fbpx Magyar festőművészekre emlékeztek Indiában - Bharata Kultúrtér

Magyar festőművészekre emlékeztek Indiában

Kultúra

Sass Brunner Erzsébetre és Brunner Erzsébetre emlékeztek április 30-án az észak-indiai Nainitálban. A két magyar festőművész 1930-ban, Rabindranath Tagore meghívására érkezett Indiába és élete nagy részét az ázsiai országban töltötte. Sass Brunner Erzsébet és leánya 1941. és 1950. között a Himalájában található festői városkában, Naitálban élt, és mindkettő ott is van eltemetve.

A Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ Nainitál város önkormányzatával közösen Sass Brunner Erzsébet halálának 57. és Brunner Erzsébet halálának 6. évfordulója alkalmából megkoszorúzta a két művész sírját. A magyar intézet részéről Dr. Lázár Imre igazgató, a város nevében pedig D.N. Bhatt polgármester-helyettes és Dr. L.S. Bhist, a Kumaon Egyetem professzora helyezte el a megemlékezés virágait. Az intézet igazgatója nainitáli tartózkodása alatt tárgyalásokat folytatott a város vezetőivel a sírhely rendszeres gondozásáról és a két magyar művész emlékének méltó megőrzéséről, lakóhelyük emléktáblával történő megjelöléséről.

Az eseményről részletes, fényképes tudósításban számoltak be a helyi lapok, méltatva a két művész magyar-indiai kapcsolatok ápolásában szerzett érdemeit. Nainitál városa szívesen fejlesztené a kapcsolatokat Magyarországgal, és örömmel építene ki testvérvárosi kapcsolatokat Nagykanizsával, a két Brunner szülővárosával.

Sass Brunner Erzsébet és Brunner Erzsébet sírjának rendszeres gondozásáról a tavaly októberben aláírt magyar-indiai kulturális csereprogramban állapodott meg Hiller István oktatási és kulturális miniszter indiai partnerével. A munkaterv egy Brunner Múzeum megnyitását is előirányozza Nainitálban.

Sass Brunner Erzsébet és Brunner Erzsébet művészete egyesíti az európai – és sajátosan magyar – festészeti látásmódot az indiai szellemi értékrenddel. Míg Sass Brunner Erzsébet a Nagybányai Iskola örökségét képviselve, elsősorban tájképeket és misztikus kompozíciókat festett, addig leánya, Brunner Erzsébet főleg a portréfestésben jeleskedett. Brunner Erzsébet számos indiai és magyarországi kitüntetésben részesült. 2001-ben bekövetkezett halála után végrendeletében gazdag gyűjteményt hagyott a Nagykanizsai Városi Múzeumra és a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeumra.

A Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ fontos feladatának tartja a két magyar festő életművének megismertetését az indiai közönséggel. Az intézet fennállása alatt számos tematikus kiállítást rendezett a két festő munkáiból. Ez év június 7-én a delhi Olasz Kulturális Intézettel közös programként a Brunnerek 1929-ben, Itáliában festett képeiből nyílik kiállítás.

Forrás: Kultúrpont.hu

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*