fbpx Elmerülés a kirtan rezgéseiben - Bharata Kultúrtér

Elmerülés a kirtan rezgéseiben

Kultúra

A Bharata Kultúrtér indiai spirituális zenei sorozatának következő vendége az osztrák Govindas-Bhajan Band, akik klasszikus indiai Bhadzsan zenével érkeznek hozzánk. Alapítójuk, Raman Reti igazi élményt vár a közönséggel való találkozástól.

Interjú Raman Retivel, a Govindas-Bhajan Band alapítójával

Az interjút készítette: Sebestyén Renáta

Mikor és hogyan alakult a Govinda-Bhajan Band? Mi adta az indíttatást az együtt zenéléshez?

A 80’as évek végén alapítottam a Govinda-Bhajan Band-t, természetesen akkor még más felállásban. Szándékom az volt, és még most is az, hogy a Legfelsőbb Neveit tartalmazó mantrákat zenghessük, és azok kincsének a továbbadása. Emiatt mindig kaptam ihletet Krisnától és bhakta híveitől. Az aktuális felállásban fiammal Robin-Narayannal és Christiannal 2008 óta zenélünk együtt évente néhány alkalommal.

Milyen műfajba sorolható be zenétek? Főként ki vagy mi van rátok hatással? Milyen főbb témákat dolgoztok fel, mi a tárgya a dalaitoknak?

Klasszikus indiai Bhadzsan zenét próbálunk játszani, mivel ezt hallgatom már hosszú ideje főleg Indiában, de itt Nyugaton is. Viszont időnk legnagyobb részét itthon töltjük, ami azt jelenti, hogy nyugati zenei stíluselemek, mint amilyen a rock, a folk és a blues elemei hozzáadódnak a tradicionális indiai zene hangulatához. Nagyon inspirál szeretett mesterem, Srila BA Paramadvaiti Maharádzsom, de más nagyszerű Bhadzsan zenészek is a világ összes részéről, akik áldásukat adták rám az utamon… Bhajanjainkat főként Krisnához, Radharanihoz, Csaitanya Mahaprabhuhoz éneküljük, de lehetséges néhány kitérő más „szögletekbe” is, meglepetésekre mindig lehet számítani. Angol nyelven is éneklünk majd néhány dalt.

Van olyan kedvelt időtöltésetek zenélésen kívül, ami hozzájárul a zenekar munkájához?

Próbálok például a lehető legtöbbet utazni, ami által lehetőségem nyílik látni, hogyan élnek, dolgoznak, énekelnek az emberek különböző helyeken… Tavaly februárban Indiában voltam pár hetet fiammal, Robinnal. Meglátogattunk néhány szent helyet, köztük Vrindavant és Puskart Radzsastanban.

Van-e, és ha igen, mi a varázsa számotokra az élő koncerteknek? Fontosnak tartjátok egy különleges légkör megteremtését a koncerteken?

A találkozások mindig igazi élmények, egy meditációs gyakorlat ihletett emberek körében, eksztatikus zenészeimmel, és természetesen a közönséggel, mélyre merülhetünk a transzcendens rezgésekben és szívünkben, megérint a szent nevek éneklése. Mindig ez a célunk, és nincs ez másképp a budapesti koncert esetében sem.

Gyakran játszotok külföldön? Mire számítotok a budapesti előadás kapcsán?

Többnyire Ausztriában játszok különböző formációkban, de „csak magamban” is otthon, néha hittestvéreimmel, és az elmúlt 15 évben abban az áldásban részesültem, hogy hetente énekelhetek egy kis Bhajan programot Bécsben, a Sri Radha Govinda templomunkban. Időnként különböző jóga csoportok hívnak meg. Csak odamegyek mint egy vendég és barát, és az esetek többségében lehetőséget kapok játszani egy pár Krisna dalt velük. Emellett néha alkalmunk nyílik fellépni más országokban is, mint most Budapesten!

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*