fbpx Az időtlenséget szerető orientalista odisszi táncos - Bharata Kultúrtér

Az időtlenséget szerető orientalista odisszi táncos

Kultúra

Szegedi Anita odisszi táncos meglátta India időtlenségét és az elfogadást. Mint meséli, az idő, mintha Indiában nem is létezne. Ezért vagy másért, de a különféle mozgáskultúrákban is jártas táncos végül az odisszinél landolt.

Szegedi Anita odisszi táncos

Nem rég tért vissza Indiából, ahol a Túri Virág Réka által fémjelzett Parvati táncegyüttessel töltött emlékezetes napokat. Természetesen elsősorban odisszi tánctanulással foglalkozott. Hamarosan a Bharatában lep fel a Parvati tánccsoporttal. Ennek ürügyén faggattuk őt. Tipp: Odisszi indiai tánc a Bharata Kultúrtérben

INTERJÚ SZEGEDI ANITA ODISSZI TÁNCOSSAL

Meglehetősen érdekes vizekre eveztél. Azt hiszem, sokszor megkérdezik tőled, hogy miért pont indiai klasszikus tánc, és azon belül miért éppen az Odisszi? Mi volt az, ami ennyire megfogott benne?

Kisgyermek korom óta táncolok, többféle stílust is kipróbáltam. Indiai táncok közül először a bollywood-dal találkoztam. Ekkor gondolkodtam el, hogy milyen alapokra épülhet ez a stílus, így találkoztam először a bharatanatyam-mal, ez volt az első ismeretségem az indiai klasszikus tánccal. Nagyon izgalmas, hogy össze kell hangolni a szem-, kéz- és lábjátékot. A guru által megalkotott, generációkon át tanított “koreográfiákat” lehet megtanulni és előadni.
Miért pont az odisszi? Elsősorban a külsőség fogott meg. Az ezüst ékszerek :). Valamint a magával ragadó lágysága. Egyszerűen gyönyörű. Dzsagannáth-hoz, az univerzum urához szóló tánc, csodálatos történetekkel, kecses mozdulatokkal, virtuóz lábmunkával, mesélő mimikával bemutatva.
Nagyon szeretem a bemutatók előtti készülődést. A szó szerinti órákon keresztül tartó lelki ráhangolódást, sminkelést, öltözködést. Még a lábfej és a kéz is ünnepi, piros festést (altát) kap.

Nemrég értetek haza Indiából. Milyen a helyiek mentalitása, élethez való hozzáállása? Mi az, amire innen, Európából érdemes odafigyelnünk Indiából?

A türelem… Az idő fogalmát egészen máshogy értelmezik. Legtöbbször az volt az érzésem, hogy számukra nem is létezik :).
A másik az elfogadás… Megelégszenek azzal, ami nekik jutott. Természetesen próbálnak javítani az adott helyzetükön, de nem elégedetlenkednek, nem morgolódnak.
Az istentudat átfonja az egész országot és az emberek lelkét is. Rengeteg templom van, és el is zarándokolnak a hívők, az adományozás és felajánlás a mindennapi életük része.
Rahul Acharya-nál – akitől kint tanultunk – is láttuk és hallottuk a mindennapi felajánlást. Ha ő éppen nem ért rá, akkor az unokatestvére végezte el a ceremóniákat. Amit megfogadnak (Istennek, embernek) azt meg is tartják (az embereknek néha várni kell rá).

Szegedi Anita odisszi tánc

Egy ilyen ihletett tánc elsajátításához elengedhetetlen a spiritualitás és a kapcsolat Istennnel?

Ha eleinte nincs is benne a táncosban, egy idő után kialakul egyfajta spiritualitás. Dzsagannáth, Krisna, Rádháráni és a félistenek számára előadott tánc közben eltáncolt történetek egyaránt hatással vannak a táncosra és a közönségre is. A laikus nézőket is teljesen magával ragadja az érzés. Fellépések utáni beszélgetések alkalmával mindig részletesen kifagganak a kis részletekről is :).

Mennyire lehet ötvözni táncban a modern technikákat az ősi indiai elemekkel?

Teljes mértékben lehet. Túri Virág Réka is alkotott csodálatos koreográfiákat, ami a közönség és a mi számunkra is felejthetetlen élményeket adott. A két technika ötvözése csiszolja mindkét stílust. A kedves közönség egy szám erejéig láthatja is Virág egyik érzelmes modern alkotását.
A bollywood tánc is erre épül. Klasszikus templomi táncokat és nyugati műfajokat hoz össze izgalmas koreográfiává.

Túri Virág Rékával milyen együtt dolgozni? Milyen érzés, hogy ő ezúttal Indiából szurkol nektek a fellépéshez?

Elképesztő! 4 évvel ezelőtt kértem, hogy tanulhassak tőle, mert azt éreztem, hogy ő tudja a legjobban átadni azt a tudást, amire szükségem van. Átgondoltan tartja az órákat, hatalmas tudással rendelkezik, folyamatosan tanul, és ezt a tudását maradéktalanul át is adja. Még mindig felfoghatatlan számomra, hogy megszervezte nekünk ezt az indiai tánctábort.
Még onnan messziről is fogja a kezünket. Részletesen leír minden mozdulatot, lerajzolja a térformákat, videó segítséget küld nekünk.

Mit vársz a fellépéstől, a közönségtől? Milyen érzés a Bharata Kultúrtér színpadára állni?

Nagyon otthonos hely, családias színpaddal.
Szerintem varázslatos fellépés lesz. Nagyon készülünk rá, lélekben Virág is ott lesz velünk. Lelkes közönség szokott lenni minden előadáson.

Mik azok a mozgásformák, melyeket a tánc mellett gyakorolsz? A jóga mennyire játszik szerepet az életedben?

Orientális táncot gyakorlom és tanítom. Egyiptomi hastánc. Itt is szerepet játszik a színészi játék, az arab dalokat el kell játszani a közönségnek, hogy ők is megértsék a tartalmát.
A bollywood tánc az egyik kedvencem. Izgalmas koreográfiákat lehet alkotni a fentebb említett klasszkus és modern táncok segítségével.
Hatha jógával is foglalkozom. Nagyszerűen karban tartja a testet és az elmét is.

Mit üzensz a közönségnek?

Jöjjenek el minél többen, mert szeretettel és nagy lelkesedéssel próbáljuk elhozni a táncukkal India egy kis szeletét.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*