fbpx Megértéssel kezdődik, elfogadással folytatódik - Bharata Kultúrtér

Megértéssel kezdődik, elfogadással folytatódik

Kultúra

A Tolerancia és empátia a világvallásokban elnevezésű kerekasztal-beszélgetés kapcsán kérdeztük Csong An Szunimot, az Eredeti Fény Zen Buddhista Templom apátját. Beszámolt saját útkereséséről, a kultúrák találkozásáról és a vallásközi dialógus pozitív hatásairól.

Csong An Szunim

Az Eredeti Fény Templom apátja szerint a más vallások értékeinek felismerése az ítéletalkotástól mentes hozzáállás alapja.

Interjú Csong An Szunim zen buddhista szerzetessel

Az interjút készítette: Sebestyén Renáta

Hogyan találkozott vallásával? Van olyan eleme vallásának, ami kiemelten megszólította, végérvényesen magával ragadta?

Egy barátom ajánlására mentem először a zen meditációs közösségbe, 1990-ben. Korábban már megismerkedtem a jóga és a buddhizmus más irányzataival, de csak könyvekből és alkalomszerű előadásokból. A koreai zen közös gyakorlatában a tiszta tér / tiszta tudat tapasztalata, valamint a közösség bármilyen helyzetben harmonizálható, egyensúlyba hozott együttléte bizonyult a legnagyobb megtartó erőnek.

Az elmúlt 26 évben folyamatosan, pillanatról pillanatra magával ragad a felismerés, hogy tudatunk minőségétől valamint lelkünk tartalmától függ a másik ember, embercsoport és a világ meglátása. Helyes viszonyulást, helyes megnyilvánulást pedig csak ezen tiszta felfogás, meglátás alapján lehet kialakítani.

Van-e olyan vallás a sajátján kívül, amelyhez személyesebb szálak fűzik; melynek tanításai inspirálják, vagy akár a saját vallásához is közelebb vitték?

Személyes szálak fűznek a buddhizmus szinte minden nagyobb hagyományához, a théraváda-mahájána-zen hármas kosarában számos barátom és gyakorlótársam van. A hindu / védánta hagyománnyal egy autentikus, Magyarországon is jelenlévő irányzat segítségével sikerült megismerkedni.

A monoteista vallások terén szinte mindegyikbe sikerült bepillantást nyernem akár családi hagyományon keresztül, akár külföldi tanítványi kapcsolatok által. Ezek a tapasztalatok a mai napig segítik utamat. A más vallások nézőpontjának, értékrendjének felismerése az ítéletalkotástól mentes, helyes megkülönböztetéssel bíró hozzáállás alapja, az együttérző magatartás elengedhetetlen része.

Mit jelent az Ön számára a vallásközi dialógus? Milyen meggyőződéstől vezérelve vesz részt a Tolerancia és empátia a világvallásokban elnevezésű kerekasztal-beszélgetésen? Milyen hatásra lehet számítani egy ilyen kerekasztal-beszélgetés nyomán?

Újra és újra el kell vetni a magot, mely a megértéssel kezdődik, az elfogadással folytatódik, és közös akarat esetén egymást segítő cselekedetekben jelenik meg. Újabb és újabb lelkek születnek, nőnek fel és kérnek válaszokat a kérdéseikre. Államberendezkedések, kultúrák, világképek váltják egymást. Az eközben megnyilvánuló, hitrendszerek közti kölcsönhatás létfontosságú része annak a folyamatnak, mely az emberiség szellemi minőségét folyamatosan magasan tartja, a realizáció gyakorlatát segíti, a jelenségvilágot meghaladja, és nem engedi visszacsúszni az illúziók, ragaszkodások, hamis önképek kibékíthetetlennek tűnő, szenvedésteli világába.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*