fbpx Kopaszra nyírt nők - Bharata Kultúrtér

Kopaszra nyírt nők

Kultúra

Aki járt már Indiában, biztosan látott kopaszra nyírt nőket. Hazánkban is felbukkan hasonló jelenség, csak épp az indokok különböznek. A haj a nők legdrágább ékszere, főként Indiában. Gondolkodtatok már azon, miért borotválja fejét egy indiai nő? Tudni szeretnéd miért olyan szép az indiai nők haja? Íme: indiai hajápolás.

Kopaszra nyírt nők India templomai körül

Indiában a nők spirituális okokból nyírják kopaszra a fejüket. Ez a rituálé egy igen különleges dolognak számít a nyugati ember szemében. Hazánkban a lázadás vagy esetleg a divat kedvéért borotválják egyes nők a fejüket. Összegyűjtöttük a kopasz indiai nők három fő típusát.

A szegénységben élő indiai nők körében terjedt el az a szokás, miszerint Visnu istennek ajándékozzák hajkoronájukat. A beszámolók szerint a nők többsége vidéki. Imát ajánlanak fel gyerekeikért, esetleg egy beteg családtagért. A templomhoz érkező olykor kilométeres sort végigvárva vesz részt egy rituális fejborotváláson. India több templománál is tapasztalhatjuk ezt. A sorokban teljes családokat is láthatunk, arra várakoznak, hogy hajukat levágják.

A ragyogó haj árucikk lehet

Másodsorban pénzért borotválják a fejüket. Rengeteg szegénységben élő család nő tagjai adják el hajukat. A bevételből kiegészítik a családfő keresetét, hogy meg tudjanak élni. Indiában a nők legtöbbje sosem festette a haját, sosem érte azt semmilyen károsítás, ezt „szűzhajnak” nevezik. Ragyogó, egészséges hajzuhatag.

Egy harmadik típusa a kopaszra nyírt nőknek, az özvegyek közül kerül ki. Ők fehér száriban, járnak, lemondottan élnek. A hagyomány úgy tartja, egyedülállók akarnak maradni. Megvonják maguktól a legszebb értékeiket, és nem kívánnak tetszeni a férfiaknak.

Összefoglalva az olvasottakat, ha legközelebb Indiában jársz, ne csodálkozz a kopaszra nyírt nők láttán, inkább tisztelettel közelítsd őket.

Kapcsolódó érdekesség: indiai póthaj

A póthaj iparban Nagy-Britannia a harmadik legnagyobb importőr. Az általa felvásárolt haj közel 20 millió fejre elég. Az emberek bele sem gondolnak, honnan származik a póthaj.

Az indiai nyershaj ma már igazán közkedvelt a nyugati államok piacán. Hazánkban is kapható. Az indiai póthajak 100%-ban natúr termékek, színezéktől mentesek. Kézzel válogatják és rendszerezik őket.

Tipp: tudta, mitől olyan dús és fényes az indiai nők haja? Olvasson az indiai hajápolásról itt. Gondolkodott már azon, hol használtak először sampont? Természetesen Indiában.

Összegzés

A templomoknál kopaszra nyírt indiai nők nem kapnak a levágott hajukért semmi anyagi ellenszolgáltatást. A hajvágást áldozatként ajánlják fel, és egyedül a templom részesül az eladott hajból. A bevételből további templomokat és kórházakat támogatnak.

A levágott hajat legnagyobb százalékban a nyugati államok, évtizedek óta leginkább Nagy Britannia vásárolja fel. Évente 43 millió tonna haj kerül ki a piacra Indiából.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*