra a végső következtetésre jutottam, hogy az előadásban a legfontosabb, amit a táncos érez. Az embereknek nem muszáj érteniük, csak bele kell folyniuk abba a kapcsolatba, amit a táncos létesíthet az isteni szférával. Ebben rejlik a megértés kulcsa.

Mint tudjuk, a tánc és a spiritualitás elválaszthatatlan az Ön számára. Mit jelent Önnek személyesen a spiritualitás?

Teljesen elválaszthatatlan a kettő számomra. Hogy mit jelent számomra a spiritualitás? Önmegvalósítást, megtalálni önmagad, megtalálni az istenit magadban, nem pedig odakinn, magadon kívül.

Az odisszi tánc és kultúra elismert képviselőjeként összefoglalná néhány szóban, mi az, amit mindenképp tudnunk kell az odissziről? Mi az, amit csak az odisszi tánc adhat meg?

Hogy mi olyan különleges az odissziben? Ahogyan említettem korábban is, régészeti és szöveges bizonyítékok alapján ez az egyik a legősibb 8 indiai klasszikus táncforma egyike. Antikvitását a Dzsagannáth templom őrzi (egyik legősibb hindu templom Indiában, Puri városban). Innen ered az odisszi tánc. Eredete a devadászikra és maharikra vezethető vissza, akik teljességgel az Úr szolgálatára szentelték az életüket. Az odisszi is, mint más indiai tánc és művészeti ág, mind újra lett élesztve India függetlensége után. Az indiai népnek egyfajta kapaszkodót adtak a művészeti formák. Az odisszi egyedisége a templomi táncosok kultúrájában és hagyományában rejlik: egy isteni áldozat.

A kapcsolatom az odisszivel alapvető, hiszen családi hagyományként vittem tovább, lévén hogy a Dzsagannáth templom papi családjából származom. Beszélem a szanszkritot, megértem a szent szövegeket. Amint említettem is korábban, nagyon fontos egy odisszi táncos számára, hogy megértse a Sahityát, a tánc irodalmát. Része vagyok ennek az állapotnak, az odisszinek. Az odisszi adta az identitásom. Ez miatt vagyok az, aki, mert az odisszi által jöttem rá, hogyan értsem meg magam jobban.

Mi volt a legnagyobb meglepetése eddigi pályafutása során? Mit jelentenek az Ön számára a díjak?

Az egész karrierem egy nagy meglepetés. Sosem számítottam arra, hogy egyszer táncos leszek. Nagyon jó voltam a tanulmányaimban, biogenetikai mérnöki szakon szereztem mesteri diplomát. De a tánc már jóval azelőtt a részem volt, hogy az iskolát elkezdtem. Egész kis koromban kezdtem a táncot, a gurum tanított. Akkor még nem gondoltam annyira komolyan az egészet, nem mintha valaha is megbántam volna egy pillanatát is. Az iskolás éveim alatt is aktívan táncoltam, de eszembe sem jutott, hogy azt a pályát válasszam.

A tánc csak úgy megtörtént velem. Inkább úgy mondanám, hogy a tánc választott engem!

A díjak eddigi tevékenységem elismeréseként szolgálnak, nagy bátorítást adnak. Azt mondják neked, hogy igen is a jó úton haladsz, és a munkád nem kerüli el az emberek figyelmét. Az emberek felfigyelnek rád, felfigyelnek arra, amit csinálsz, és értékelik, hogy jól csinálod. Természetesen a díjak által híressé válhatsz, pénzt keresel vele, mert ha egyszer állami kitüntetésben részesülsz, az nagy szó. Továbbá nemzetközi fesztiválokra hívnak előadást tartani, celebként tekintenek rád, különleges bánásmódban részesülsz. De a legvégén ezek mind nem jelentenek semmit. Ez egy spirituális utazás, egy személyes küldetés. Amikor már magasabb szinten műveled, kapcsolatban állsz az isteni misztériummal, akkor jössz rá, hogy a díjak mind nem jelentenek semmit.

Az odisszi tánc a Dzsagannáth iránti imádatból fakad. Mit jelent az ön számára Dzsagannáth?

Ez egy igazán érdekes kérdés, még sosem gondolkodtam el ezen. Egy olyan családból származom, ahol születésemtől kezdve papok vettek körül. Úgy nőttem fel, hogy Dzsagannáthra sajátunkként, családtagként tekintettünk, nem Istenként. Igen, így hát elmondhatom: Dzsagannáth családtag számomra, a legfontosabb családtag.

Rahul Acharya

A templom körül nőttem fel, nem Puriban, de minden vakációmat ott töltöttem, így számunkra a templomi szabályok közvetlenebbé váltak.

Kinek ajánlja az odisszi táncot, mikor késő elkezdeni?

Soha nem késő elkezdeni bármit is. Ha van akarat, van rá mód! Azoknak ajánlom az odisszit, akik komolyan érdeklődnek az indiai klasszikus táncok iránt, bárkinek, aki táncolni szeretne. A Védákban Visnu azt mondja: Nem a Vaikunthán élek, sem a szentélyben, nem is a jógik szívében. Azon a helyen élek, ahol rólam énekelnek és táncolnak.


A tánc az istenimádat egyik legmagasztosabb módja. Mindazok, akik ezt megértik, és részt szeretnének venni ebben a spirituális utazásban, tanulhatják és elkezdhetik az odisszit. De nem csak az odisszit, bármelyik indiai klasszikus táncformát.

Mit üzen a magyar közönségnek?

Egy táncforma és egy életforma hatalmas örökségét képviseljük, amely során egy személyes küldetést viszünk végbe a tánc, az önmegvalósítás által. Én csak azt tudom nektek üzenni, gyertek és csatlakozzatok, legyetek ti is részesei!

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*