fbpx Házasság világnapja − és amit India hozzá tud tenni - Bharata Kultúrtér

Házasság világnapja − és amit India hozzá tud tenni

Kultúra

A házasság világnapja alkalmából kukkantsunk be kicsit a tradicionális Indiába! A Mahábháratában olvashatjuk azt az érdekes történetet, amikor Judhisthira hercegnek filozófiai kérdésekre kellett felelnie. A tét sem volt csekély: testvéreinek élete. Az egyik kérdés így hangzott: Ki egy családos barátja? A válasz: a saját házastársa.

Házasság világnapja

A tradicionális hindu felfogás szerint, a házasság alapja a barátság, és ez a megértésben, az elkötelezettségben egyesíti a férfit és a nőt. Nincs alárendelt szerep, az ősi mondás szerint: Feleség és férj két kerék az élet szekerén. A dharma, a hindu etikai kódex, mint helyes magatartást ezt állítja a házasulandók elé. Ez a Védák tanítása is, függetlenül attól, hogy mennyi visszaélés vagy nők elleni erőszak fordulhatott elő az évszázadok folyamán.

Mikor van a házasság világnapja?

A házasság világnapját világszerte február második vasárnapján ünneplik. Az 1980-as években indult útjára Amerikából, és bár keresztény alapokról indult, felekezettől függetlenül fontos emléknappá vált. Népszerűségére jellemző, hogy sok helyen, így hazánkban is nem csak egy napra korlátozódik, hanem sok esetben egy egész hetet kitöltenek a házasságot ünneplő különféle rendezvények.

A házasság világnapja története

A házasságkötések rohamos csökkenésének megállításáért indult útjára egy mozgalom, mely később a „Házasság világnapja” nevet kapta. „Hiszünk a házasságban!” jelszóval amerikai házaspárok kezdeményezték.

A házasság védőszentje Szent Miklós lett. A jótékonykodásáról már életében elhíresült püspök egy alkalommal megsegítette azt a Mürában élő szegény embert, aki hozomány hiányában nem tudta férjhez adni három lányát. Már az a veszély fenyegette őket, hogy örömlányok lesznek. Miklós püspök éjjel, titokban bedobott a házuk nyitott ablakán három erszényt, s a lányok férjhez tudtak menni. Szent Miklós emiatt a hajadonok védőszentje, s a házasság és az anyaság oltalmazója is.

A házasság világnapja célja

A házasság világnapja célul tűzte ki a házasság népszerűsítését, annak bemutatását, hogy még korunkban is léteznek jó és tartós házasságok. Ilyenkor szokás közreadni az ezüst-, arany- vagy gyémánt-lakodalmukat ünneplő idős házaspárok szívet melengető történeteit.

A megemlékezés azt is fontosnak tartja kihangsúlyozni, hogy a társadalom alapja a jó házasságban élő, gyermekeket vállaló és tisztességben felnevelő férfi és nő.

A nemzetközi összefoglaló kihangsúlyozza, hogy a házasság világnapja tiszteli a férjet és a feleséget, és elismeri, hogy a család a társadalom alapja, a közösség alapvető egysége. Üdvözli a család fontosságát, szépségét, a hűséget, az áldozatot és az örömteljes gyermekvállalást.

2001-től már számos ország jogrendszerében helyet kapott az azonos neműek házassága is.

Házasságkötés kontra élettársi kapcsolat

Magyarországon, a polgári házasságot az 1894. évi törvény szentesítette. A házasságkötés okai között többnyire a kapcsolat törvényesítése, társadalmi és gazdasági stabilitás; egy család jogi egységének létrehozása áll. Akik házasságot kötnek, azok számára fontos a gyermek családon belüli törvényes helyzete. Bár a házasságkötések száma jelentősen visszaesett, a közvélemény kutatások szerint a házasság intézményének presztízse változatlanul erős.

Napjainkban gyorsul az a világtendencia, mely a házasság helyett az együttélést részesíti előnyben. A házasságkötés világszerte csökkenő tendenciát mutat. Inkább az alkalmi vagy csak rövidtávra tervező, kellemes párkapcsolat élvez elsőbbséget. Az Egyesült Államokban 2005-ben csaknem minden második gyermek házasságon kívül született, ezt Magyarország 2015-ben „sikeresen” megismételte.

Mit tud hozzátenni India a házasság világnapjához?

A tradicionális hindu filozófia szerint a házasság két lélek szövetsége, nemcsak két test kapcsolata. Sőt egyben két család összefonódása is. Hivatalosan a lányok 18, a fiúk 21 évesen köthetnek házasságot.

Bár sok férfi és nő tudja, hogy a szeretet elengedhetetlen egy ilyen életre szóló kötelékben, gyakran nem veszik észre, hogy a szeretet szoros barátság nélkül csak illúzió. Hosszú távon senki nem vágyik a másik társaságára, ha házastársa egyben nem a legjobb barátja is.

Már régen megjelent az a cikk, melynek két pszichológus írója azt a címet adta: „Meglepő kulcs a legboldogabb párokhoz”. Azt fejtegetik, hogy bár a romantika beszél a szerelemről, de a szeretet igazi, végső próbája a barátság. A modern pszichológusoknak ez talán egy újonnan felfedezett koncepció, de körülbelül 4000 évvel ezelőtt Judhisthira számára már kiderült ez a „titok”: Egy családos barátja a saját házastársa – „bhaaryaa mitram grihesatah”.

Hindu házassági mantra

A hindu házasságkötés több szertartást is magába foglal. Ezek egyike, amikor a férfi és a nő, immár házasként, egymás kezét fogva körüljárja az áldozati tüzet, s közben ezt mondja: Ezekkel a lépésekkel megerősítem, hogy a barátommá váltál. Talán megérdemlem a barátságodat. Talán a barátságom eggyé tesz veled, s talán a te barátságod eggyé tesz velem.

Ezekkel a lépésekkel, amit velem vettél, a legjobb barátom lettél. Soha nem lépek ki ebből a kapcsolatból. Isten egyesített minket ebben a kötelékben. Minden tevékenységet szeretettel és megbecsüléssel együtt végzünk. Legyünk barátságosak a gondolatainkban is. Figyeljünk együtt feladatainkra és szokásainkra. Ha te vagy a dalszöveg, én vagyok a zene. 

A sok változat közül ez az egyik mantra, melyet közben elmondanak.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*