fbpx Az indiai turbán - Bharata Kultúrtér

Az indiai turbán

Kultúra

Nyugaton ha felmerül az indiai turbán kérdése, sokan nem tudják, hirtelen melyikre kell gondolni. Éppen ezért összegyűjtöttünk mindent, amit tudni kell az indiai turbánokról. Megnéztük azt is, honnan ered egyáltalán a turbán. Többek között azt is megtudtuk, mit jelent, ha valaki rózsaszín vagy éppen piros turbánt visel. Így egy esetleges indiai utazásnál biztosan képben leszel.

Írta: Bató Mária Magdolna

Indiai turbán Rádzsasztán államban

Az indiai turbán az indiai öltözködés része. India lakossága rendkívül vegyes. A kulturális sokszínűség megnyilvánul a sokoldalú indiai konyhában, de abban is, hogy a turbán az ország különböző tájegységein belül nagy változatossággal bír. Különbözőek színben, méretben és formában látható.

A turbán jellegzetességei általában viselőjük társadalmi rangját tükrözik, vallási vagy területi hovatartozást is jelölnek. Nem kiegészítőként szolgálnak egy-egy csinos táskához. India vallásaiban különféle turbánokat különböztetünk meg. A különbségek azt jelölik, hogy a turbánt viselő személy melyik régióhoz tartozik.

Az indiai turbán neve lehet pagri, dumalla, peta, pheta, pagari, dhamala, patti, száfa. A megnevezések olyan fejdíszt jelölnek, amelyet a férfiak adott szertartás szerint tekernek a fejükre. India területén számos más turbán is található, viszont annak felkutatása nem a mi feladatunk.

A turbán színei

A különleges ruhadarabot mindenhol tisztelet övezi. Jellegzetes, hogy különböző alkalmakon más-más színű turbánt viselnek.

A piros indiai turbán Rádzsasztánban a juhászoké. A rózsaszín turbánt általában tavasszal hordják, vagy házassági ünnepségeken a vendégek viselik. Sok területen gyűlések idején a vének fehéret tekernek fel, amely a béke szimbóluma. A fehér turbán használata az iszlám vallásban a legelterjedtebb. Észak-Afrika bizonyos részein a kék szín vált általánossá. A kék turbán az egy törzshöz való tartozást jelöli.

Az indiai turbánra jellemző, hogy ékszerekkel díszítik, melyek szintén a viselő rangját tükrözik. Törökországban a díszek azt is jelölik, hogy a turbános személy mennyire gazdag és mekkora hatalommal bír.

A turbánok története

A turbán eredetét illetően a szakértők még nem jutottak zöldágra. A történészek annyiban egyet értettek, hogy mindenképp Közép-Kelethez kapcsolható. A legtöbben Mohamed prófétához kötik a turbán megjelenését. Ennek megfelelően a turbán eredete az iszlámban Kr.u. 570 és 632-re tehető.

Az indiai turbánok története

A Rig Védában már történtek utalások az ókori India királyainak fejfedőjére. A későbbi, védikus periódusból arról olvashatunk, hogy a brahminok lábát a királyok fejfedője dörzsölte ki egy Chadalla nevű játék során.

Abban az időben az előkelő személyek egy fejre göngyölt ruhadarabot viseltek. Ez alatt a hajukat összefogták, és az anyagot bőségesen kibélelték. Az egyszerű közemberek semmilyen fejfedőt nem használtak.

Kr.e. 300 körüli feljegyzésekben arról olvashatunk, hogy Rishi Apasthamba tanító arra kéri a diákjait, hogy vegyék le a pagrit, amikor a terembe lépnek.

Egy másik feljegyzés Kr.e. 600-320-ra tehető a poszt-védikus irodalomban. Itt bizonyíték található egy nagyon terjedelmes fejfedőre, az Ushnishnára, amely később köznapi jelenséggé vált. A kelet emberei később ezt a viseletet Vratyas-ként ismerték meg. Jelentése: fehér és ragyogó.

Észak- és dél-indiai régészeti leletek arra utalnak, hogy a nők és férfiak egyforma fejfedőt használtak.

A kalap Európában a 11. században vált ismertté. A turbán elődjét Indiában már századokkal azelőtt használták. A korai indiai turbán mérete terjedelmes. Jellemzően a fej köré tekerték és a bőségesen hímzett végét szabadon hagyták.

Az indiai turbánok fajtái

Különböznek ugyan színben, formában és méretben is, de miért? Mit tudhatunk meg egy indiai férfiról, ha szembe jön velünk az utcán?Számos turbán ismert napjainkban. Megkülönböztethetünk indiai, arab, török, örmény, görög, myanmari vagy indonéz turbánokat. Ezen belül egymás közt is nagy a változatosságuk.

Indiában a legismertebb a szikh turbán, rádzsasztáni pagari, pheta, peta, illetve a rajputi száfa. Mindegyiket gondos és jól megtanult műveletekkel lehet feltekerni a fejre.

Helyenként a turbán felvételét már az iskola első éveiben tanítják. Ezek bármilyen színűek lehetnek, akár mintásak is. Egyes színeket, mint a kék, narancssárga és a fehér hagyományosan valamilyen ünnepségen viselik. Méretük is meghatározó. A dumalla a legnagyobb kerületű turbán. Ezt követi a szikh turbán, majd a parna.

