fbpx Ahol a tánc és az orvoslás találkozik - Bharata Kultúrtér

Ahol a tánc és az orvoslás találkozik

Kultúra

Keralából érkezett interjúalanyunk ayurvéda orvos és indiai klasszikus táncos egyben. A Bharatában készülő fellépése kapcsán faggattuk Indiáról, orvoslásról és táncról.

Interjú Dr. Neethu E. Mohan-nal

Dr. Neethu E. Mohan következő táncelőadása 2021. október 11-én 18 órától a Bharata Kultúrtérben >> Indiai táncelőadás

Az interjút Juliana Romero Radhastami, a Bharata argentin önkéntese készítette.

Hogyan kerültél Budapestre?

A férjem ayurvédikus orvosként dolgozik Budapesten. Én magam is ayurvéda orvos vagyok. Nemrég mentem férjhez, és természetesen követtem a férjemet Budapestre. Kötelességünknek érezzük a tudásunk hasznosítását, hiszen oly sokat tanultunk.

Hogy érzed magad Budapesten?

Magyarország egészen más kultúra az indiaihoz képest. Eleinte idegennek tűnt. De ahogy egyre több embert ismerek meg, egyre inkább otthon érzem magam. Sosem gondoltam, hogy Európában fogok élni és olyan emberekkel fogok találkozni, mint ti. Úgy érkeztem ide, hogy egyáltalán nem ismertem a nyugati szokásokat. Ugyanakkor, érdekesnek tartom a magyarok részéről a spirituális nyitottságot.

Hogyan fér el egymás mellett az ayurvédikus orvoslás az indiai klasszikus tánccal?

Mindkettő a védák része. Az egyik az ayurvéda, a másik a natyavéda. Érdekel a spiritualitás ezért választottam a nyugati orvoslás helyett az indiai tradicionális gyógyászatot. A véda tudománya közelebb visz bennünket Istenhez. Érdekel a kultúránk, a múltból ránk hagyományozott spirituális tradíció.

Az ayurvéda gyógynövény alapú orvoslás mindenféle vegyi anyagokat mellőz. Kizárólag tiszta alapanyagokból dolgozunk, mellékhatások nélkül. A Föld tiszta ajándékait használjuk, mint a gyógynövények és az olajok.

Az ayurvéda alapja a helyes táplálkozás, mely személyre szabottan a testtípushoz igazodik. Itt lép be az indiai fűszerek szerepe is. Például a kardamom és a fahéj étvágygerjesztő hatású. Segíti az emésztést és megannyi pozitív hatásuk van.

Hogyan fér el benned az ayurvéda és az indiai tánc egyszerre?

Nálam az ayurvéda és a tánc összetartoznak.

India melyik részéről származol?

Dél-Indiából.

Az indiai klasszikus táncok közül a dél-indiai táncokkal foglalkozol?

Igen, az általam képviselt táncok Tamil Naduból, Keralából és Karnatakából származnak.

Háromféle táncot tanultam, a kuchipudit, a mohini attamot és a bharatanatyamot.

Az indiai tánckosztüm gyönyörű. Van-e jelentése?

A tánckosztüm a Legfelsőbb iránti odaadásunkat hivatott kifejezni.

A mohini attam tánckosztüm színe fehér. A bharatanatyam táncban pedig különféle színek kombinációi jelennek meg. Azonos szabás, más-más színekkel.

Mik az indiai táncok témái?

A Legfelsőbbhöz kapcsolódó történeteket jelenítenek meg. Például Krisna gyerekkori történeteit, vagy a hozzá kötődő érzéseket.

Az északi- és a dél-indiai táncok egészen más hangulatúak. Hogyan jellemeznéd a kettő közötti különbözőséget?

A dél-indiai táncok tipikusan templomi táncok. Az északi folk világában pedig vallási vagy népi szokásként mutatnak be táncot.

Például az északi vidéki kultúrában esküvő vagy más esemény alkalmával táncolnak. Ezért az északi néptáncok inkább az emberek életéről és szokásairól szólnak.

A dél-indiai táncok pedig eredendően templomi táncok. Aztán idővel dolgozták át színpadra őket.

Ugyanakkor az észak-indiai klasszikus táncok is spirituális táncok, melyek elbeszélik Krisna vagy éppen Síva élettörténeteit és a tanításaikat.

A spirituális témák megelevenítése hogyan hat a táncosra?

Ha a táncos Krisna szerepébe bújik, teljesen azonosul vele, szinte eggyé válnak. És így nagyon mély kötődés alakul ki a táncos és a Legfelsőbb között. A közönséghez akkor jut el az üzenet, ha a táncos valóban kapcsolódik a megelevenített személyhez.

A néző egy ilyen előadáson betekintést nyerhet a spirituális titkokba?

Igen. A néző is átszellemül, betekintést nyerhet a felsőbb szférákba. Mindebben a táncelőadás és a megragadó zene is segíti. Előadóként gyakran azt látjuk a közönségen, hogy az ő arcukra is kiül a színpadon megelevenített érzés.

A Bharata színpadán egyedül fogsz fellépni?

Alapvetően igen, de budapesti tánciskolám egyik tanonca is megjelenik majd a színpadon.

A Bharatában milyen táncot láthatunk tőled?

Bharatanatyammal lépek fel, ami Tamil Nadu klasszikus tánca.

Dr. Neethu E.Mohan interjú

Mit üzensz a Bharata közönségének?

A közönség betekintést nyerhet India spirituális tradíciójába, megismerheti a különös mozdulatokat, ritmusokat, a mozgás és a ritmus koordinálását, az indiai klasszikus tánc mimikáját.

Továbbá, a közönség az előadás során betekintést nyerhet India hitvilágába és spirituális tanításába, az isteni erő természetébe, egyszerűségébe, békéjébe. Az előadás egy felajánlás.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*