fbpx Egy különleges ember a századfordulóról - Bharata Kultúrtér

Egy különleges ember a századfordulóról

Kultúra

Kellár Márta tollából

Sir Charles Eliot Norton Edgecumbe (1863-1931) nem akármilyen képességekkel rendelkezett. Egy kis angliai faluban született, Oxfordban tanult. Több hivatása is volt, mindegyikben kiemelkedő teljesítményt ért el. Neve mellett a következő felsorolás található: író, filozófus, híres tudós, diplomata, lovag, gyarmati tisztviselő, botanikus, tengerbiológus, nyelvész.

Sir Charles Eliot Norton Edgecumbe

16 nyelven beszélt, de még ennél is többet ismert jól. Ő nevezett el egy tengeri csigafajt. Megnyerte a Boden szanszkrit ösztöndíjat.

Diplomataként szolgált Oroszországban, Marokkóban, Törökországban, Washingtonban, Bulgáriában, Szerbiában, Japánban. Ő volt az első külföldi, aki a Japán Császári Akadémia tagja lehetett.

Sir Charles Eliot könyve a hinduizmusról

Könyvet írt Hinduizmus és budhizmus – egy történelmi vázlat címmel. Először 1921-ben jelent meg, amikor a szerző brit nagykövet volt Tokióban. Azóta már több kiadást is megért. Néhány részlet a műből:

Hadd valljam be, hogy nem tudok osztozni az európaiak felsőbbrendűségének önhittségében és a nyugati világban elterjedt szokásaikban.

Az európai civilizáció nem kielégítő, Ázsia még mindig kínál valami sokkal vonzóbbat azok számára, akik lélekben messze vannak tőle.

Az indiai vallásokban több a spiritualitás, a Végtelen nagyobb megértésével rendelkezik és elfogulatlanabb, mint a mi nyugati hitvallásunk. Ők nem csupán toleránsak, de gyakran előfordul, hogy az emberiség különböző osztályai saját élet-szabályokkal és hittel rendelkeznek, s aki követi az ilyen részleges igazságot nem sérti meg a nagyobb és a mindent magában foglaló igazságokat, melyek körülményei nem teszik lehetővé számára, hogy rögzítse a figyelmét…

Indiának az a jogcíme a világ figyelmére, hogy a történelem kezdete óta minden egyéb nemzetnél jobban a létezés misztériumának vizsgálatára szentelte magát, és az én szememben az a tény, hogy az indiai gondolkodás széles körben eltér a miénktől népszerű gondolat, pozitív érdem.

Krisztus személyes tanítását egy indiai tökéletesnek tartja, de neki nem elegendő vagy kielégítő. Alig van benne olyan, ami nem volna megtalálható a sok hindu szentírás valamelyikében…

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*