fbpx Az igaz ember története - Bharata Kultúrtér

Az igaz ember története

Kultúra

Sokszor kerülünk olyan helyzetbe, hogy fel kellene ismernünk az igaz embert és a hamisat. A következő szép történet arról szól, hogyan találta meg Dróna az igaz embert, és miként vallott saját maga ellen a dölyfös. Aki nem hiszi, járjon utána!

Dróna és az igaz ember története

Drónácsárjának sok tanítványa volt, ő oktatta a Pándava hercegeket is a hadászat tudományára. Ácsárja tanítót, gurut jelent. A mester pedig néha próbára teszi növendékeit, hogy lássa, hol tartanak.

Történt egy nap, hogy a nagy hadvezérhez így szóltak tanítványai:

– Kedves mester, lenne egy kérdésünk. A két unokatestvér, Durjódhan és Judhisthir közül miért nevezik alantasnak az esőt, és nemes jelleműnek a másikat? Miért van az, hogy Judhisthirt a legnemesebb lelkű emberként emlegetik? Hogyan ismerhető fel az igaz ember?

Dróna a gondolataiba mélyedt, majd kisvártatva megszólalt:

– Tegyünk egy próbát, és döntsétek el ti. Mindketten híres harcosok, akik jól ismerték a fegyverforgatás minden csínját-bínját. Hívjátok ide őket.

Amikor Durjódhan és Judhisthir megjelent Drónácsárja előtt, először is tisztelettel köszöntötték mesterüket. Arra számítottak, hogy Dróna ismét valamilyen harcászati feladattal bízza meg őket. Ehelyett Drónácsárja a következő feladatot adta:

– Durjódhan, menj el, keress egy náladnál okosabb és jámborabb embert! Judhisthir, menj, hozz magaddal egy náladnál bűnösebb embert.

A két híres harcost ezzel elbocsátotta. Telt-múlt az idő, a hetek követték egymást, de semmi hír nem volt még egyikkőjükről sem. Aztán szinte egyszerre megérkeztek, de mind a ketten egyedül, nem hoztak magukkal senkit. Az egybegyűltek előtt Dróna vallatóra fogta őket:

– Bejártam a különböző királyságokat, de nem akadtam olyan emberre, amilyent mondtál – közölte Durjódhan.
Judhisthir szerényen így válaszolt:

– Kedves mesterem! Sokfelé jártam én is, sok emberrel találkoztam. Egyre inkább meggyőződtem arról, hogy nálamnál bűnösebb nincs e világon.
Drónácsárja széttárta a karját, a többi tanítványához intézte szavait:

– Nos, mit gondoltok? Látjátok már, miért érdemelte ki Judhisthir az igaz ember nevet?

Összegzés

Ez a történet nem egy alávaló személyről szól, aki bűnösnek vallotta magát. Judhisthir olyan magasan képzett herceg volt, aki mind az anyagi, mind a lelki tudományban kimagaslott. Tudták róla, hogy soha nem hagyja el hazugság a száját, és bárki segítséget kér tőle, az megkapja. Mégis őszintén bűnösnek érezte magát, mert egy kimagasló személy soha nem gondolja, hogy mindent megtett, amit csak tudott. Az igaz ember úgy érzi, még többet tehetne.

Tanítás a hamis tanítókról

Leveles Zoltán tanítása a hamis tanítóról

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*