fbpx A világ egyetlen szanszkrit napilapja - Bharata Kultúrtér

A világ egyetlen szanszkrit napilapja

Kultúra

A Sudharma című napilap történelmi jelentőségű újság Indiában. Ez ugyanis a világ egyetlen szanszkrit napilapja. Kalale Nadadur Varadaraja Iyengar, egy szanszkrit tudós, indította el 1970-ben, azzal a céllal, hogy őrizze és népszerűsítse a nyelvet. Ő egyben szanszkrit nyelv ápolását célzó könyvek kiadója is.

Szanszkrit napilap Indiában

Tipp: zengd velünk a Bhagavad-gítá szanszkrit slókáit a Védák nyelvén szerdánként. >> Asrami programok

A kezdetekkor szembe kellett néznie a szkeptikusokkal, akik figyelmeztették őt a bekövetkező csődre, és megjósolták az újság korai végét. Ugyanis nem sokan hitték, hogy a szanszkrit nyelv szókincse elegendő lesz a napi tevékenységek bemutatására. De támogatók is akadtak, szerkesztők, informatikai igazgatók. Figyelmen kívül hagyva a kétkedőket, 1970. július 14-én Varadaraja Iyengar megjelentette a Sudharma első számát a Karnataka állambeli Mysoreban.

Az előfizetők túlnyomó része szanszkrit tudósokból és diákokból állt. 2000 példányban jelent meg naponta. A felsőoktatási intézmények, nyilvános könyvtárak nagy része is megrendelte, sőt számos feliratkozott olvasót regisztráltak olyan országokból is, mint Japán és az Egyesült Államok.

Az alapító fia, Sampath Kumar folytatni akarta az újság kiadását, mert szenvedélye az újságírás és a szanszkrit nyelv. Azért is küzd, hogy ezzel az egyedülálló napilappal segítse olvasóit, hogy megtanulják és fejleszthessék nyelvtudásukat. A Sudharma mind a mai napig kapható.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*