Isteni örömök a hindu művészetben

Kultúra

A hindu művészet kétségkívül páratlan örökséget hagyott hátra. A New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum a világ egyik legnagyobb kulturális gyűjteménye, több mint kétmillió műalkotásból áll. A civilizáció 5000 éves hagyományán ível át, az őskortól napjainkig. A közelmúltban zárult az „Isteni örömök” címmel rendezett kiállítás, mely a hindu hitvilág különböző alakjait mutatta be. A Metropolitan Múzeumban található Rámájaná részletét bemutató festmény az Indiai tündöklő selyem című írásunkban látható.

A Góvardhan hegy felemelése a hindu művészet gyönyörűsége

A HINDU MŰVÉSZET A VÉGTELENT VÉGTELEN FORMÁBAN ÁBRÁZOLJA
A hinduizmusban a művészetnek egy hosszú és gazdag hagyománya van. Isten különféle megnyilvánulási formája bőven ad témát a műalkotásokhoz. A hindu eposz a Mahábhárata és a Rámájana és egyéb szövegek, mint a Harivamsa, Hari vagy Krisna történetei elevenedtek meg itt a csodaszép alkotásokban. Az egyik kiállított fólió Krisnát ábrázolja, amint feltartotta a Góvardhan hegyet, hogy megvédje a falusiakat a napokig tartó felhőszakadástól. A Rámájanát több múzeum is bemutatja, mint ahogyan arról a Múzeum Ráma életéről című írásunkban is beszámoltunk. Ráma korszakának meghatározása is megosztó tanulmányokat eredményezett. Erről a Ráma korszakának meghatározása című cikkünkben olvashat.

Közel 100, elsősorban 16. és a 19. századi mesteri festményt csodálhattak meg a múzeum látogatói, melyek főleg Rádzsaszthán és a Pandzsáb királyi udvaraiban maradtak fenn. E művek „megérintik a lelket és gyönyör a szemnek”, és

„a képekből sugárzó erő és varázslat túlmutat a puszta ábrázoláson”

– írták az ismertetőben. Többek között látható volt Ráma és hitvese, Szitá, aki kiveszi a tüskét Ráma lábából, Siva és Párvati, amint társasjátékot (chaupart) játszik, Krisna és Rádhá a szent Jamuna folyónál. Az alapanyag festett papíron átlátszatlan akvarell vagy tus, gyakran felfokozott arany és ezüst díszítés. A MET tájékoztatója szerint közülük sok bizonyíthatóan sohasem volt még nyilvánosan kiállítva.

A HINDU MŰVÉSZET LEGNAGYOBB EURÓPÁN KÍVÜLI KIÁLLÍTÁSA
Ez a legnagyobb Európán kívüli együttes, melyben kiemelkedő szerepet kap India ősi kultúrája és művészete, rendszeresen van is valamilyen kiállítás e témákban. 2015-ben például nagy sikert aratott az év elején a Szent hagyományok a Himalájában című bemutató, a decemberi exhibition pedig a Találkozás Visnuval címet kapta. Csodálatos szobrokat láthatott a közönség. A kiállítás részét képezte Visnu, az oroszlán avatár bemutató is. A MET jelentés szerint:

„A vallási ünnepségeken eljátszott drámák különösen India déli részen fontos és népszerű részét alkotják a hindu ünnepeknek. Ez a kiállítás rávilágít öt ritka fa szobrászati ??maszkra, amelyek nagyrészt a késő középkori India odaadó művészetének termékei”,

de a leletek egy része az 5. századig nyúlik vissza. A kiállítási tárgyak között különféle szobrok álltak, az anyaguk: fa, terrakotta, kő, réz vagy bronz.

Visnu réz szobra – hindu művészet ékessége

AZ OROSZLÁN NARASIMHA AVATÁR TÖRTÉNET RÖVIDEN

Prahlád herceg, Hiranyakashipu kisfia odaadóan imádta Visnut, Isten iránti elkötelezettségében semmi sem ingatta meg. A gonosz apa azonban minden dicsőséget saját magának akart megszerezni, így megtiltotta fiának az imákat, sőt amikor a gyermek ezt nem fogadta meg, különféle módon el akarta pusztítani a kisfiút. Visnu azonban mindig megvédi híveit, ezért megjelent Narasimha, a félig ember félig oroszlán formában, és elpusztította a gyermekgyilkos királyt. Narasimha történetéről egy érdekes régészeti vonatkozású cikket budapesti jógaközpontunk honlapján olvashat a Narasimha jóga hevederrel ászanázik című írásban.

A HINDU MŰVÉSZET 12. SZÁZADI REMEKMŰVE
Hindu művészet: indiai táncosnő homokkő szobra

A 12. század elején készült a táncosnő homokkő szobra. Ez a feltűnő jelenet anatómiailag lehetetlen, mégis a szobrász a folyamatos, örvénylő mozgás lényegét ragadta meg. A szemet gyönyörködtető ékszerek és a jelmez hangsúlyozzák a felületi díszítést, légiessé téve az egyébként tömör figurát. A túlzott póz a figyelmet nem a táncos női mivoltára irányítja, inkább azt érzékelteti, hogy a meditáció alatt a táncos szinte kilép a testéből. A korona csipkés tüskéi, a leomló nyaklánc, és a derekára erősített rojt az önfeledt, ritmikus, táncmozgás benyomását kelti. Egy észak-indiai hindu templomot díszítette. Ő az egyike a sok égi vagy félisteni táncosnak, aki művészetét az istenségnek ajánlva áhítatosan táncol a templomban, az oltár előtt.

Post a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*