fbpx Az indiai Kiran Desai kapta az idei Booker-díjat - Bharata Kultúrtér

Az indiai Kiran Desai kapta az idei Booker-díjat

Kultúra

Az eddigi legfiatalabb női kitüntetettnek ítélték oda az angol nyelvű irodalom legrangosabb elismerését, a Booker-díjat, amelyet idén a 35 éves, indiai születésű Kiran Desai vehetett át.

Az 50 ezer font (20 millió forint) pénzjutalommal járó elismerést az írónő második, The Inheritance of Loss című regényével nyerte el. Kiran Desai első nekifutásra megkapta a rangos díjat, most először került fel ugyanis a Booker végleges jelöltlistájára. Ezzel saját édesanyját, a szintén író Anita Desait is lekörözte, kinek neve ugyanis eddig háromszor szerepelt a jelöltek rövidített listáján, de egyszer sem őt választották.

A Booker-díjat, amely az alapító brit élelmiszer-importőr cégről kapta nevét, első ízben 1969-ben adták át, s azóta olyan szerzők nyerték el, mint Nadine Gordimer, Kingsley Amis, Salman Rushdie, Margaret Atwood, Iris Murdoch, William Golding és Ian McEwan. A kitüntetést Nagy-Britannia, Írország és a Nemzetközösséghez tartozó országok azon állampolgára kaphatja, akinek regényét az évben a legjobbnak ítéli a szakmai zsüri.

Forrás: Kultúrpont

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*