fbpx India történetét hitelesen bemutató dokumentumfilm - Bharata Kultúrtér

India történetét hitelesen bemutató dokumentumfilm

Kultúra

A Hinduizm Today magazin szerkesztői Shiva Bajpai (Kaliforniai Állami Egyetem) történelemprofesszorral együttműködve remek dokumentumfilmet dolgoztak ki. A cél India történetének autentikus bemutatása volt. Az ismeretterjesztő film jól használható az iskolák oktatási programjában is.

Hiteles indiai dokumentumfilm

Az Indus-völgyi civilizációval kezdődik, majd a Védák, a Rámájana, a Mahábhárata és a Bhagavad-gítá rövid ismertetése következik, ezután a hindu társadalomról hallhatunk.

A tudomány korai vívmányai az orvostudomány, a matematika és a kohászat terén a következő szakasz. Ezt követően elmagyarázzák a hindu hitvilág alapvető vallási fogalmait és gyakorlatát.

Az emberi életfeladat, a dharma eszméjéhez kapcsolódik az ahimszá, az erőszaknélküliség fogalma. Ezt Mahátma Gandhi, Martin Luther King és Nelson Mandela élete is példázza.

A „Ki mint vet, úgy arat” mondanivaló egy szórakoztató animáción keresztül tanít a karmáról, a tetteink utáni felelősségről. A hindu istentiszteleti formák, az otthoni és a templomi imádat, valamint a lelki gyakorlatok, mint a japa és a meditáció lélekemelő bemutatása után bepillanthatunk a hindu fesztiválokba is.

A dokumentumfilm optimista megjegyzést tesz a hinduizmus több ezer éves fennmaradásáról. Az az oka, hogy a dharma, a hit és a kultúra egyedi és erős identitástudatot és spirituális célt ad. Ez egy dinamikus vallás. Teljes szabadságot ad híveinek abban, hogy miként imádják Istent, Isten melyik arculatához vonzódjanak. Ezt biztosítják a fesztiválok, a templomok, a zarándoklatok, de elsősorban a guruk és a szentírások, melyek megvilágítják az utat a kereső számára.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*