fbpx A többi vallás a sajátjában erősíti - Bharata Kultúrtér

A többi vallás a sajátjában erősíti

Kultúra

A Tolerancia és empátia a világvallásokban elnevezésű kerekasztal-beszélgetés kapcsán kérdeztük Leveles Zoltán hindu tanítót. Az India Klub Alapítvány vezetője szerint nincs lényegi különbség a különböző hiteles tradíciók között, egymás írásainak tanulmányozásával a sajátunkat is jobban megismerhetjük.

Leveles Zoltán Indiában

Interjú Leveles Zoltán hindu tanítóval

Az interjút készítette: Sebestyén Renáta

Hogyan találkozott vallásával? Van olyan eleme vallásának, ami kiemelten megszólította, végérvényesen magával ragadta?

India mindig is vonzott. Fiatalkori hippi éveimben találkoztam indiai szakirodalommal, és hamar rá kellett jönnöm valamire. Arra, hogy az általam gyakorolt szabadság-virág-boldogság kommuna hangulat önző és szentimentális szemlélet a hindu spirituális értékekhez képest.

A hinduizmus globális szemléletmódja egyenesen lenyűgözött. Gondolataink, szavaink és tetteink felelősségét hangsúlyozva ébresztett rá, hogy a boldogság nem önmagunknak való örömszerzésben, hanem az abszolút harmónia megértésében és megélésében rejlik. A relatív síkon az önös élvezetek kergetése közben az ember a szabad gondolkodás nevében az ártatlannak tűnő apró örömök szövevényes hálójába keveredik. Boldogság helyett végül szenvedést tapasztal, valamint szenvedést okoz a dolog súlyától függően szűkebb és tágabb környezetének is. Ez a személyes felelősséget hangsúlyozó globális szemlélet adott értelmet az életemnek.

Van-e olyan vallás a sajátján kívül, amelyhez személyesebb szálak fűzik; melynek tanításai inspirálják, vagy akár a saját vallásához is közelebb vitték?

Minden valláshoz személyes szálak fűznek, hiszen az Istentől eredő vallások az általam is imádott Istentől származnak, csak éppen a különböző tradíciókban másként szólítják meg Őt. Egy embert is megannyi néven szólíthatunk. Ugyanaz az ember egyik számára apa, másik számára férj, harmadik számára gyermek. Másként is szólítják, másként is éreznek iránta. Nem jobban vagy rosszabbul. Csupán más minőségben. Akkor miért ne érezhetnénk a Legfelsőbb iránt is másként, miért ne szólíthatnánk őt meg szívünkből?

Nem látok lényegi különbséget a különböző hiteles tradíciók között. A hindu tanok tanulmányozásával érthetőbbé válnak számomra a többi tradíció Írásai. Hasonlóan, más Írások tanulmányozásával érthetőbbé válik számomra a hinduizmus.

Leveles Zoltán buddhista templomban

Mit jelent az Ön számára a vallásközi dialógus? Milyen meggyőződéstől vezérelve vesz részt a Tolerancia és empátia a világvallásokban elnevezésű kerekasztal-beszélgetésen? Milyen hatásra lehet számítani egy ilyen kerekasztal-beszélgetés nyomán?

A vallásközi dialógus számomra egyazon Isten különböző gyermekeinek őszinte beszélgetése. A résztvevők feltárják szívüket, és arra inspirálják egymást , hogy az általuk kiválasztott lelki tradíció követésében sikerrel járjanak. Azt várom a kerekasztal-beszélgetéstől, hogy ez egy végtelenített beszélgetés lesz. Hiszen a Végtelen felé vezető különböző ösvényekről beszélgetünk, és majd odaát, ha találkozunk, akkor ott is folytathatjuk.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*