fbpx Amit az Indiából érkezett táncosnő lát a világból - Bharata Kultúrtér

Amit az Indiából érkezett táncosnő lát a világból

Kultúra

Dr. Prakriti Bhaskar az egyik indiai klasszikus tánc, a Bharata natyam elkötelezettje. A Mumbai Egyetemen képzőművészeti mesterképzést szerzett. Elragadó előadóművész, nemzetközileg elismert tanár és koreográfus. Célja, hogy diákjai esztétikai és kreatív érzékenységét fejlessze. Tanítása szerint a tánc komoly elme-test fegyelem, egy egész életen át tartó átalakulási folyamat. A Bharata Kultúrtér színpadán való a fellépése előtt Takács Virág szociológus készített vele interjút a Bharata előadótermében. Beszélgetett vele az indiai és a magyar társadalomról, a vallásról és természetesen a jövőbeli terveiről.

Interjú Dr. Prakriti Bhaskar jógaoktatóval és bharata natyam táncművésszel

Dr. Parvati Bhaskar-ral interjú Budapesten
Az interjú a Bharata Kultúrtérben készült 2019. május 10-én

Hogyan érzi magát Magyarországon?

Otthon érzem magam, már ez a harmadik látogatásom. Sok nagyszerű barátom van itt, és igazán otthon érzem magam.

Milyen külföldiként látni Magyarországot?

Azt hiszem, attól függ, miért jöttél. Ha turistaként érkezel, mindig külön vagy az emberektől, de én nem így közeledem ide. Olyan emberként jövök, aki szeretné megosztani, amit elnyert, különös tekintettel arra, amit a tanáromtól, Szvámí Véda Bharatitól kaptam. Az ő nevéhez kötődik a budapesti Himalájai Jóga Tradíció Központja – ez is jövetelem egyik oka. Meglátogatom a Sadhaka társaimat, a jógatársaimat, a keresőket. Így hát nem érzem magam külföldinek Magyarországon.

A magyar és az indiai társadalom Magyarországról kitekintve igazán eltérőnek hat. Mégis találhatunk hasonlóságokat. Ha összevetné őket, mit említene meg? Mi az, ami hasonló, mi az, ami különböző?

Nehéz megválaszolni ezt a kérdést, mert én Mumbaiban születtem és nőttem fel. Ez India egyik legmodernebb városa, új típusú társadalommal, de a vidéki India meglehetősen falusias.

Ugyanakkor a család kötőereje hasonló dolog mindkét országban. Több családhoz is ellátogattam Magyarországon, és látom, hogy a magyar struktúrában szintén fontos ez a kötőerő. A rokonok itt is támogatják egymást, és ez nagyon hasonlít az indiai családképhez.

“Ami igazán különleges és lenyűgöző számomra, az az itteni erős érdeklődés az indiai gondolkodás, az indiai kultúra, India spiritualitása iránt.Tanulok ebből, beépítem az életembe. Egyre több Magyarországon a vegetáriánus, ami komoly életstílus váltást jelent a magyarok életében.”

Mindez lelkesítő tapasztalat. A saját országunkban nem mindig értékeljük igazán, amink van. Néha kissé el kell távolodni, hogy látni lehessen a más kultúrákban, máshol élő embereket, akik megmutatják, mennyire értékes dolognak tartják mindazt.

Dr. Parvati Bhaskar 2019.
Dr. Prakriti Bhaskar előadás közben

A vallás az indiai társadalom egyik legfőbb meghatározója, mely áthat és átjár csaknem mindent. Azonban egyéni szinten is érdekes lehet ennek a tényezőnek a megjelenése. Milyen szerepet tölt be a vallás az ön életében?

Természetesen indiaiként komoly vallási háttérrel rendelkezem. Ugyanakkor a szüleimnek eléggé eltérő spirituális gyökerei vannak. Eléggé liberális környezetben nőttem fel, megválaszthattam, mit akarok csinálni, kihez akarok imádkozni. Szóval ebben az értelemben nincsenek kötött vallási gyökereim.

“Keresztény iskolába, keresztény templomba jártam. Édesanyám zsidó, édesapám pedig a dzsaina tradícióból származik, ami nagyon különböző, nagyon régi vallás. Természetesen Indiában hinduként is imádkozol, sok-sok megfelelő templom vár.”

Számomra mindez egy hatalmas befolyásoló erő, kapcsolatot fűz mindehhez. De nem érzem hozzáláncolva magam semmihez, és ez gyönyörű, mert ez szabaddá tesz. Szóval azt mondanám, nem vagyok a szó megszokott értelmében vallásos, de igenis keresem a spiritualitást. Dolgozom a személyes lelki életem fejlődésén.

Mark Twain mondta: India a vallások és a spiritualitás bölcsője. Indiaiként mit jelent Önnek a spiritualitás?

Mit jelent nekem a spiritualitás? Azt gondolom, hogy bárhol, bárkinek a körülményekből való kiszakadást jelenti, mert minden kultúrában vannak körülmények, amelyek szorítóak tudnak lenni.

