India történetét hitelesen bemutató dokumentumfilm

Kultúra

A Hinduizm Today magazin szerkesztői Shiva Bajpai (Kaliforniai Állami Egyetem) történelemprofesszorral együttműködve dolgozzák ki azt a remek dokumentumfilmet, mely India történetének autentikus bemutatását tűzte ki céljául. Az elmúlt évben az ismeretterjesztő film első, nem egészen fél órás része készült el, mely jól használható az iskolák oktatási programjában is.

indiai dokumentumfilm

Az Indus-völgyi civilizációval kezdődik, majd a Védák, a Rámájana, a Mahábhárata és a Bhagavad-gítá rövid ismertetése következik, ezután a hindu társadalomról hallhatunk.

A tudomány korai vívmányai az orvostudomány, a matematika és a kohászat terén a következő szakasz, majd a hindu hitvilág elmagyarázza az alapvető vallási fogalmakat és gyakorlatokat.

Az emberi életfeladat, a dharma eszméjéhez kapcsolódik az ahimszá, az erőszaknélküliség fogalma, melyet Mahátma Gandhi, Martin Luther King és Nelson Mandela élete is példáz.

A „Ki mint vet, úgy arat” mondanivaló egy szórakoztató animáción keresztül tanít a karmáról, a tetteink utáni felelősségről. A hindu istentiszteleti formák, az otthoni és a templomi imádat, valamint a lelki gyakorlatok, mint a japa és a meditáció lélekemelő bemutatása után bepillanthatunk a hindu fesztiválokba is.

A dokumentumfilm optimista megjegyzése szerint a hinduizmus azért maradt fent több ezer éve, mert a dharma, a hit és a kultúra egyedi és erős identitástudatot és spirituális célt ad. Ez egy dinamikus vallás, amely teljes szabadságot ad híveinek abban, hogy miként imádják Istent, vagyis Isten melyik arculatához vonzódjanak. Ezt biztosítják a fesztiválok, a templomok, a zarándoklatok, de elsősorban a guruk és a szentírások, melyek megvilágítják az utat a kereső számára.

Megtekinthető itt>>

Post a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*