A pheta, a maharasztrai turbán

Pheta a turbán megnevezése az indiai Maharasztra államban. Esküvőkön és más jellegzetes eseményeken veszik fel a meghívottak. Ha vendég érkezik hozzájuk, általában felajánlanak neki egy phetát. Többnyire 1 méter széles és 3,5 – 6 méter hosszú. A színt az alkalomhoz illően választják. Jellegzetes színek a sáfrány (a bátorság jelképe) és a fehér.

A peta, mysore-i turbán

Ez a megnevezés a dél-indiai Karnataka államban található Mysore városhoz köthető. Kezdetben a királyi család viselte. Selyemből készült, aranyszálakkal bordázottan. India függetlenné válása után nemzeti örökséggé vált. Kodaguban ugyanez a peta a népviselet része, melyet csak különleges alkalmakon vesznek fel.

Rádzsasztáni pagari

A rádzsasztáni turbán is számos színben előfordul. A pagari szintén viselője társadalmi vagy etnikai hovatartozását jelöli. Mérete és formája változik annak függvényében, hogy viselője milyen részen tartózkodik. A sivatagban élő, tevékenykedő személy pagarija bő és lazább kötésű. A gazdák és juhászok egész napos védelemre szorulnak a Nap ellen. Ezért nagyobb méretű a turbánjuk.

A pagari általában egyszínű. Színes pagarit ünnepeken vagy az előkelőbbek használnak. Hosszúsága 2-2,10 méter, szélessége pedig 20 cm.

A rajputi száfa

A száfát többnyire esküvőkön használják. Jellemző rá, hogy nagyon színes. A homlok fölötti részre általában egy ékszert tűznek. Ugyanakkor az is megkülönbözteti más indiai turbántól, hogy az anyag végét a fej tetején taréj alakúra formálják. Inkább személyre szabott, egyedi. Vőlegény turbánként is emlegetik, mivel a fehér lovon bevonuló fiatalember szokta viselni.

Turbán a szikh vallásban

A szikh az egyik legfiatalabb nagy vallás Az indiai szubkontinensen lévő Pundzsáb régióhoz köthető monoteista vallás. Elveik szerint az igazságosság, hűség, önkontroll és tisztaság a metafizikai igazság fölött áll. Istenképük nem ölt formát, láthatatlan és örök.

A 21. század elején világszerte 25 millió ember vallotta magát szikhnek. Ennek nagyrésze az indiai Pundzsábban él.

Éppen ezért az egyik legismertebb indiai turbán a szikh dasztar vagy pagri. A szikhek számára a dasztar a hitük része. Tiszteletet, önmegbecsülést, bátorságot, spiritualitást és áhítatot jelez. Közösségükben ezeken felül a turbán felelősséget, erkölcsi értéket, barátságot és kapcsolatokat jelent.

Ha valakivel baráti kapcsolatba kerülnek, gyakran cserélnek turbánt. Az utolsó szikh guru 5 elemet határozott meg, amely a vallást jelképezi. Az első, hogy az Isten iránti tiszteletből nem vágják le a hajukat. A dasztar arra szolgál, hogy megvédje a hajat.

Szikh dasztarból is többféle ismert. Egyik ilyen a férfiak dupla pattija vagy a nok. Ez nagyobb a többi dasztarhoz képest, de mégis kevesebbszer kell a fejre tekerni. A chand tora, a harci turbán a félhold alakú, dupla élű kard szimbóluma. Megvédi a fejet az éles vágásoktól. Egy másik szikh turbán az amritszári Dhamala, amely 5 vagy 11 méter lehet. Mindkettő 35 cm széles.

Az általános szikh dasztar hosszabb mint a dupla patti és 7-szer lehet a fej köré tekerni. Homlok fölött hegyezett, újabb modell szerint egy dasztar tűvel “V” formát ölt.

Az indiai turbán készítése

A szikh turbán esetében jellemző, hogy az először összefogott hajra egy anyagot tesznek (patka). Ez szintén azt a célt szolgálja, hogy megvédje a hajat.

Más indiai turbán, mint a rádzsasztáni, először körkörös muzdulatokkal készül. Egyik oldalról elindulva tekerik a fejre. Tájegységtől függően lehet a ruhát símitani vagy sodorni. Többször is végigsimítják az anyagot. Fontos, hogy minden réteg ugyanolyan sima legyen.

Az indiai turbán középpontja lehet a fej egyik oldalán vagy középen. A rádzsasztáni turbánra nem jellemző, hogy csúcsosítják. Ha fogytán az anyag, a turbán végével befödik a fej azon részét, amely köré eddig tekerték. A turbán végét teljesen eltüntetik vagy taréj formában egyik oldalra szúrják.

Összegzés

Azt mindenképpen érdemes tudni a turbánról, hogy nem csak a Nap ellen véd. Indiai utazás alkalmával jó, ha ugyanolyan tisztelettel kezeljük az indiai turbánt, ahogyan azt viselőjük is teszi. Ugyanakkor ha Maharasztra államba utazunk, előnyünkre válhat, ha nem utasítjuk vissza a nekünk szánt phetát.

Igaz, hogy nálunk kiegészítőként használjuk, de gondoltad volna, hogy valójában mekkora jelentőséggel bír? Ha van, te hogyan fogod ezután viselni a turbánodat?

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*