fbpx Érdekességek Ravi Shankarról - Bharata Kultúrtér

Érdekességek Ravi Shankarról

Kultúra

2012. december 11-én, 92 éves korában elhunyt Pandit Ravi Shankar háromszoros Grammy-díjas szitárművész, akit kevéssel a halála előtt jelöltek a negyedik Grammy díjra. Ő volt India legismertebb zenei nagykövete. A 60-as évektől kezdve jelentős szerepet töltött be a nyugati zenei és kulturális életben is. A Beatlesszel is dolgozott együtt, George Harrison a „világzene keresztapjá”-nak nevezte.

Zene az Ellora barlangoknál

Aurangabadban az Ellora Festivalon azt mondta a közönségének, hogy az Ellora barlang a világon a legjobb zenei háttér. „Irigylek mindenkit, miközben hallgatod a zenét, nézheted az isteni Kailash templom dicsőségét.”

Az Ellora barlangok a IX. sz. környékén épült fantasztikus sziklatemplom-csoport gyűjtőneve, 34 sziklába vájt szentélyből vagy akár katedrális méretű templomból áll, felosztva a hindu, a buddhista és a dzsaina vallás között.

Mindközül a Kailash templom a leghíresebb. Ravi Shankar azután a bizonyos Ellora Festival után arról is beszámolt, hogyan ihlették meg e csodálatos szentélyek öccsét, a nagy táncost, Uday Shankart.

„Dada legfőbb inspirációit Ellora, Ajanta, Mahabalipuram adta. Mint egy festőnek megjelent a látvány a fejében. Ott ült a barlangtemplomban, és a tánc megjelent képzeletében, látta a mozdulatokat.”

A spiritualitás szükségessége

Ravi Shankar a politikával és a vezetőkkel kapcsolatban a spiritualitás szükségességét hangsúlyozta, kijelentette, hogy csak az fog előrelépést hozni az országban.

„Az indiai demokrácia arca akkor fog megváltozni, ha a politikai vezetők képesek áldozatot hozni.”

„A bűnözés és a korrupció ellen a nyugalom és a józanság eszközével lehet tenni, ez pedig a lelkiségből jön”

– mondta egyik beszédében.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*