Megértéssel kezdődik, elfogadással folytatódik

Kultúra

A Tolerancia és empátia a világvallásokban elnevezésű kerekasztal-beszélgetés kapcsán kérdeztük Csong An Szunimot, aki beszámolt saját útkereséséről, kultúrák találkozásáról és a vallásközi dialógus pozitív hatásairól.

Csong An Szunim az Eredeti Fény Zen Buddhista Templom apátja

Az Eredeti Fény Templom apátja szerint a más vallások értékeinek felismerése az ítéletalkotástól mentes hozzáállás alapja.

INTERJÚ CSONG AN SZUNIM ZEN BUDDHISTA SZERZETESSEL
Az interjút készítette: Sebestyén Renáta

Hogyan találkozott vallásával? Van olyan eleme vallásának, ami kiemelten megszólította, végérvényesen magával ragadta?

Egy barátom ajánlására mentem először a zen meditációs közösségbe, 1990-ben. Korábban már megismerkedtem a jóga és a buddhizmus más irányzataival, de csak könyvekből és alkalomszerű előadásokból. A koreai zen közös gyakorlatában a tiszta tér / tiszta tudat tapasztalata, valamint a közösség bármilyen helyzetben harmonizálható, egyensúlyba hozott együttléte bizonyult a legnagyobb megtartó erőnek. Az elmúlt 26 évben folyamatosan, pillanatról pillanatra magával ragad a felismerés, hogy tudatunk minőségétől valamint lelkünk tartalmától függ a másik ember, embercsoport és a világ meglátása. Helyes viszonyulást, helyes megnyilvánulást pedig csak ezen tiszta felfogás, meglátás alapján lehet kialakítani.

Van-e olyan vallás a sajátján kívül, amelyhez személyesebb szálak fűzik; melynek tanításai inspirálják, vagy akár a saját vallásához is közelebb vitték?

Személyes szálak fűznek a buddhizmus szinte minden nagyobb hagyományához, a théraváda-mahájána-zen hármas kosarában számos barátom és gyakorlótársam van. A hindu / védánta hagyománnyal egy autentikus, magyarországon is jelenlévő irányzat segítségével sikerült megismerkedni. A monoteista vallások terén szinte mindegyikbe sikerült bepillantást nyernem akár családi hagyományon keresztül, akár külföldi tanítványi kapcsolatok által. Ezek a tapasztalatok a mai napig segítik utamat. A más vallások nézőpontjának, értékrendjének felismerése az ítéletalkotástól mentes, helyes megkülönböztetéssel bíró hozzáállás alapja, az együttérző magatartás elengedhetetlen része.

Csong An Szunim az Eredeti Feny Zen Buddhista Templom apatja

Mit jelent az Ön számára a vallásközi dialógus? Milyen meggyőződéstől vezérelve vesz részt a Tolerancia és empátia a világvallásokban elnevezésű kerekasztal-beszélgetésen? Milyen hatásra lehet számítani egy ilyen kerekasztal-beszélgetés nyomán?

Újra és újra el kell vetni a magot, mely a megértéssel kezdődik, az elfogadással folytatódik, és közös akarat esetén egymást segítő cselekedetekben jelenik meg. Újabb és újabb lelkek születnek, nőnek fel és kérnek válaszokat a kérdéseikre; államberendezkedések, kultúrák, világképek váltják egymást. Az eközben megnyilvánuló, hitrendszerek közti kölcsönhatás létfontosságú része annak a folyamatnak, mely az emberiség szellemi minőségét folyamatosan magasan tartja, a realizáció gyakorlatát segíti, a jelenségvilágot meghaladja, és nem engedi visszacsúszni az illúziók, ragaszkodások, hamis önképek kibékíthetetlennek tűnő, szenvedésteli világába.

Post a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*