fbpx Múzeum az Úr Ráma életéről - Bharata Kultúrtér

Múzeum az Úr Ráma életéről

Kultúra

Uttar Pradeshben, Ayodhyaban egyedülálló múzeum várja látogatóit. A Ram Katha Múzeum olyan művészeti gyűjtemény, melyet a Rámájana és más ősi írások alapján India legszentebb királyának, Rámának szenteltek.

Ez egy olyan kezdeményezés, mellyel az Ayodhya Kutató Intézet (ARI) a fennmaradt kézműves tárgyakon, festményeken, szobrokon és egyéb művészeti alkotásokon keresztül azt szeretné bemutatni, milyen volt az élet a nagy Szúrja dinasztiából származó uralkodó korában. Nemcsak Indiából, más országokból is megpróbálták összegyűjteni a leleteket. Érmék, ritka kéziratok és pálmalevélre írt könyvek, különleges fazekas tárgyak tucatjait mutatják be. A látogatók a sokszínű kiállítás révén bepillantást nyernek abba is, mennyire szerette, szereti a nép mind a mai napig Rámát. A múzeum nemcsak a nagyközönség elé tárja gazdag válogatását, hanem folyamatosan növeli is a gyűjteményt.

Az Intézet igazgatója, Dr. Singh így nyilatkozott: Az Úr Ráma személye összeköti az egész országot. Legyen az a Pattua népi festészet West-Bengálban, a gujarati fémművesség egy darabja vagy thanjavuri festmény, ezek különböző formákban különböző epizódokat jelenítenek meg a Rámájanából.

Ram Katha Múzeum

A bejáratnál az egyik oldalon 7 üveg vitrin van, melyek szobrai a Rámájana különböző részleteit ábrázolják a bundeli népművészeten keresztül. Ez olyan művészeti ág, melyet kevesen ismernek. Az alkotások agyagból, festett földszínekkel készültek. A kiállító itt a művészi formát is szeretné kiemelni – mondja Dr. Singh.

Egy másik megjelenítés a Dasavatár forma (Ráma egyike volt az Úr Visnu 10 avatárjának), mellette pedig egy rendkívül népszerű ábrázolás: Ráma, Laksmana, Szítá és Hanumán együtt, gyönyörű terrakotta szoborcsoportban.

A múzeumban láthatunk népi festményeket, melyek alapanyaga levél és különféle textíliák, szobrokat, kő, terrakotta, bronz és metál keverékét, természetesen mindezt a Rámájana alapján. Számtalan stílus képviselteti magát, korszakonként és tartományonként egyaránt. Jelen van többek között: Bihar, Rajasthan, Orissa és Mathura is.

A múzeum külön részt szentelt a színjátszás kellékeinek, ez a kiállítás egyik legérdekesebb szakasza, az egyik legfőbb vonzerő ebben a galériában. Itt különböző jelmezek, kellékek láthatók. Olyan ősi, fából készült maszkok, melyeket a régmúlt időkben használtak a Rámlíla, vagyis Ráma kedvteléseit bemutató fesztiválokon.

Ismét Dr. Singhet idézzük:

„Ma a maszkok anyaga a sokkal könnyebb papír. Az eredetiek gyönyörűen faragott fából készültek. Valóban meglepő és megdöbbentő a művészi szépségük.”

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*