Ezek kötelező érvényűek lehetnek, és az élőlények közti elválasztó erőkké válhatnak. Nekem a spiritualitás valamiképp lebontja ezeket az anyagi körülményeket.

“A spiritualitás szabaddá tesz, de ez nem felelőtlenséget jelent. Szabaddá tesz a legnagyobb felelősség értelmében.”

Nem csak azért vagyok felelős, hogy mi csinálok a saját életemmel, hanem, hogy hassak a hozzátartozóimra, megosszam velük, amim van. Milyen örömöt? Milyen szeretetet? Milyen bölcsességet? Milyen vidámságot tudok az életükbe vinni? Ezt jelenti számomra a spiritualitás.

A mesterem mindig azt mondta: hagyjunk mindenkit szeretve lenni. Azt gondolom, ez a legmagasabb szintű tanításainak egyike. Ezt jelenti a spiritualitás. Hogy egyre szeretetteljesebb és gyengédebb emberré válj. Szeretetteljesebb ember vagyok? Felelősségteljesebb emberré válok? Vajon akivel találkozom, örömtelibbnek érzi majd magát? Bízzunk benne, hogy valamiféle békét érez majd, hiszen sok a fájdalom és a szenvedés, ezt látom mindenhol. Mindenki egy kis szeretetre vágyik. Semmi másra.

Dr. Parvati Bhaskrar 2019 interjú

India lakosságának kb. 80%-a hindu, 14%-a muszlim, 2%-a keresztény, és kisebb arányban más vallású, mint például szikh, buddhista vagy dzsaina. Hogyan élnek egymás mellett a különböző emberek Indiában?

Azt hiszem, nekünk Indiában a toleranciának gyönyörű kultúrája van.

“Mert mások megértésének elsajátítása neveltetésünk alapvető tanítása.”

Lehetnek teljesen más vallású szomszédaink, lépten-nyomon találkozunk különbségekkel. Megtanulsz együtt élni, elfogadni más vallású, más szokású, más látásmódú embereket. Ez szép, ez helyes. Így rálátásod van sok más dologra, belátod, hogy nem csak egyféleképpen lehet élni az életet.

India népessége hozzávetőleg 1,339 milliárd fő volt 2017-ben. Sokféle ember él együtt szimbiózisban. Mi a helyzet a multikulturalizmussal Indiában?

India erőssége, hogy egységében változatos. Számtalan különféle kultúra, sokféle szokás, eltérő életformák egyvelege. Azt látod, szépen együtt élnek egy hatalmas országban. Mindenki követi a saját hagyományait, melyek néha középpontba kerülnek, néha elkülönülnek. Mindez gyönyörű, mert hatalmasak a különbözőségek. Észak-India teljesen különbözik Dél-Indiától, a keleti rész jócskán eltér a nyugatitól. A nyelv, az öltözködés, az étkezési szokások különfélék, nagyjából minden változik. Még az éghajlat, a földrajz is.

“Azt mondom: India sok ország egy országban.”

Mit gondol a vallás magyar társadalomban betöltött szerepéről?

Nem igazán tudom, erre nem látok rá. Azok az emberek, akikkel kapcsolatban állok Magyarországon a jóga tradíció tanárai. Úgy gondolom, eltérnek az átlagostól, valami mást keresnek. Ilyen emberekkel vagyok kapcsolatban. Az átlagról fogalmam sincs.

Vannak jövőbeli tervei Magyarországon?

Hát igen. Számtalan tervem van. Nagyon szeretnék megosztani dolgokat, mert azt látom, az emberek rendkívül érdeklődőek, kíváncsiak. Keresnek valamit, mint mindenhol máshol. Egyszóval szeretném megosztani, amit tanultam, amit a tanáromtól, a mesteremtől kaptam. Egy életfelfogást, ez az, amit szeretnék átadni.

Mindenhol vannak emberek, akik a dolgok értelmét kutatják. Ehhez szeretném felkínálni az általam tanultakat. Mindez nekem is tanulás, nem egyirányú folyamat, ahol csak én tanítok. Sokat tanulok, sokat tapasztalok.

Röviden hogyan foglalná össze magyarországi látogatását?

Elsősorban azért jöttem Magyarországra, hogy a Bharatnatyam táncot úgy adjam át, mint egy jógi gyakorlatot és egy mély meditációs technikát. Ezt a szellemiséget szeretném megosztani a jóga tanítványokkal.

Órákat tartottam különböző jóga központokban. Adódott egy másik lehetőségem is a tánctanításra, ami gyönyörű, mert ezt csinálom 25 éve. Jó lenne, ha ezt a csodálatos művészetet megoszthatnám olyan emberekkel, akik más kultúrából származnak. Akkor ők is megtapasztalhatják e művészet gyönyörűségét és örömét. Ez egy fantasztikus, új lehetőség. Nagyon várom!

Hangulatképek Dr. Prakriti Bhaskar bharata natyam táncelőadásáról (Budapest, Bharata Kultúrtér, 2019. május 10.)

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*